Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Matolcsy: Egyelőre nem lesznek újabb lépések a devizahitelesek megsegítésére

A kormány és a bankszektor együtt dolgozik tovább a devizahitelesek tehermentesítésén - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőivel tartott közös csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Matolcsy György elmondta, hogy rendszeres konzultációsorozatot kezdtek a bankszövetséggel és a PSZÁF-fal annak érdekében, hogy pénzügyi forrásokkal alapozzák meg Magyarországon a növekedési fordulatot.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a lakossági svájci frank hitelprobléma egészének megoldására dolgoznak ki javaslatokat, és a munkában több banki vezető is részt vesz. Ezt a javaslatcsomagot - amely magában foglalhatja például az árfolyamgát rendszerének átgondolását - két héten belül juttatják el a kormánynak.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a kormány az utóbbi másfél évben jelentős lépéseket tett a pénzügyi egyensúly javítására, az államadósságot jelentősen csökkentették, idén 2,94 százalék lesz a költségvetési hiány, jövőre pedig "tűzön-vízen át" elérik a 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt. "Az egyensúly területén Magyarország győzelemre áll", közben azonban Európában és a világban lassul a növekedés, ezért Magyarországon 2012-ben növekedési fordulatra van szükség a legalább 1,5 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez - jelentette ki a miniszter.

Elmondta: a PSZÁF-fal és a Magyar Bankszövetséggel közösen kidolgoznak egy növekedést erősítő programot, amely a kis- és középvállalatokat, a kisvállalkozásokat, az otthonteremtőket, a mezőgazdaságot és az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtókat pénzzel látja el.

Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a Magyar Fejlesztési Bank feltőkésítéséről, az alaptőke 60 milliárd forinttal való felemeléséről; ez lehetővé teszi, hogy a bank 600 milliárd forinttal több hitelforrást helyezzen ki a gazdaságba. Beszélt arról is, hogy a kormány új otthonteremtési programjának eredményeként 0,2-0,4 százalékkal bővülhet a GDP jövőre.

Hangsúlyozta: egy átfogó együttműködés keretében már elkezdték a következő lépések közös kidolgozását a bankszektorral, ennek része a lakossági devizahitel gondok közös megoldása, valamint az üzleti szektor és a családok pénzügyi forrásokkal való ellátása. Emellett meg kell találni mindazokat a válaszokat, amelyeket az Európai Unió pénzügyi szabályozásának változásai tesznek szükségessé.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a végtörlesztéssel kapcsolatos adatokat ismertetve elmondta: a deviza alapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével szeptember 29. és október 23. között összesen 23046 ügyfél élt, az aktuális árfolyamon ez összesen 133,8 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára 33,4 milliárd forint veszteséget okozott. (Aktuális árfolyamon a végtörlesztés napján érvényes aktuális devizaárfolyam értendő, amely bankonként eltérő.)

Az elnök elmondta: a PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Hozzátette, hogy ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Szász Károly elmondta: azt várják, hogy november végén, decemberben tovább nő a végtörlesztők száma, miután ekkorra kaphatnak forinthitelt azok, akik így oldják meg a végtörlesztést.

Patai Mihály a sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon fontos a bankszövetség és a bankszakma számára, hogy folytatódik a dialógus a kormányzattal. Kifejtette, hogy a lakásberuházások és a kisvállalkozások hitelezésének felpörgetésétől azt várják, hogy "a bankrendszer terhei csökkenni fognak" annak érdekében, hogy a hitelezést felpörgessék ezen a két területen.

Elmondta, hogy bár a végtörlesztés kapcsán megrendül a bankok tőkemegfelelési mutatója, de még ennek ellenére is nagyon magas marad. Hozzáfűzte: számukra is fontos, hogy közösen oldják meg a devizahitelesek problémáját, ezért, két héten belül eljuttatják a nemzetgazdasági miniszternek azokat az intézkedési javaslataikat, amelyekkel szerintük a svájci frank problémát kezelni lehet.

A javaslatok kidolgozásában 6 bank - az UniCredit, az Erste, az OTP, az FHB, a Raiffeisen és a K and H - vezetője,vezérigazgatója vesz részt - ismertette Patai Mihály.

Matolcsy György elmondta, megállapodtak abban, hogy amíg közös program nincs, addig a kormány egyoldalúan nem indít el újabb lépéseket a devizahitelesek megsegítésére. A miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott: nem tanácsos kivárni egy új programig, aki teheti, éljen a végtörlesztési lehetőséggel.

Kérdésre válaszolva elmondta: a következő hetekben megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a bankadó alapjából levonható legyen 2012-ben és 2013-ban annak a hitelkihelyezés-bővülésnek az összege, amelyet a bankok a kormánnyal közös megállapodás alapján végrehajtanak.

Megerősítette azt is, hogy a lízing konstrukcióra is kiterjesztik a végtörlesztési lehetőség.

Szász Károly hangsúlyozta: a PSZÁF is letett javaslatokat, ezeket összedolgozzák, fontos, hogy egy átfogó megállapodás szülessen, amely egy hosszú távú, a stabilitás növelésére irányuló csomag lesz.

Matolcsy György az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: az eva elveszíti létjogosultságát 2013-ra, amikor megvalósul a teljes áttérés az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó-rendszerre. Hozzátette, hogy az adórendszer nem teszi lehetővé, sőt szükségessé sem, hogy fenntartsanak más jövedelemadó-rendszert, ugyanakkor az elszámolási rendszert igyekeznek úgy átalakítani, hogy ne nőjenek az adminisztrációs terhek.

Olvasóink írták

 • 18. kadnarv 2011. november 09. 17:01
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz és amennyiben demokrácia van akkor mire és kire is várunk/várnak???! Romlott "árut" adott el a bank-pontosabban nem is létező pénzt kölcsönzött.Így a legkönnyebb meggazdagodni-mások zsírján!
  E L É G !!!!”
 • 17. igazságkereső 2011. november 09. 10:46
  „Matolcsy miniszter úr komoly tévedésben él! Nem a "devizahiteleseket" kell megsegíteni, hanem a bankok tisztességtelenségét kell megszüntetni, de azt azonnal! A devizát nem is látott hiteleseket a magyarországi bankok indexálási trükkel megvezették, így lett a felvett lakásépítési-vásárlási, autóhitelekből majd´ a duplája! Tisztelt miniszter úr! Nem a megsegítésről kell a látványtervezést folytatni, hanem a kétoldalúan aláírt ( ügyfél-bank!) szerződés jogi tisztességét kell és szükséges a bankokkal betartatni!Ha ez a bankoknál nem megy, akkor kormányzati szinten törvénnyel kell elérni az ún. szerződéses fegyelem betartását!nem is érthető, hogy mit és miért hezitál ennyit a kormány ebbe na témában, ezt már régen le lehetett volna rendezni, ha a kormány maga is akarta volna ezt a kérdést rendezni! Nem kell itt semmi féle parlamenti képviselők egyedi tárgyalásaira hagyatkozni, azért van a törvényhozás, a Parlament, hogy ezt rendezze törvényileg.Egyoldalúan, a bankok által majd´ megduplázott havi törlesztőrészletet fizetni a 2008 ősze óta változatlanul hagyott fizetésekből - miközben az árak a csillagos égig emelkedtek!! - nyilvánvalóan nem lehet és ezt a kormányunk is nagyon jól tudja! Ha nincs a semmittevés és látszattevékenység mögött megbúvó egyéb szándék a kormány és bankok között, akkor ezt a problémát egy nap alatt tudnia kell a kormánynak megoldani,mert a banki önkénnyel és tisztességtelenséggel szemben az ügyfél - a "devizahiteles" nyilvánvalóan tehetetlen! De miért hezitál ennyit a kormány?!!”
 • 16. papika56 2011. november 08. 10:27
  „Ma Magyon 1,5 millió hiteles van .Ebből kifizetett : 23046 személy. Na ezek mindd a politikusi és gazdag emberekből áll. Ezek nem rászorúltsági alapon vették fel a hitelt --ha nem meggazdagodás miatt.
  Mert 2005-6 a hitel kamata : 3-4 % volt a betéti kamat pedig : 9-12 % a kettő közötti külömbség ---tiszta haszon volt !!Ezt játszották el a nagy okos politikusok is. !!akik 10-57 milló Ft között vettek fel hitelt ! / pl. Rogán A / Ennyi millánál nem kevés az éves kamatnyereség. Ez évente : több milla --munka nélkül !!!
  Csak ugye megfordúlt a kocka--és ezért HOZTÁK MEG maguknak EZT a jó kis törvényt !!! Mert ugye a képviselőknek --SEMMI VAGYONUK NINCS a vagyonnyilatkozatukban . max. 1 panel , meg 1 Trabant !!!!!”
 • 15. jq 2011. november 04. 08:15
  „A bankszövetség úgy megijedt Matolcsy ámokfutásától, hogy inkáb elébementek, és maguk próbálják megtalálni a megoldást:) Lehet, hogy mégse olyan hülye fiú ez a mi Gyurkánk, kicsit áttételesen, de csak kicsikarja a bankokból amit akar”
 • 14. DobóI 2011. november 04. 06:14
  „2. 9349779 2011.11.03. 17:51

  És ki jönne utána? GyF meg Veress, akik lenyomnák a hamis költségvetést az Unió torkán, meg nyakló nélkül vennék fel az IMF hitelt?”
 • 13. DobóI 2011. november 04. 06:12
  „7. Takavaka 2011.11.03. 20:44

  Szóltál volna ez ügyben 2005 után, amikor a gazdaságot megroppantva elpackázták az Eurozóna csatlakozást, és ezzel a pénzügyi stabilitást is...”
 • 12. manstein 2011. november 03. 23:54
  „Miért eddig talán segítettek? Volt ugye a használhatatlan részlet befagyasztás, ami azonnal megbukott, utána meg a mostani, szintén nem alkalmazható változat, amit a bankok buktatnak meg trükkök százaival, és amúgy is csak a hitelesek 10%-ának lett volna esélye valamit lépni, ha egyáltalán mer ilyet csinálni. De amúgy azt se tudják már, miket beszélnek. Pár napja Orbán azt mondta, hogy minden áron meg kell szabadulni a lakosság hiteleitől, most Matolcsy ezt mondja. Eddig a bankok voltak a főellenségek és Patai Mihály, most már egyezkednek vele. Eddig a bankadót éltették, most vissza akarnak venni belőle. Szerintem valaki a vezetésben bolond lehet (mondjuk Orbán), vagy tényleg annyira tehetségtelenek mint amennyire látszik, és egyáltalán nem tudják, mit csinálnak. Egyik jobb mint a másik.”
 • 11. Kathryn 2011. november 03. 23:36
  „A forint hiteleseket, akik kezdettől a magas összeget fizetik, ki segíti meg?”
 • 10. Larsson 2011. november 03. 23:03
  „Eddig se segítettek, tegnap 309.88 ft volt egy euro, a chf-ről nem is beszélve, szept 1 óta konstans szar a valutánk, köszönet a drága narancsnyikoknak!”
 • 9. Rézgróf 2011. november 03. 23:01
  „Köszönjük Matolcsy "Mekk Elekek" Gyuri, hogy a kormány kifizeti Várpalota 3 milliárd forintos devizahitelét.
  Tetszik a 40 milliárdos Puskás Stadion, a debreceni 12 milliárdért, a Fradi pálya szintén 12 milliárdért,
  kiváló ötlet a második sikló a Budai Várba, a Magyar Szalon pár tízmilliárdokért.
  Tetszi a plusz 25 milliárd a BKV-nak, 10 milliárd a Terrorelhárításnak, jó ötlet a a Nemzeti Stratégiai és Tervezési Hivatalt 1 milliárdért, ja ki ne felejtsem a MÁV-ot.
  Azt azért kicsit savallom, hogy a mi pénzünkből vagy ilyen nagyvonalú.
  Bakker nálunk egy szöget nem verhetnél be a falba.”
 • 8. cicoma 2011. november 03. 23:00
  „Sajnos ezt tudtuk előre. Talán igazságosabb lett volna, ha egy olyan tervvel állnak elő, ami minden hitelesnek segítséget nyújtott volna, és nem csak a megtakarítással rendelkezőknek. Sajnos a többiek "csak ennyit érnek".”
 • 7. olvasó1 2011. november 03. 20:53
  „Én csak kaparok (jelzem erőn felül!!) és igyekszem áthidaló forintkölcsönnel kimászni a svájci frank alapú eredeti hitelemből.De én legalább agyalok és igyekszem kimászni ,illetve mentem a menthetőt,hogy el ne veszítsem az ingatlant ,amelyet egyenlőre, és még jó sokáig a banki jelzálog terhel.Én féltem az ingatlanomat ,de a többség ,amint látom a Kormányt zsarolja ,a bankokat gyalázza,de nem tesz semmit.Úgy érzem -szinte benne van a levegőben-,hogy az utolsó pillanatban csak fog kapni a többség is valamiféle állami segítséget,esetleg kedvező kamatozású forinthitelt.Lehet,hogy van ebben némi kis számítás is fentről ,hiszen ennek a számottevő tömegnek jól jöhet még valamikor a támogatása , a szavazatai.Namármost engem ki fog AKKOR kárpótolni ,ha én MOST-az utolsó pillanat előtt - erőn felül , előnytelen kamatozású forinthitelbe menekülök?”
 • 6. Takavaka 2011. november 03. 20:44
  „És az nem lehetne, hogy azon fáradoznának, hogy ismét 160-170 körül legyen a CHF, akkor talán senkit sem kellene "megmenteni"”
 • 5. smalltown 2011. november 03. 20:42
  „gyorsan kifogytak az otletekbol....”
 • 4. csmano 2011. november 03. 20:34
  „Eddig mentek a nagy vezír bölcs szavai után, esetleg valakik a fejükre koppintottak?
  Kár, hogy a Magyarországnak, és az itt élőknek több évre tönkre tették az életünket.”
 • 3. studyfy 2011. november 03. 18:57
  „Így kellett volna kezdeni!”
 • 2. tótkomlósi 2011. november 03. 18:19
  „Miért, eddig volt?
  Mert szerintem nem.

  Nem mond le.”
 • 1. 620829 2011. november 03. 17:39
  „Még jó.....hogy nem lesz.....a ft-t már így agyaonvágták okos kommentárjaikkal!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtört a forinterősödés lendülete csütörtök estére

estére Tovább olvasom