Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Matolcsy: eljött a növekedési, beruházási fordulat ideje

A növekedési fordulat része, hogy bővül a családok vásárlóereje és - lassabb ütemben ugyan, de - a beruházásoknál is változás várható.

A magyar gazdaság növekedési fordulat előtt áll, így eljött az ideje, hogy a vállalkozások hitelből finanszírozzák beruházásaikat - mondta Matolcsy György jegybankelnök az MNB országos konzultációs sorozatának utolsó, siófoki állomásán pénteken.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a növekedési fordulat része, hogy bővül a családok vásárlóereje és - lassabb ütemben ugyan, de - a beruházásoknál is változás várható. Az első negyedévben a tavalyi nagy német beruházások statisztikai hatása miatt esett a beruházások szintje, de az építőiparban a fordulat már megkezdődött - tette hozzá.

Matolcsy György szerint nagyon fontos eleme a "sikergyanús" jegybanki növekedési hitelprogramnak, hogy a bankok "nem fanyalogva" jeleztek az MNB felé valamiféle igényeket, hanem a vállalkozások "zörögtek, dörömböltek, kopogtattak és csengettek" náluk, hogy részt kívánnak venni a programban.

A jegybankelnök előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 20-22 évben nem volt, de a következő 10 évben sem várható, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások a jegybanki növekedési hitelprogramhoz hasonló alacsony kamatszint mellett jussanak hitelhez. Jelenleg az a helyzet, hogy egy külföldi cég magyar leányvállalata külföldi bank magyar leánybankjától 1-1,3 százalék között kap euróalapú hitelt, míg egy magyar kkv egy évvel ezelőtt 10 százalék körüli kamatszinttel szembesült, amit nem lehet kitermelni. Ez versenyhátrány - mutatott rá.

Matolcsy György elmondta: az elkövetkező 10 évben "nem tervezzük" Magyarország euróövezeti csatlakozását, ezért "nem tudunk csatlakozni az alacsony euróövezeti kamatlábhoz".

Az MNB elnöke jelezte, szándékukban áll, hogy a programot később, a folytatásban jobban összehangolják a 2014-20 közötti, hétéves uniós kerettel. Hangsúlyozta azonban, hogy első lépésként jó célra el kell fogynia a mostani, 750 milliárd forintos keretnek. Ha sikeres, akkor bizonyos mértékben koncentrálhat majd ez a program az uniós támogatásokra - mondta.

A jegybankelnök szerint néhány ágazatban egyértelműen pozitív növekedési fordulat látható. Ezek között említette a járműipart, a turizmus-vendéglátást, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, illetve a logisztikát. A keleti nyitás politikájának első, egyelőre szerény eredményei is láthatóak - tette hozzá.
További bővülést eredményezhet - mondta Matolcsy György - hogy a 2014-20 közötti uniós költségvetési ciklusban a források 60 százalékát gazdaságösztönzésre, beruházásra fordíthatják.

A pénteki konzultáción Balog Ádám MNB-alelnök bemutatta a növekedési hitelprogramot. Előadásában kitért arra, hogy a jegybank szerdán már kipostázta az aláírt szerződéseket a kereskedelmi bankoknak, így el lehet kezdeni a kkv-k és a pénzintézetek közötti szerződések aláírását. Elmondta, hogy a jegybank folyamatosan fogadja be a hiteligényeket és folyamatosan biztosítja a jegybanki forrást a kereskedelmi bankoknak. "Alapos, és teljes körű információt kérünk a bankoktól, akik hetente jelentik, hogy mekkora hitelt nyújtottak, milyen cégnek, milyen futamidőre" - tette hozzá.

Fábián Balázs, az OTP Bank dél-dunántúli regionális vezetője üdvözölte a jegybanki program bevezetését, és jelezte, hogy a jelentős ügyféligény szinte "garancia, hogy ez a program sikerre van ítélve". A bankvezető arról tájékoztatott, hogy a hiteligények legnagyobb része a hitelkiváltáshoz kapcsolódok, bár az új beruházásokra és fejlesztésekre is számottevő igény mutatkozik.

Az OTP regionális vezetője szerint érdemes lenne megfontolni a beruházási célú hitelfolyósítás határidejének meghosszabbítását, hiszen "nagy kihívás, ambiciózus" a szerződéskötés augusztus végi befejezése.

Az MNB május közepén jelentette be, hogy országos konzultációs sorozatot indít a növekedési hitelprogram népszerűsítése érdekében. A sorozatban Miskolcon, Balatonfüreden, Debrecenben és Siófokon egyeztetett a jegybanki vezetés helyi vállalkozókkal, döntéshozókkal, és az akadémiai élet szereplőivel.

Az MNB április elején hirdette meg növekedési hitelprogramját. A kisvállalati hitelezés fellendítését és az ország pénzügyi sérülékenységének csökkentését célzó program módosított változata szerint összesen 750 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak hozzá mikro-, kis- és középvállalkozásokat a kereskedelmi bankokon keresztül a meglévő forint- és devizahiteleik kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszközberuházás finanszírozására.

A jegybank a program keretében - a kereskedelmi bankokkal kötendő megállapodás alapján - 900 milliárd forinttal, 3600 milliárd forintra csökkenti a kéthetes MNB-kötvény állományát.

A jegybanki stáb értékelése szerint a kedvezményes hitelnyújtás révén, óvatos becslés szerint 0,2-0,5 százalékkal, a legjobb esetben akár 1,0-1,8 százalékkal nőhet 2014 végéig a bruttó hazai termék a program hatására.

Olvasóink írták

 • 3. Antal50 2013. május 31. 20:29
  „Semmit nem látok a jobbanteljesítés miatt.”
 • 2. deszkás 2013. május 31. 14:51
  „De mostantólaztánmegaztán.”
 • 1. kumisz 2013. május 31. 13:45
  „13:05 KSH: csökkentek a beruházások az első negyedévben

  Akkó most mi a f... van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulószerződéssel könnyebb megismerni a munka világát

Fontos tudni, hogyan működik a tanulószerződés rendszere, milyen előnyökkel és kötelezettségekkel jár a szakképzés szereplői számára. Tovább olvasom