Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Másodszor van Budán kutyavásár: végtörlesztés devizahitelekre

Szeged - Jól jön az egyösszegű végtörlesztés lehetősége a tehetősebbeknek. Megtakarítást érhet el, valamint havi törlesztőrészlete is csökkenhet annak, aki forinthitelre váltja tartozását: 8 milliós frankhitelnél, mostani árfolyammal számolva havonta 7000 forintot hozhat a váltás.
A hétfő este az Országgyűlésben megszavazott törvénnyel a kormány lehetővé teszi a jelzálogalapú devizahitelesek számára, hogy rögzített árfolyamon végtörlesszék kölcsöneiket.

Az igényeket december 31-éig adhatják be azok, akik a kedvezményes árfolyamok alatti szinten vették fel a hitelüket. Megint van tehát Budán kutyavásár: 1989-ben ugyanis egyszer már meg lehetett szabadulni engedményesen az OTP-lakáshitelektől.

Amit eddig tudunk: a frankalapú hiteleket 180, az euróalapúakat 250, a jenalapúakat pedig 2 forintos rögzített árfolyamon lehet majd átváltani, és az árfolyamkülönbségből adódó veszteséget a bankoknak kell lenyelniük. Ha van készpénz egy családban, élni kell a lehetőséggel, mert nagyon megéri.

Amennyiben nem áll rendelkezésre készpénz, a devizahitelt forintalapúra lehet átváltani. A végtörlesztés finanszírozásához szükséges forinthitel feltételei viszont alapvetően meghatározhatják majd a havi törlesztés nagyságát – érdemes tehát számolni. Az interneten máris találni végtörlesztő kalkulátorokat, amelyek választási lehetőséget kínálnak annak a 100–150 ezer adósnak, aki képes élni a lehetőséggel.

Költségmentesség?

Az egy összegben végtörlesztőknek költségmentességet hirdetett a kormány, ám ez nem zárja ki, hogy merülnek fel kiadások a szerződések lezárásakor. Az új hitelszerződéseknél bankja válogatja, milyen engedményeket adnak. Érdemes tehát szabadságot kivenni, és az elkövetkező napokban végigjárni a pénzintézeteket.

Megkérdeztük Bagi Zsoltot, a Banki Hitel Károsultjainak egyesülete helyi irodájának vezetőjét: mi a véleménye a végtörlesztésről. A közgazdász azt mondta: azoknak jó, akik egy összegben ki tudják fizetni a tartozást, nincs elmaradásuk, és hitelképesek. A többieken nem segít a törvény. Irodájában egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. A panaszosok szerint már az elmúlt pár napban kiderült, hogy kisebb, kevésbé tőkeerős bankok nem adnak lehetőséget a végtörlesztésre. Lehet őket perelni – állították –, de ők majd „viszontperlik" az államot. Több pénzintézet viszont segítőkésznek bizonyult.

Az Otthon Centrum szinte azonnal jelentkezett egy konkrét számítással, amely segíthet az eligazodásban. – Egy 2007-ben vásárolt, 45 négyzetméteres, 2 szobás lakást 4 évvel ezelőtt 13,3 millió forintért lehetett megvásárolni – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – Az ingatlan reális piaci ára most 12,4 millió forint. Ha a tulajdonos a lakás megvásárlására 2007-ben 7 százalékos kamattal, 20 évre vett fel egy 8 millió forintos svájcifrank-kölcsönt 156 forintos árfolyamon, a jelenlegi árfolyamok mellett a tőketartozás mostanra 11 millió forintra nőtt. Tehát az ingatlan értéke és a tőketartozás között 1,4 millió forint a különbség.

A jelenlegi árfolyamok mellett az ingatlan értékesítése után a tulajdonosnak szinte semmilyen mozgástere sem maradna. A kedvezményes végtörlesztés esetén azonban a tőketartozás 8,2 millió forintra csökkenne, 3,9 millió forint lenne a tulajdonos tiszta haszna a devizahitel visszafizetése után. Ez az összeg elegendő önerőt jelenthet egy 8,2 milliós, piaci kamatozású forinthitel felvételére, amiből egy hasonló ingatlant lehet vásárolni.

A 8 milliós hitelpéldában a CHF-alapú hitel elmúlt havi törlesztőrészlete 93 ezer forint volt. Ha ezt az adós kiváltja egy 16 év futamidejű, mintegy 10 százalék kamatozású, 8,2 milliós forinthitellel, akkor havonta 86 ezer forintot kell fizetnie, ami több mint 7000 forinttal kevesebb a devizás törlesztésnél. És nincs árfolyam-ingadozás. Szakértők szerint egy dologra kell odafigyelni: milyen THM-mel kínálja a bank a forinthitelt.

Olvasóink írták

 • 8. luckydevil68 2011. szeptember 22. 03:22
  „Mondjuk a FIDESZ mióta megnyerte a választásokat mindent megtesz, hogy tönkre tegye a Forintot.
  Kezdve azzal, hogy Kósa debrecenpolgármesterevagyok Lajos bejelentette," Kicsin múlik, hogy nincs államcsőd, s hazánk könnyen Görögország sorsára juthat. " (2010.06.03).”
 • 7. őrgróf 2011. szeptember 21. 23:24
  „eeeeeeeegen. A gazdagok mosolyogva kifizetik, és megspórolnak néhány milliót. A csórók - meg az autó és egyéb hitelesek meg szívják a ...csövet, mert még magasabbra kúszik a frank (stb ) árfolyama. Szóval a bankok megint a szegényekkel fizettetik meg a - no nem a veszte3ségeiket, mert olyan nincs, hanem a KISEBB NYERESÉGÜKET.”
 • 6. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 22:22
  „1,2 millió devizahiteles van kb. ebből a bedőlt kb :130 000 .
  Na ezek szegények biztos nem tudják kiperkálni a zsetont. Nem úgy mint ov. aki 5 millát fizetett ki pár hete --CHF-ben !!!!! Lézer J. is rendezte a 9 millás adósságát.
  Csak azt nem értem : pl, egy haverom 2-3 hónapja rendezni akarta a hitelét --örökölt és egy összegben kiakarta fizetni. A bank elküldte : NEM LEHET !!!!
  A másik haver pedig évek óta külföldön él --ő az itthoni hitelt -CHF -ben akarta havonta/v. egyben / kifizetni ---őtet is elküldték !!!!
  VAJON MÁSNAK MIÉRT igen --másnak meg NEM ????”
 • 5. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 22:04
  „T.2. Közjegyzőnek . Egy lakás hitel felvételéhez 120 000.-járulékos költségei voltak.
  Ezt a törvényt is jól kigondolták ! Különösen a benyujtó Rogán A.
  C SAK ,hogy tisztán lássatok :
  Mert : 200 képviselőnek van hitele ! pl.figyesz : Gulyáa G: 28 millió --ha kifizeti : nyer --+ 5 millát, Rogán A : 57,8 milla hitel --+ 18 milla nyereség,
  mszp: Tóth : 67 millió hitel --20 milla nyereség, Hiller : 15 milla hitel --2,5 milla nyereség, Bárándi G: 30 milla hitel --6 milla nyereség stb.
  Jól ki van ez találva !!!!!”
 • 4. Én2 2011. szeptember 21. 12:28
  „Ők jól járnak marad egy csomó pénzük, mit gondoltok miért hozták ezt a törvényt, azért, hogy a rengeteg felvett hiteltől így megszabadulnak és jól járnak! Fizessétek ki Ti kis fizetésérűek, ugyen nem megy de nikik igen.”
 • 3. igazságkereső 2011. szeptember 21. 10:35
  „Persze az 1989-es OTP-s lakáshitel visszatörlesztésében adott kedvezményt is - megfelezett hitelhátralék összegének meg-és befizetése is!- csak azok a "munkáskölcsönben" részesült személyek tudták visszafizetni, akiknek majd´hogy nem az állam fizetett azért, hogy szíveskedjenek beköltözni egy új lakásba! Mikért nem írnak arról, hogy a Hír Tv "Rájátszás"c. műsorában Müller János úr által- a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója!- bemutatott kis tájékoztató füzetecskét kizárólag az erre a műsorra készítették el, hiszen egyetlen bank sem bocsátotta a hitel folyósítása előtt ügyfelei rendelkezésére! De lényeg nem is ez, hanem a bankok által kreált "virtuális devizaválság"-ra hivatkozva minden egyes bank egyoldalúan a duplájára emelte a szerződéskori és kétoldalúan aláírt szerződésben foglalt havi törlesztőrészlet összegét.Mivel a bankok a hitel elbírálása és ki-vagy átutalása előtt jövedelemigazolást kértek az igénylőktől és ennek alapján bírálták el az adható hitel mértékét, összegét, a fizetések 2008 óta egyáltalán nem is emelkedtek, miből gondolta a bank az egyoldalúan megduplázott havi törlesztőrészlet fizetésének a lehetőségét?!!”
 • 2. Elendur 2011. szeptember 21. 10:17
  „jegyzőnek?”
 • 1. bambinaXX 2011. szeptember 21. 09:26
  „Mégegyszer: (újabb) hitelfelvételnél rengeteg költséget jelent az értékbecslői díj, a tulajdoni lap/térképmásolat, és különösen a jegyzőnek fizetendő díj!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kedd délután: 288 fölött az euró 237 a svájci frank

Erősödött kedden a forint, részben euróövezeti hatásoknak, részben a jegybanki bejelentésnek… Tovább olvasom