Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

Magyarországon ezer férfira 1.105 nő jut, minthogy a népesség 52 százaléka nő, a 2009-ben született kislányok arra számíthatnak, hogy átlagosan 78 évig élnek, 8 évvel tovább, mint a fél évszázada született nagymamáik, igaz, az Európai Unióban 4 évvel tovább élnek a nők - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nőnapi összeállításában.
A magyar nők 8 évvel túlélik a férfitársaikat, így közöttük 18 százalék az özvegyek aránya, míg a férfiak között csak 3,6 százalék.

A 15-64 év közötti női népesség 51százaléka foglalkoztatott, 8 százalékuk részmunkaidőben, míg az unióban 31 százalék ez az arány.

A szellemi foglalkozásúak 66 százaléka nő és éppen fordítva, a fizikai foglalkozásúak között 34 százalék a nők aránya. A munkaerőpiac a nők és férfiak munkáját nem értékeli azonosan, a bruttó átlagkeresetek közötti rés 17 százalék a férfiak javára.

A magyar nők uniós társaik többségénél ambiciózusabbak a tanulásban: a nők aránya a felsőoktatásban tanulók között az unióban 55, Magyarországon 58 százalék.

Az először házasodó menyasszonyok és az első gyermek vállalásának átlagéletkora egyaránt 28 év.

A nők életüknek mintegy háromnegyedét tölthetik egészségben, 55 százalékuk keringési betegségben, majdnem negyedük, 23 százalékuk daganatok miatt hal meg.

Olvasóink írták

 • 5. LukSzkaivoker 2011. március 08. 12:30
  „Nem szeretem a nőnapot. Csak azért ünnepeljek/tiszteljek valakit mert nőnek született? Mekkora hülyeség már ez. Az én családomban ha szüleimre, nagyszüleimre gondolok, nem mondhatnám egyáltalán, hogy a nők "jobbak", tiszteletre méltóbbak lettek volna a férfiaknál, sőt. Igazán a nevelőapámat és a nagyapámat tisztelem azért amit tettek, amilyenek voltak ők velem és a többi unokával, gyerekkel. Anyámat nem tudom tisztelni sem azért mert megszült, sem azért ahogy viselkedett velem. Nem nekem tett jót azzal, hogy megszült. Inkább ne is tette volna.”
 • 4. bélás 2011. március 08. 12:23
  „ez a szám az ivaréretteket tartalmazza, vagy már a magzatot is?”
 • 3. zoltanszabo 2011. március 08. 12:11
  „Kedves DM. Nem így kellene köszönteni a nőket ! Remélem a cikk írója a főnökétől ezért min. megrovást kap !!!!
  Sokat köszönhetünk nekik : pl az életünket ....
  Sokkal több megbecsülést, szeretetet érdemelnének, Ők anyák, nagyik, feleségek,hugik,nővérek.
  A Lidl--ben voltam az imént----minden hölgy egy hosszúszárú gyönyörű rózsát kapott.
  Nagyon szép gesztusnak tartom! DÍCSÉRET A LIDL---VEZETÉSÉNEK !!!!!!
  Láttam mennyire jól esett a nőknek ez a kis gesztus. A mai világban ilyen kis apró dolgok--megszépítik a hétköznapokat !!!!”
 • 2. h375317 2011. március 08. 12:02
  „"A munkaerőpiac a nők és férfiak munkáját nem értékeli azonosan, a bruttó átlagkeresetek közötti rés 17 százalék a férfiak javára."

  Lehet azért keresnek a nők kevesebbet a férfiaknál, mert többen vannak? :D
  Elég érdekes statisztika...kíváncsi vagyok a forrására, mert ugye azt nem tetszettek megnevezni. Ilyen alapon én is összedobálhatnék egy számsort és példálózhatnék vele...”
 • 1. jq 2011. március 08. 11:48
  „Milyen megható nőnapi köszöntő :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkavállalók nehezen váltanak munkahelyet

Egy kutatás szerint bár a munkavállalók több mint fele elégedetlen munkakörével, mégsem keres új állást. Tovább olvasom