Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Martonyi: nincs reális alternatívája az euróövezetnek

Budapest – Martonyi János külügyminiszter szerint nincs reális alternatívája az eurózónának; elképzelhető, hogy lesz olyan szerződésmódosítás, amely lehetővé teszi a kilépést, „de itt még nem tartunk", ezért megoldást kell találni az övezet problémáira.
A tárcavezető a Swisscham Hungary Svájci-magyar Kereskedelmi Kamara csütörtöki üzleti ebédjén kifejtette, Magyarországnak egyértelmű kötelezettsége a csatlakozás az euróövezethez, ezért törekednie kell az ehhez szükséges maastrichti kritériumok teljesítésére. A magyar gazdaság- és Európa-politika fő iránya, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárásból, csökkentse az államháztartási hiányt, így az ország „megfontoltan halad" az euróövezet felé - hangoztatta.

Martonyi János kiemelte, Magyarországnak fontos érdeke, hogy Európa egységes maradjon, mindent meg kell tenni a széttöredezés megfékezéséért, hiszen „hihetetlen erőfeszítésbe került" Európa újraegyesítése, és a folyamat, a bővítés még nem zárult le.

Hozzáfűzte, az euróövezetnek „mozgó határai" vannak, és a zónán kívüli EU-államok többsége csatlakozni akar. Mindaz, ami az euróövezetben történik, az egész unióra hatással van, a tagállamok nagyban függnek egymástól, ezért is alapvető érdek az euró megmentése - hangsúlyozta.

Mint mondta, „egészen különleges időszakot" él most át Európa, a következő napok, hetek, hónapok eseményei jelentősen befolyásolják az unió következő évtizedeit. Vannak olyan félelmek, hogy összedőlhet az euróövezet, az EU, a nyugati világ, sőt a világgazdaság is - jelentette ki, hozzátéve: nem valószínű, hogy így lesz, az eurózóna és az unió biztosan megmarad, legfeljebb intézményi változások várhatók.

Úgy vélte, Németországot leszámítva alighanem minden uniós tagállam ellen indult már valamiféle spekuláció, ezért is lényeges, hogy egységes maradjon az euróövezet. Miközben ezért dolgoznak az unióban, meg kell indulnia a gondolkodásnak arról, hogyan alakítsák az EU jövőjét - közölte.
A gazdasági kormányzás elmélyítésére van szükség, ami a jelenlegi hatásköri szabályokkal nem oldható meg, ezért kellenek intézményi változások az unióban - mutatott rá. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamoknak be kell látniuk, „a valóságos gazdasági unióhoz politikai unió is kell", ami valóban fordulatot jelenthetne az EU történetében.

Kitért arra, hogy a magyar ipar „rendkívül versenyképes", ez óriási különbséget jelent azokhoz az országokhoz képest, amelyeket most „ki kell menteni". Magyarországon a kivitel nagy részét a külföldi tőke adja, ezen alapszik az ipar versenyképessége - jegyezte meg.

Martonyi János beszámolt róla, hogy a magyar külpolitika lényeges részét jelenti az Európa-politika mellett a transzatlanti kötelék erősödése, mivel az Egyesült Államok jelentősen hozzájárulhat Magyarország biztonságához. Beszélt a globális nyitás fontosságáról, mint mondta, óriási lehetőségek rejlenek a fejlődő, versenyképes országokkal kiépítendő kapcsolatokban, így érdemes nyitni az ázsiai, afrikai és latin-amerikai térség felé.

Olvasóink írták

 • 3. smalltown 2011. november 17. 18:19
  „na, eddig ugy tunt van magyar alternativa....”
 • 2. Együgyű 2011. november 17. 17:59
  „Martonyi János, de okos, mert anyagilag nem érintett, ha az ország összeomlik.
  Az Ő vagyona már biztos helyen lehet és fialhat.

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 1. KamuNeni 2011. november 17. 16:11
  „Martonyinak meg ki se szabadna nyitni a szajat. Elobb a sajat portajat kellene valahogy rendbe teni mielott mashol keresi a hibat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkednek a jelzáloghitelek kamatai

A háztartási hiteleknél a bankok széles köre tervez szigorítást, amely elsősorban a jelzáloghitelek kamatainak emelésében jelentkezik. Tovább olvasom