Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Magyarország egyre olcsóbb: nálunk vásárolnak a szlovákok

Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákiai vásárlók; a bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket öltött, mert a forint/euró árfolyam történelmi csúcson volt, egy euróért akár 320 forintot is fizettek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Az újság szerint ilyen árfolyam mellett Magyarországon az élelmiszer átlagban 40 százalékkal olcsóbb, a ruhák sok helyütt feleannyiba kerülnek, mint Szlovákiában. A gyenge forint miatt a hétvégén még azok is inkább Magyarországon végezték el a nagybevásárlást, akik a korábbi árfolyam-ingadozások idején otthon maradtak. Mindezt legjobban a komáromi helyzet szemlélteti, ahol az Erzsébet-szigeti lehajtóig állt a Magyarországra tartó kocsisor – ilyen az utóbbi időben nemigen fordult elő.

A dél-komáromi Tesco áruház parkolójában álló gépkocsik kétharmada szlovák rendszámú volt. Sokan tartottak a kezükben hosszú bevásárlólistát és zsebszámológépet. "Nagyon megéri most ide jönni vásárolni, bár azt is észrevettem, hogy az áfa emelkedése már megmutatkozik egyes termékek árában. Igaz, még így is jobban járok, mint ha odahaza vásárolnék be" - mondta a lapnak egy középkorú férfi.

Özönlenek a szlovák vásárlók Magyarországra
Özönlenek a szlovák vásárlók Magyarországra

A gyenge forinton kívül a karácsony utáni leárazás is vonzóvá teszi a magyarországi vásárlást, hiszen egyes ruhaneműkre 50–70 százalék kedvezményt adnak, az áfa-emelés kompenzálására pedig 25–30 százalékkal olcsóbban kínálnak számtalan élelmiszert a nagyáruházak.

A dél-komáromi ruhaboltokban ugyanakkor nemigen tapasztalják, hogy növekedett volna a forgalmuk a forint mélyrepülésének köszönhetően. Egy győri butik eladója is arra panaszkodott, hogy forgalmuk a kedvező árak ellenére rossz. "A szlovákiai vásárlók szinte kivétel nélkül a nagyáruházakba mennek, így mi a kisebb boltokban nagyon rossz helyzetben vagyunk" – mondta a kereskedő.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint viszont a dél-szlovákiai élelmiszerboltok arra panaszkodnak, hogy a magyarországi bevásárlóturizmus miatt forgalmuk 25-40 százalékkal is visszaesett.

Olvasóink írták

 • 7. xene@freemail.hu 2012. január 09. 18:34
  „A magyar-szlovák határhoz bevásárlóközpontokat kellene építeni és a nyugati határ mentén is....ebben van most a biznisz...nem pedig leállítani a pláza-építéseket...”
 • 6. scott1 2012. január 09. 17:17
  „2002-ben Magyarországon a 100 napos program lett meghirdetve, amit meg is lehetett tenni, hiszen jobban álltunk mint a szlovákok. Eközben a "Dzurinda kormány kialakítottak egy gazdasági növekedést erősítő vállalkozóbarát környezetet, egyszerűsítették az adózást és külföldi stratégiai beruházóknak kedvezményeket nyújtottak. Fokozatosan visszaszorult a fekete- és a szürkegazdaság, a bevezetett egykulcsos, tizenkilenc százalékos adókulccsal így több éven át növekedett az állam bevétele. A reformok megszorításai nem csak sikereket hoztak. A magas államháztartási hiány csökkenése érdekében a szociális segélyek összegét a felére csökkentették, részben ez váltott ki Kelet-Szlovákiában cigánylázadást 2005-ben.
  Kormánya több-biztosítós egészségügyi rendszert vezetett be (két állami és négy magántársaság alkotta) és megalapította a magánnyugdíjpénztárakat.
  A reformokat a kormány elleni totális támadások ellenére is véghezvitték, eredményei viszont csak, későn 2007-re értek be, amikor Szlovákia gazdasági növekedése a legnagyobb volt az Európai Unióban (10,4%). Ekkora már a populista kampány sikerét követően Robert Fico-Jan Slota szociáldemokrata-szélsőjobboldali kormánya került hatalomra a 2006-os választásokon." Akik a győzelmük ellenére mégsem puhítottak a reformokon, aminek eredményeként Szlovákia bevezette az euró-t...”
 • 5. Qllancs 2012. január 09. 15:56
  „Nem csak északon van ilyen külföldi bevásárló turizmus. itt Szegeden és pl. Makón is csak szinte román --szerb rendszámú autó van a parkolóban !Tele a Pláza, Lidl, Tesco parkoló .
  Majd viktátor és szógyártópeti megmagyarázza --jó nagy forgalom növekedés van , a kisembereknél van még pénz, lehet még egyet húzni a nadrágszíjjon !”
 • 4. Kisg 2012. január 09. 15:49
  „Nekik lehet, hogy egyre olcsóbb :-((”
 • 3. spiler 2012. január 09. 14:49
  „igazuk van
  a tavaj vett olcsobb eurót én is a spárban vásárolom el kb 23-25%-al olcsobb igy a bevásárlás”
 • 2. Együgyű 2012. január 09. 13:44
  „Kedves szabad honfitársak, urak és úrhölgyek, barátaim! Imádott Operaházi fantomjaim!
  Egyetlen, nemes, és nagyságos nemzetvezérlőnk és csapata csak a nemzetközi túrizmust akarja fellendíteni.
  Mi ezt nem érthetjük! A tökének megint ez a jó! Milyen nemes cél! Ha nincs, elég belső fogyasztás majd tesznek róla, hogy legyen külföldi! Statisztikailag kimutatják, hogy 2o12-ben is a 2-sek csodálatosan élnek! Éljen pártunk és kormányunk! Ja, már nem az a rendszer van. Már XXI. századi szabad demokráciában élünk 2o év elteltével! Micsoda eredmény és fejlődés egyeseknek! Az egyesek dicshimnuszokat zenghetnek tovább!!!”
 • 1. Larsson 2012. január 09. 11:46
  „Szegeden is szét lehet nézni mennyi külföldi vásárló van! A multik jól járnak vele, meg az állambácsi is biztos örül a magas áfabevételnek és majd megint levonnak ebből egy téves következtetést, hisz nem a magyar emberek növelik a belső fogyasztást...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat fizethet a MÁV, a GYSEV és az RCH

Milliárdos büntetéssel fenyeget magyar és osztrák állami kargócéget egy váratlanul újjáéledt… Tovább olvasom