Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Májusban folytatódott a kilábalás

Másfél éve nem mutatott olyan jelentős növekedést éves alapon a Világgazdaság mutatószáma, mint májusban
A Gyorsulási Irányadó (GYIA) 0,58 százalékos bővülésről tanúskodik az előző év azonos időszakához képest.

A lap csütörtöki számában ismerteti: éves alapon 2011 decembere óta nem érkezett ilyen kedvező adat, és azóta csak egyszer állt a pozitív tartományban az éves index. A kedvező adathoz az alacsony bázis is hozzájárult.

Áprilishoz viszonyítva kismértékben, 0,16 százalékkal emelkedett a GYIA. A havi adatok alapján a gazdaság már fél éve növekszik, ugyanakkor a kilábalás üteme egyelőre visszafogott. A GYIA tíz részindexe közül hét növelte, míg három csökkentette a mutatószámot.

A pénzügyi indikátorok közül a pénzkínálat reálértékének növekedése, a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexének (BUX) reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények közötti kamatkülönbség csökkenése felfelé húzta a GYIA-t, míg a reálkamat növekedése, valamint az Ifo-index csökkenése rontotta a mutatószámot.

Az öt reálgazdasági részindex közül négy növelte, és csak egy csökkentette a GYIA-t. A reálkeresetek emelkedése, a fogyasztási hitelek állományának növekedése, a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése, valamint az ipari termelés volumenindexének emelkedése pozitívan hatott a GYIA-ra, az ipari rendelésállomány visszaesése pedig negatívan befolyásolta.

A gyorsulási irányadó elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alacsony biztosítási kultúra is hátráltatja a kockázati életbiztosítások terjedését

A felmérés szerint a nők tájékozottabbak voltak a biztosítási ügyekben, mint a férfiak. Tovább olvasom