Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Matolcsy stratégiai döntéseket jelenthet be csütörtökön

Matolcsy György először tart sajtótájékoztatót március eleji, jegybankelnöki kinevezése óta.
A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön délelőtt, várhatóan stratégiai döntésekről. Ezt követően a jegybank szakértői a hitelösztönzés jegybanki lehetőségeiről tartanak elemzői fórumot.

Az MNB szerdai meghívójából ugyan nem derül ki a sajtótájékoztató témája, de a jegybank korábban azt közölte, hogy a jegybanki vezetés a következőkben a kamatdöntések után már nem tart sajtótájékoztatót, csak egyes stratégiai döntések bejelentésekor.

Matolcsy György először tart sajtótájékoztatót március eleji, jegybankelnöki kinevezése óta.

Az MNB szintén szerdán küldött meghívót az elemzői fórumra, amelynek témája a hitelösztönzés jegybanki lehetőségei. A jegybankelnöki sajtótájékoztatót követő fórumon Nagy Márton pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató, valamint Palotai Dániel, monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgató vesz részt.

A Világgazdaság Online szerda délután forrás megjelölése nélkül közölte, hogy az MNB Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó.

Az értesülés közzététele után a forint gyengült: az euró forintárfolyama előbb mintegy 2 forinttal 302,5 forintra emelkedett, délután négy óra előtt nem sokkal már valamivel alacsonyabb szinten, 302 forint körül mozgott.

Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

A január végén adott interjúban úgy fogalmazott: "olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány, a Fed által bevetett eszközt". Példaként említette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe "óriási hiba lenne".

Londoni elemzők: háromféle ösztönző lehetséges

Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökre kilátásba helyezett stratégiai döntései a reálgazdaság hitelellátásának ösztönzését és a háztartási, valamint az üzleti szektor adósságterhének enyhítését célozzák, akkor a magyar jegybank számára alapvetően három cselekvési lehetőség kínálkozik - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A rendkívüli MNB-sajtóértekezlet hírére valamelyest visszaemelkedett a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása, amely napközben, a bejelentés előtt jelentősen csökkent.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB sajtótájékoztatójáról szóló bejelentést kommentálva az egyik lehetséges intézkedésnek a hitelezés-ösztönző kedvezményes bankfinanszírozást nevezte. Shearing szerint ennek alapján az MNB olcsó forintfinanszírozással láthatja el a kereskedelmi bankokat, azzal a feltétellel, hogy a bankok növelik a háztartások és a vállalkozások hitelellátását.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint a lehetséges lépések között van az is, hogy a magyar jegybank a devizatartalék egy részét azoknak a bankoknak a megsegítésére fordítja, amelyeknek nehézséget okoz devizakötelezettségeik megújítása.

A szakértő szerint a harmadik - egyben a legradikálisabb - lehetőség egy új program bejelentése lenne a magánszektorbeli devizaadósságok átstrukturálására.

Shearing szerint e harmadik opció kínálná a legjobb kiutat Magyarország jelenlegi problémáiból, ám ez a megoldás "legalábbis egyelőre" valószínűtlennek tűnik.

A Capital Economics főközgazdásza ehelyett inkább a hitelezés-ösztönző kedvezményes bankfinanszírozást tartja valószínűnek abban az esetben, ha az MNB valóban új monetáris politikai lépéseket jelent be.

Neil Shearing véleménye szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a pótlólagos MNB-forintfinanszírozás jelentősebb lendületet adhatna a reálgazdaságba irányuló hitelkihelyezésnek, tekintettel arra, hogy a magyar bankszektorban már most is forintlikviditási felesleg van.

Az MNB csütörtökre várható bejelentésének hírére kissé visszadrágult a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a londoni kereskedésben, jóllehet még így is az előző esti záró alatt járt.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek elmondták, hogy a magyar CDS-tranzakciók árazása a késői jegyzésben 376 bázispont környékén mozgott. Napközben - a forint erősödését követve - 370 bázispont alatti szintekre süllyedt a magyar szuverén CDS-középárfolyam.

A hét elején 395 bázispont feletti napközbeni csúcsértékeket is mértek a londoni kereskedésben.

A szerda estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 376 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 20 ezer euróval olcsóbban a hét eleji jegyzéseknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A patikai létszámról tárgyalnak

A jövő héten megkezdődik a Gyógyszerészi Kamara és az egészségügyi államtitkárság között az egyeztetés arról, be tudják-e tartani a patikák a létszámrendeletet. Tovább olvasom