Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Május 1-jéig eldől, ki a földműves

Szeged - Május 1-jéig kell földművesként regisztráltatni magukat mindazoknak, aki a jövőben 1 hektárnál nagyobb területet szeretnének vásárolni, vagy a mezőgazdaságból akarnak megélni. A földhivatalba kell beballagni a kérelemmel: az ügyintézés napról napra rugalmasabb.
– Ezer nyilvántartást vezetnek rólunk, kamarai tagok vagyunk, mindent tudnak rólunk: nem értem, miért kell magunkat földművesként is regisztráltatni – fakadt ki Konrád Géza gazdálkodó, aki már átesett a procedúrán, de előtte napokig járta a hivatalokat. – Mivel választhattam, mi alapján kérem a nyilvántartást, azt igazoltam: milyen mezőgazdasági tevékenységet, mekkora árbevétellel végeztem az elmúlt 3 évben.

Az új földforgalmi törvény rendelkezik arról, hogy a jövőben csak regisztrált földművesként lehet földet vásárolni és bérelni. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a külföldiek hektárokhoz jussanak. Két feltétel kell a földművességhez, de elegendő az egyiknek megfelelni: vagy a mezőgazdasági végzettséget, vagy azt kell igazolni, hogy valakinek 2011–2013 között az agráriumból származott az árbevétele. Az utóbbinak vinnie kell az adóhatóság igazolását is.

Papdi Dezső szegedi gazdálkodót már nyilvántartásba vette a földhivatal, az agrárkamaránál más ügyek miatt járt. Fotó: Karnok Csaba
Papdi Dezső szegedi gazdálkodót már nyilvántartásba vette a földhivatal, az agrárkamaránál más ügyek miatt járt. Fotó: Karnok Csaba

– A diplomámat, valamint a „faiskolai" papíromat vittem be a földhivatalba, ezek alapján vettek fel a nyilvántartásba – mondta Bagi Ádám őstermelő. A törvény értelmében a társas vállalkozásoknak is be kell jelentkezniük: náluk azt várják el, hogy az ügyvezető diplomás legyen. A kft.-k, részvénytársaságok a jövőben sem vehetnek földet, nekik azért van szükségük a regisztrációra, hogy területet bérelhessenek.
Az új földtörvény

Az új földforgalmi törvény általános szabálya, hogy földtulajdont, illetve földhasználati jogosultságot csak a földműves nyilvántartásba vett személyek, gazdálkodó szervezetek szerezhetnek.
Ez csak az 1 hektárnál nagyobb területre vonatkozik,
a kiskertre nem. A közeli hozzátartozók közötti földtulajdon átruházása esetén a tulajdont szerző hozzátartozónak nem kell földművesnek lennie. A földhasználati jogosultságokat a földműves nyilvántartás alapján utólag ellenőrzik a földhivatalok.

A szakember azt tapasztalta, hogy az ügyintézők nem ragaszkodtak a törvény betűje szerinti közjegyzői hitelesítéshez: a helyszínen fénymásolták a papírokat, azokat aláíratták az ügyféllel, és lepecsételték. Erről számolt be Papdi Dezső szegedi regisztrált földműves is, akivel az agrárkamara épülete előtt találkoztunk. Elmesélte, az egyik ismerősének még közjegyző előtt kellett hitelesíttetnie a papírjait, ami időbe, pénzbe került.

– A kamara érte el, hogy ne legyen szükség a közjegyzői hitelesítésre – nyilatkozta Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke. – A NAV-val is rendszeresen konzultálunk. Rengetegen telefonálnak, vagy bejönnek hozzánk személyesen, hogy tanácsot kérjenek. Jelentkeztek olyan gazdálkodók, akik új őstermelői igazolványt váltottak ki, de nem szerepel rajta, mióta tevékenykednek, vagy a betétlapjukat nem találják. Ezekben az ügyekben még állásfoglalást kell kérnünk az adóhatóságtól.

Mi történik akkor, ha egy tanár vagy egy politikus tavaly vásárolt hektárokat, neki magának nincs köze a mezőgazdasághoz, és eddig bérbe adta a területet? Úgy tudjuk, nem kell magát regisztráltatnia, csak a bérlőjének. Ha viszont valaki azt tervezi, hogy ezután vásárol földet, vagy vesz bérbe, annak nem árt már most beiratkozni egy gazdatanfolyamra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk sávban mozgott a forint pénteken

Az eurót este hat óra után 306,46 forinton jegyezték a kora reggeli 306,42 forint és a délutáni… Tovább olvasom