Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Matolcsy: az MNB kivételes helyzetben kész beavatkozni a hazai értékpapírpiacon

A Magyar Nemzeti Bank figyelemmel kíséri az állampapírpiac, valamint a bankrendszer likviditásának helyzetét.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb 2008-ban vásárolt magyar államkötvényt a másodpiacon, de figyelemmel kíséri az állampapírpiac, valamint a bankrendszer likviditásának helyzetét, és kivételes esetben kész beavatkozni a hazai értékpapírpiacon - írta Matolcsy György jegybankelnök Volner János (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

A képviselő kérdésében arról érdeklődött, hogy a jegybank az elmúlt öt évben milyen részvény- és kötvényvásárláshoz kapcsolódó ügyleteket végzett, és, hogy tervez-e a közeljövőben hasonló lépéseket.

Az Országgyűlés honlapján hétfőn közzétett válaszlevélben az MNB elnöke jelezte: a jegybank 2008-ban 213,3 milliárd forint értékben vásárolt magyar állampapírt az állampapírpiac zavartalan működésének és a bankrendszer likviditásának támogatása érdekében. A hazai államkötvények állománya 142 milliárd forintot tett ki az év végén.

A devizatartalékkal kapcsolatosan az MNB elnöke emlékeztetett: ennek részeként nem tart részvényeket.

A jegybankelnök ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy az MNB részesedéssel bír több hazai vállalatban, így a Pénzjegynyomda, Magyar Pénzverő, KELER, KELER KSZF, GIRO Elszámolásforgalmi és Budapesti Értéktőzsde társaságokban.

Matolcsy György válaszában úgy fogalmazott: "a devizatartalék-kezelés keretében - a monetáris tanács által meghatározott alapelveknek megfelelően - kötvénypiaci ügyletek kötése folyamatos, továbbá az MNB szorosan figyelemmel kíséri az állampapírpiac, valamint a bankrendszer likviditásának helyzetét és kivételes helyzetben kész beavatkozni a hazai értékpapírok piacán is".

A jegybankelnök válaszában szerepeltette az MNB éves jelentésében ismertetett, a devizatartalék különböző portfolióin nyert hozamokat. E szerint az MNB devizaportfoliói tavaly 0,32 százalék és 3,56 százalék közötti hozamot értek el. "Az MNB a devizatartalék-kezelés során a likviditás, a biztonság és a hozam hármas célrendszerét tartja szem előtt, ami azt jelenti, hogy a bank a kockázatok előre definiált alacsony szintjének folyamatos betartása mellett próbálja elérni a lehető legmagasabb hozamszintet".

Matolcsy György úgy fogalmazott: "a devizatartalék gerincét magas minősítésű külföldi állampapírok, államok által garantált értékpapírok és nemzetközi intézmények kötvénykibocsátásai adják. Emellett kisebb mennyiségben magas minősítésű vállalati, illetve banki kibocsátások és fedezett értékpapírok is a devizatartalék részét képezik".

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2013. április 29. 12:07
    „Szerintem meg jobban járunk mindannyian, ha nem avatkozik bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvvizsgáló: a hitelállomány kezelésén múlik a bankok nyereségessége

A rossz hitelek aránya tavaly év végére már a 20 százalékot közelítette, és egy éven belül akár a 25… Tovább olvasom