Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Már most kevesebbet árulnak a garázsboltok

A szegedi Csillag téren sétáltunk körbe-körbe, számoltuk a trafikokat és a kisboltokat: a tágabb környéken 7 trafik és ugyanennyi kis élelmiszerbolt volt nyitva, a nagyobbakat nem vettük számításba. A kicsikben már most kisebb a forgalom, de reménykednek.
– Vasárnap óta nem árulunk cigarettát, visszaesett a forgalmunk – jelentette ki Szokolai József, a Kereszttöltés utcai Nelly élelmiszerbolt tulajdonosa. – Azok a vevők hiányoznak, akik a cigi mellé vettek még mást is. Beugrottak mondjuk reggel a füstölnivalóért, és akkor eszükbe jutott, hogy visznek rögtön kenyeret, tejet, felvágottat is. Míg korábban 70–80 ezer forint volt a napi forgalom, most ennek már csak a fele. Mással kellene pótolnom, de még nem tudom, mivel.

Van, aki már ezzel is próbálkozik... Fotó: Garai Szakács László
Van, aki már ezzel is próbálkozik... Fotó: Garai Szakács László

A Csillag téren és közvetlen környezetében ugyanannyi garázsból átalakított élelmiszerüzletet számoltunk össze, mint ahány nemzeti dohányboltot: hetet. Emellett voltak még zöldségesek, pékségek, egy húsbolt, valamint élelmiszer-áruház is.

Lestár Balázs a kávéért továbbra is a Szilléri sugárúti kisboltba jár, még ha a cigarettát másutt is kell beszereznie. Fotó: Frank Yvette
Lestár Balázs a kávéért továbbra is a Szilléri sugárúti kisboltba jár, még ha a cigarettát másutt is kell beszereznie.
Fotó: Frank Yvette

Szinte az összes kisboltban azt mondták, hogy a napokban fogyott ki a dohányáru, a legtöbb helyen még üresen álltak azok a polcok, ahonnan eddig a cigit kínálták. Ismert: a rendelet kedd éjfélig engedte meg az árusítást a régi helyeken. Tegnap az üzletekben főleg alkalmazottak álltak a pult mögött, ők nem merték vállalni a felelősséget, hogy a tulajdonos helyett nyilatkozzanak. – Abban bízunk, hogy a törzsvásárlóink nem pártolnak el – mondta az egyik elárusító a Szilléri sugárúti boltban –, a jövőben is beesnek hozzánk az akciós kenyér és a finom kávénk miatt. Lestár Balázs, aki éppen kávét vásárolt magának és a barátjának, meg is ígérte, hogy így lesz. Azt mondta, itt veszi meg ezentúl is az élelmiszert, pedig dohányzik. – Trafikért nem kell sokat gyalogolnom, a Csillag teret beterítették nemzeti dohánybolttal – tette hozzá. Rábukkantunk egy olyan volt élelmiszerboltra is a Lugas utca sarkán, amelynek a helyén trafik nyílik a tábla szerint, de ennek még semmi jelét nem láttuk.

Túlélni

– Konkrét panasz még nem érkezett hozzánk – nyilatkozta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára. – Akkor futottak be ilyen jelzések, amikor eldőlt, hogy ki árulhat dohányterméket. Voltak, akik kétségbeestek, és biztosra vették, hogy nemcsak a dohányból, hanem másból származó forgalmuk is csökkenni fog. És voltak, akik már akkor azon gondolkodtak, min változtassanak a túlélésért.

Szokolai József szerint kicsinálták a boltosokat, és még csak ezután jön a 200 ezer forint körüli pénztárgépvásárlás, valamint a havi 4000 forintos mobilinternet-előfizetés az online NAV-os kapcsolatért.

Akár több ezer kiskereskedelmi céget tehet tönkre a trafiktörvény, mivel a kisboltok jövedelmezősége olyan alacsony, hogy már egy kis forgalomkiesés is veszteségessé teheti őket – ezt az Opten céginformációs szolgáltató közölte. A kiskereskedelmi cégek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, ez a dohányboltok miatt idén is így lesz: megduplázódhat az évente újonnan alapított vállalatok száma az ágazatban. Jelenleg közel 19 ezer kiskereskedő cég van, 1200-zal több, mint egy évvel korábban.

Az ágazat vesztesége 2010 óta évi 50 milliárd forint körüli az Opten szerint, az összes cég 40 százaléka zár mínusszal. Még azok is, amelyek nem állnak végelszámolási, felszámolási, csőd- vagy kényszertörlési eljárás alatt. Ezek a vállalkozások már nem bírják ki azt, hogy akár egy kicsit is csökkenjen a forgalmuk, mert akkor kénytelenek lesznek bezárni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. DMagóg 2013. július 25. 08:10
  „Ez a kényszerítősdi súlyosan sérti az emberi méltóságomat és igazságérzetemet, mert nem több, mint egyszerű zsákmányszerzés!”
 • 27. kontrapista 2013. július 19. 21:51
  „26.x_y
  Bús-magyar = csüggedő magyar állampolgár, de nem magyar , csak magyarul fecseg”
 • 26. X_Y 2013. július 19. 20:17
  „"Újbeszél" értelmező szótár:

  Nemzeti = fideszes haverok pofátlan lenyúlása, csalás, mutyi
  Magyar = gagyisztikus, drága, átverés, nem működik”
 • 25. Ballas 2013. július 19. 18:29
  „23. Pont te beszélsz???!!! és mi nem igaz ebből amit írtam, makimiki?! :)”
 • 24. Zotya100 2013. július 19. 18:17
  „A dohányzás nem érint hálistennek, de másért se tenném be a lábamat a "nemzetibe". Remélem mihamarabb tönkremennek. Ami viszont kiakasztott: itt Makkoson a közelemben egy kisbolt maradt, ahová kénytelen voltam bemenni egy kis felvágottért. Ez volt az első és utolsó vásárlásom ott! A parizert, virslit, tejet éppen kétszer annyiért adták, mint a közeli Coop-ban. Azért a pofátlanságnak is van határa!!!!”
 • 23. roxper 2013. július 19. 17:50
  „21.
  Inkább hallgass ha már értelmeset és igazat nem tudsz írni!”
 • 22. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. július 19. 16:14
  „Hát persze, mert a hasznot a csatlósok és a korrupt cimborák viszik.
  Mi 1 dolgot tehetünk: nem veszünk cigit és kenhetik a hajukra a komaságot!”
 • 21. Ballas 2013. július 19. 14:20
  „Kit érdekel hogy visszaesett a forgalmuk, mert nem árulhatnak tovább drogot? Akinek meg annyira kell a dohány az menjen és keressen egy dohányboltot, ne síránkozzon!”
 • 20. NP1 2013. július 19. 14:15
  „12. sügér63 2013.07.19. 12:38

  El vagy tájolódva rendesen.
  Éppen az általad említett cigarettaneppereknek jött el a szép új világ. Minél nehezebben és drágábban lehet cigihez jutni a hasznuk és a vevőkörük annál jobban fog nőni.”
 • 19. florian72 2013. július 19. 14:14
  „12. sügér63 2013.07.19. 12:38
  Most komolyan gondolod hogy az új rendszer megvédi ezeket az embereket? ,na ne már nagyon nem vagy a témában tájékozót akkor !
  Igazán nem értem mit írsz mert a cigit feketén szerezték be,és ezután?Mi köze az új rendszerhez?”
 • 18. .suhym. 2013. július 19. 13:59
  „13. queenmargareth1 2013.07.19. 13:13

  Irigylésre méltóak azok az emberek, akiknek az a legnagyobb problémájuk, hogy éjjel mondjuk 0:30-kor nem tudnak cigit venni:))) , de mint írtam előzőleg, tudnak, ha nagyon akarnak!”
 • 17. Zka 2013. július 19. 13:57
  „5: mert szerinted nem tudja mindenki hogy a nagyboltban szinte mindig szinte minden olcsóbb, mint a kicsiben?”
 • 16. .suhym. 2013. július 19. 13:50
  „13. queenmargareth1 2013.07.19. 13:13

  Már ismét nem tájékozódsz, csak írsz.:))
  Van olyan dohánybolt, amelyik 24 órában van nyitva, éppen ma láttam kiírva valahol.

  Eddig sem jártam garázsboltba vásárolni, ezután sem fogok és nemcsak azért, mert iszonyatosan drágák, hanem egyik-másikban a tisztaság is néminemű kívánnivalót hagy maga után, a legalapvetőbb előírásokat sem tartják be sok helyen.

  Ismerősöm, más munkahely nem lévén dolgozott ilyen helyen, "érdekes" dolgokat mesélt, az már csak hab a tortán, hogy hetekig be sem jelentették, pedig levonták tőle az összes járulékot, aztán amikor kiderült a dolog, úgy akarták orvosolni, hogy 4 órában jelentik be, de dolgozzon látástól mikulásig. Na ekkor elege lett belőlük és ott hagyta őket. Pár napi bérével azóta is tartoznak neki.

  Valaki nem tudja véletlenül, mióta van engedélyezve a garázsboltok előtti italozás, akár kiskorúnak is, és a bolt előtti padokon történő dorbézolás késő este?
  Akár hajnalban, akár késő este járok egyik előtt el, ott mindig megy a piálás, cigizés közvetlenül a bolt előtti padokon.
  ...................................................................................................................

  Senkivel nem lehet megutáltatni egy szót, mert a "nemzeti" az belülről fakad, vagy van, vagy nincs!”
 • 15. booo 2013. július 19. 13:22
  „12. sügér63 - Azért borítékolható az is, hogy a cigaretta csempészet jelentősen fellendül, pláne ha még emelnek egy kicsit rajta!”
 • 14. BJ.MÓVÁR 2013. július 19. 13:18
  „Megutáltatják a" nemzeti "szót az emberekkel!!! Szép kis "nemzeti" kormány amelyik ennyire átlátszó módon saját,és párttagjai érdekében hozza a törvényeket!!! Mindenben saját elferdült,igazságtalan,antidemokratikus elképzelését diktatórikusan pökhendi,és utálatos módon megszavaztatja gerinctelen képviselőivel!!!”
 • 13. queenmargareth1 2013. július 19. 13:13
  „a nemzeti szó szitokszó lett miattuk.minden nemzeti, kicsit se hasonlít más diktatúrára.éjjel nem lehet cigit venni, hát győztetek.”
 • 12. sügér63 2013. július 19. 12:38
  „Én örülök az új rendszernek, mert a szomszédomban lakó emberek évek óta nem dolgoztak, támogatásokat kaptak az önkormányzattól és az államtól, de mellette feketén bizniszeltek a cigarettával is. Ők is nagyfogyasztók, annyira hogy igen sűrűn járt hozzájuk a mentő, az asztmatikus rohamok miatt”
 • 11. sügér63 2013. július 19. 12:38
  „Én örülök az új rendszernek, mert a szomszédomban lakó emberek évek óta nem dolgoztak, támogatásokat kaptak az önkormányzattól és az államtól, de mellette feketén bizniszeltek a cigarettával is. Ők is nagyfogyasztók, annyira hogy igen sűrűn járt hozzájuk a mentő, az asztmatikus rohamok miatt”
 • 10. szi201247 2013. július 19. 12:36
  „Hát igen. A puding próbája az evés.
  Mi jól jártunk, mert közelebbre került a trafik. Én inkább az elnevezéssel vagyok fennakadva. Túlzásnak érzem a nemzeti jelzőt. Miért nem volt elég a dohánybolt, ha már a trafik nem felelt meg”
 • 9. rettegettivan 2013. július 19. 11:55
  „Majd legközelebb előre gondolkoznak, és időben belépnek a Pártba. Ismerős ez a sztori régebbről, nem?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vártnál kevesebb a Google nyeresége

A Google második negyedévi bevétele és nyeresége a szakértők által vártnál alacsonyabb volt. Tovább olvasom