Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Martonyi: a magyar bankrendszer biztonságban van

A ciprusi helyzet minden európai országra hatással van, mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresen megoldják azt.
A magyar bankrendszer biztonságban van - hangoztatta Martonyi János a ciprusi válság kapcsán az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán, csütörtökön Budapesten.

A külügyminiszter kiemelte, a ciprusi helyzet minden európai országra hatással van, mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresen megoldják azt. Úgy vélte, ez egyszeri, kivételes helyzet. A stabilitásra mindenkinek szüksége van - hangsúlyozta. Megjegyezte, nem szabad senkit hibáztatni a kialakult helyzetért.

Rámutatott, Magyarország érdeke a stabil euró és eurózóna, és nem kellenek tartós intézményes korlátok az euróövezet tagjai és az azon kívüliek közé.

Martonyi János arról is beszélt, hogy a növekedés serkentésének elsődleges célnak kell lennie, de azt nem az adósság növeléséből kell megvalósítani. A tárcavezető szerint erősebb forintra van szükség, a kormánynak nem érdeke a gyenge árfolyam.

Közép-Európa nagyon lényeges Magyarországnak, a sikeres térségpolitika kulcsfontosságú gazdasági és politikai szempontból is. A magyar kivitel jelentős része a közép-európai országokba irányul. Magyarországnak nyitottnak kell lennie a világ eseményeire, és az európai és a transzatlanti család tagja, de a közép-európai térség is nagyon fontos, erre a "kisebb családra" is nagy hangsúlyt kell helyezni - vélekedett.

Úgy látja, sok lehetőség kínálkozik az együttműködésre a térség országaival, ilyen a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia). A V4-et a kezdetekkor még szkepticizmus övezte, de ma hatékonyabb, mint valaha, különösen az EU keretein belül, amikor közös álláspontot alakít ki a négy ország egyes uniós kérdésekben - közölte.

Ugyanakkor kérdésre válaszolva elmondta: ha Közép-Európa a növekedés új forrása, a világ egyik legversenyképesebb régiója akar lenni, egymással is versengeniük kell az országoknak, és ez természetes, jó dolog.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: a befektetők felé világos üzenetet kell közvetítenie az országnak, azt, hogy szívesen fogadják őket, de az egyértelmű, hogy a termelő vállalatok és egyes, közszolgáltatást nyújtó cégek között különbséget tesznek. Ha külföldi befektetők, termelő vállalatok érkeznek az országba, azt mindig üdvözlik - mondta.

Martonyi János előadásában kitért arra is, hogy míg 70-80 éve, amikor egy ország erejét vizsgálták, a tankok száma, a légi erő vagy az acélipari kapacitás volt a fő szempont, ma már sokkal inkább a gazdasági erő. A kül- és a belpolitikában is ez a döntő, és ha valaki meg akar nyerni egy választást, ahhoz sikeres gazdaságpolitika kell - mondta. Hozzáfűzte: a gazdaságilag sikeres országoknak nagyobb a befolyásuk is.

Arról is beszélt, hogy a válság után más lesz a világ, és az a kérdés, hogy ki tud majd jobban és gyorsabban alkalmazkodni, ki képes megfelelni a válság utáni kihívásoknak, ki lesz versenyképesebb.

Olvasóink írták

  • 2. történész 2013. március 28. 20:18
    „tehát akkor baj van ??”
  • 1. deszkás 2013. március 28. 15:43
    „Martonyi úr! Ön ehhez annyit ért mint én. A diplomácia ha nem tévedek az ön reszortja. L. Tobin ügy, baltás pajtás, ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: új álláspont várható áfa-ügyben

Új álláspont kialakítása várható az élelmiszerek áfájának ügyében a megváltozott helyzet miatt -… Tovább olvasom