Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Már nem csal a boltos, ha utalványt fogad el

Csongrád megye - A leggyakrabban adott béren kívüli juttatások közé az üdülési csekk, a „kajajegy", az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás tartozik. Ha ezeket választjuk az évi bruttó 200 ezer forintos béremelés helyett, nettóban mintegy 43 ezer forinttal több marad a zsebünkben.
Ma még elsősorban az foglalkoztatja a családokat, hogy élhetik túl a karácsonyt a költségvetésük összeomlása nélkül. Gondolatban azonban nem árt felkészülni 2011-re, s eltöprengeni azon, milyen cafeteriaelemeket válasszanak. A béren kívüli juttatások ugyanis a munkáltatónak, munkavállalónak egyaránt kedveznek.

A november 16-án elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek jövőre is megmaradnak. 2011-től ráadásul a béren kívüli juttatások adója is egységesen 16 százalék lesz: a juttatás értékének 1,19-szerese, a szuperbruttó után kell majd a 16 százalék adót megfizetni. Járulékot azonban sem a kifizetőnek, sem a magánszemélynek nem kell fizetnie.

Hogy számoljunk?

Amennyiben évi 200 ezer forintos bruttó fizetésemelést cafeteriában ad oda a munkáltató a dolgozójának, akkor az jobban jár. Míg a 200 ezerből nettóban alig több mint 124 ezer forintja maradna meg, kedvezményes adózású természetbeni juttatásként 168 ezer forint a tiszta jövedelem. Ez 43 ezer 651 forinttal több. Ha akad olyan munkáltató, amelyik hajlandó a dolgozója helyett adózni, akkor a 200 ezer forintot nettóban is meg lehet kapni.

Az új törvény szövege 2 ponton is segíti a munkáltatókat és a munkavállalókat. 2010-ben, év elején nagy port kavart, hogy a szabályozás szigorú betartása mellett csak meleg étkezést támogathatott a munkáltató. Ez a helyzet 2011-ben megoldódik: havi 18 ezer forintig olyan étkezési támogatást adhat a munkáltató, amely hideg és meleg étkezésre egyaránt felhasználható. Vagyis rendeződik a hideg és meleg utalványok idei vitája: nem csal az az eladó, aki a szendvicsért cserébe elfogadja a kajajegyet az élelmiszer-áruházban.

A másik, idén gyakran kritizált eleme az volt a korábbi törvénynek, hogy nem fogalmazott egyértelműen. Jó példa erre az internetjuttatás: 2010-ben akadt munkáltató, aki kizárólag a dolgozóét számolta el, mások elfogadták a házastársak előfizetését, de volt, aki az egy háztartásban élő családtagokat sem zárta ki. A 2011-es szja-törvény már egyértelműen fogalmaz: a munkavállaló és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére szóló internet-előfizetés elszámolható.

Továbbra is adómentes lesz a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, vagy évi 50 ezer forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet.

A kedvezményes, 16 százalékos adókulcs persze csak a törvény által név szerint említett béren kívüli juttatásokra vonatkozik. Minden más, fel nem sorolt elemre a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is rápakolnak, így a teljes közteher 51,17 százalékra rúg. Ilyen feltételek mellett adható például a csekély értékű ajándék évi 3 alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake*** 2010. december 26. 00:58
  „6. de ugyanazt kapod csak magyar viszonteladótól :D az is béna aki kajajeggyel vásárol :D”
 • 6. online 2010. december 25. 17:01
  „Ja, tudom. Úgy vannak kiírva az árak hogy öccá haccá héccá.... Rohanok oda, mert hehe szerint hülye vagyok...”
 • 5. flexsnake*** 2010. december 25. 15:30
  „en kici kinyai botos fogadni el kajajegy adni erte kutyahus ocso :D”
 • 4. online 2010. december 25. 08:35
  „Oszt akkor te hol vásárolsz? Hadd tudjam, megyek oda én is.”
 • 3. hehe 2010. december 25. 00:42
  „AZ IS HÜLYE AKI A NOVOTNÁL VÁSÁROL SILÁNY MINÖSÉGÜ HUST.”
 • 2. online 2010. december 24. 12:19
  „A Mars téri Novot húsnál vigyázzatok, mert csak hentesárúra fogadják el a kajajegyet, amihez az egyik hentes gyökér magyarázatot is fűzött okításként egy vásárlónak. A hasznukból nem telik érthető reklámra, vagy direkt verik át a népet. Szerencséje a gyökérnek hogy nem velem csinálta...”
 • 1. palika9 2010. december 24. 12:14
  „egyszer szeretnék a szuper nettó után adózni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január 20-án átadjuk a Presztízs díjakat

A megye legjobban teljesítő cégei, vállalkozásai idei teljesítményükért ezúttal az új évben, 2011. január 20-án vehetik át a Presztízs díjakat. Tovább olvasom