Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Matolcsy: erős euróra és erős eurózónára van szükség

Erős euróra, erős eurózónára, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokra van szükség, valamint ennek eléréséhez kemény banki stressztesztekre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Gödöllőn.
Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos hangsúlyozta: az európai reálgazdaság talpraállása stabilizálódott, az exportvezérelt növekedés után a belső fogyasztás is bővülésnek indult.

Aláhúzta: az a cél, hogy mielőbb helyreálljon az európai pénzügyi rendszer, és ezzel kapcsolatban meg kell oldani az államadósságok problémáját.

A portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió (EU), egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vállalja - mondta Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos pénteken Gödöllőn az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális ülése után.

Portugália megsegítése a korábban bajba jutott országok megsegítésének "logikáját" követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit - mondta az uniós biztos.

A portugál segélycsomag az IMF jövő héten kezdődő közgyűlésén is napirendre kerül - közölte.

Olli Rehn elmondta: annak érdekében, hogy a banki ágazat egyéb gyengeségeit is kezelni tudják, újratőkésítés esetére megfelelő források szükségesek, a sérülékeny bankokat vagy szanálni kell, vagy újratőkésíteni, ezeket az érintett államoknak kell vállalniuk.

Beszélt arról is, hogy az eurózónában a munkanélküliség már csökkenésnek indult, és a februári infláció ugyan 2,6 százalékos volt - amiért elsősorban a nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedése a felelős -, a maginfláció csupán 1,1 százalék volt.

Az uniós biztos emlékeztetett arra, hogy az eurózóna sérülékeny tagállamai, főleg Portugália esetében a kockázati felárak emelkednek, emiatt késedelem nélkül hozzáfog az eurózóna a segélyfolyamat beindításához.

Utalt arra, hogy az államadósságok problémája összefonódott a pénzügyi ágazat gondjaival, ezért a jövőben szigorúbb követelményeket, normákat írnak elő a banki stressztesztek folyamán.

Michel Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa szerint különböző jogszabályokkal is meg kell erősíteni az eurózónát és az Európai Uniót. Kifejtette: jelenleg olyan jogalkotási javaslatokat tárgyalnak, amelyek szabályozzák többek között a betétgaranciát, a befektetők védelmét, a derivatívákat, és a bankok újratőkésítését.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke úgy vélekedett, hogy az EU fenntartható növekedési pályára állt, és bár vannak kockázatok - például a nyersanyagárak alakulása és ennek hatására az infláció - de ezek kezelhetők.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztató résztvevői elmondták: az EU-ban egy "eredménytábla" (score board) kidolgozásán fáradoznak, amely figyelemmel kísérné az országok makromutatóinak alakulását. A cél az, hogy ezek releváns mutatók legyenek, és tükrözzék azt, ha egyes makroadatok vonatkozásában problémák merülnének fel.

Kérdésre válaszolva az EKB elnöke és a monetáris politikáért felelős biztos is egyetértett abban, hogy a folyó fizetési mérleg gondokkal küzdő országoknak lépniük kell, és gazdasági reformokat kell végrehajtaniuk.

Olvasóink írták

 • 3. zoltanszabo 2011. április 13. 18:05
  „Hát mi nem tartozunk az EU-ba. Ott " csökkent a munkanélküliség, infláció 1,1 % " Hát mi ettől igen messze vagyunk.
  Nálunk nőt a munkanélküliek száma / + 12 ezerrel, infláció + 40 % / körül van.
  Az államadósságot--kifizetni : Az elmúlt 21 évben meggazdagodott politikusok, vállalkozók fizessék vissza az ellopott pénzeket, nindjárt mi leszünk az elsők Európában, még a Németeket is megelőzzük.”
 • 2. marcipan01 2011. április 12. 17:20
  „Nem értek egyet a miniszter úrral. Erős forintra és erős forintzónára van szükség.”
 • 1. Nátrix73 2011. április 11. 23:19
  „A miniszter úrnak meg erős gyógyszerekre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama pénteken

Az előző délután elért árfolyama környékén, bő egy forint széles tartományban ingadozott a forint… Tovább olvasom