Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Matektanárt csak helyettesítőnek kerestek

Szeged - Budapesten a legkönnyebb állást találni, Csongrádban a legnehezebb – derül ki egy internetes hirdetési portál statisztikájából. Eszerint az értékesítő, a szerelő és a pénzügyi tanácsadó van a legjobb helyzetben. Átlapoztuk a Délmagyarországot és a Délvilágot: nálunk is a területi képviselők, illetve értékesítők, utánuk a varrónők, az ápolók és a CNC-gép-kezelők élveznek előnyt.
Főleg kétkezi és középfokú végzettséget igénylő szakmákat ajánlanak a hirdetési portálok, és ilyeneket keresnek a netezők is. Az egyik internetes újság szerint Magyarországon ma értékesítőkre van a legnagyobb igény, minden tizedik hirdetésben „sales" jellegű munkára keresnek jelentkezőt. Kiemelkedően népszerű szakma a szerelőké, szükség van a pénzügyi tanácsadókra, takarítókra, gépkocsivezetőkre is, a vendéglátóipar pedig jó eséllyel felszipkázza az állástalan szakácsokat, pultosokat.

A januári hirdetéseink alapján a varrónők találtak legkönnyebben munkát – képünk illusztráció. Fotó: Frank Yvette
A januári hirdetéseink alapján a varrónők találtak legkönnyebben munkát – képünk illusztráció. Fotó: Frank Yvette

Más képet fest a piac, ha a munkakeresők oldaláról vizsgáljuk meg: az állásra vadászók 15 százaléka szeretne takarítani, 12 százalék bármilyen munkát elvállalna, 10 százalék pedig eladóként állna be egy üzletbe. Sokan vágynak arra is, hogy ügyintézőként foglalkoztassák őket.

 Jönnek a robotok

Az Economist számításokat készített azzal kapcsolatban, milyen valószínűséggel veszik el a robotok a munkát az emberektől az elkövetkező 20 évben. A legnagyobb veszélyben a telemarketingesek és a könyvelők vannak, őket az ingatlanügynökök és a bolti eladók követik. A papoknak és a fogorvosoknak van a legbiztosabb kenyerük.

Budapesten a gazdaság jobban zakatol, mint vidéken: a fővárosban minden keresőre majdnem 2 álláshirdetés jut. Csongrád megyében pont fordított a helyzet: nálunk kétszer annyian keresnek munkát, mint ahányan alkalmazottat. Az ország nyugati felében a mérkőzés állása 1:1, legalább annyi állás van, mint ahány kereső.

Megnéztük, hogy lapunk Állást kínál hirdetési rovata milyen tükröt tart a valóság elé. Kiderült: januárban körülbelül 25 szakmában hirdettek állást. Egy textilipari cég varrónőket keresett, egy másik szinte harmadnaponként marós-esztergályost, hegesztőt és CNC-gép-kezelőt. Csongrád megyében is a területi képviselők, értékesítők előtt áll nagyobb jövő, akárcsak az országban másutt. Népszerű még a hirdetésekben az ápoló vagy asszisztens, a gépkocsivezető, a szakács, a felszolgálószakma. El tudott volna helyezkedni néhány adminisztrátor, egy-egy gondnok, portás, takarító, fodrász, optikus, targoncavezető, kőműves, húsipari szakmunkás és lakatos is. Diplomával csak egy ügyvédet, mérnököt, gyógyszerészt, informatikust kerestek, egy matektanárt pedig helyettesíteni hívtak.A gyógymasszőrnek is nehéz

Olvasói levélből idézünk: „35 éves vidéki srác vagyok, már 65 hónapja nincs állásom, munkám a saját hazámban, pedig bőven rendelkezem szakmákkal. Utóbb 2012 őszén gyógymasszőri végzettséget szereztem, önköltségen, szülői támogatással. Kertészszakmám szintén van: nemrég egy újság ezt a szakmát hiányszakmának írta le, de én ezt nem így tapasztalom. Most a vállalkozóit szeretném kiváltani, mivel masszőrként 95 százalékban csak így lehet munkához jutni. Találtam a neten egy lehetőséget: Budapesten, egy szalonban dolgozhatnék vállalkozóként. De: 48 ezer a havi bérleti díj, 50 ezer a kata adóterhe, 40-50 ezer forintnál olcsóbb albérlet nincs, plusz kauciót, rezsit is kérnek a főbérlők. Az albérleti támogatást sem tudom igénybe venni, mivel a főbérlők nem adnak számlát. Elhelyezkedem ugyan, de mire mindent kifizetek, nem marad egy fillérem se."A legkeresettebb szakmák a megyében


(A Délmagyarországban és a Délvilágban 2014 januárjában megjelent hirdetések alapján.)
1. Varrónő
2. Területi képviselő, értékesítő
3. Ápoló, asszisztens
4. Gépkocsivezető
5. Felszolgáló, szakács
6. Villanyszerelő
7. Számviteli ügyintéző
8. Adminisztrátor
9. Marós-esztergályos
10. Hegesztő, CNC-gép-kezelő
(Forrás: DM/DV) 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett az üzemanyagok ára: a benzin 402-403 forintba kerül

Az emeléssel a benzin átlagára 402-403 forintra, a gázolajé pedig 420-421 forintra nőtt. A benzinár… Tovább olvasom