Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Matolcsy: van magyar modell, és működik

A jegybank elnöke szerint a 2010-2014 közötti időszak Magyarország kivételes korszakának mondható.
Van magyar modell, és működik - mondta Matolcsy György "Az egyensúly és növekedés" című kötetének bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

A jegybank elnöke kiemelte: a 2010-2014 közötti időszak Magyarország kivételes korszakának mondható, mert 2010 után az Orbán Viktor vezette új kormány a gazdaságban egyszerre valósította meg a költségvetési konszolidációt, a gazdasági stabilizációt és ezekre alapozva megteremtette a növekedési fordulatot.

Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt érkezett a könyvbemutatóra, amelyen a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai és a jegybank vezetői mellett részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója és több egyetem rektora is.

Matolcsy György Egyensúly és növekedés című könyvének bemutatóján, a Magyar Nemzeti Bankban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Matolcsy György Egyensúly és növekedés című könyvének bemutatóján, a Magyar Nemzeti Bankban.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A jegybankelnök által jegyzett könyv az első kötete az MNB új közgazdasági és monetáris politikai könyvsorozatának.

A 2010-2014 előtti évtizedek, sőt, az előző 150 év elhibázott gazdaságpolitikáját az jellemezte, hogy a gazdasági egyensúly és a növekedés kérdéskörét "vagylagosan" kezelték, ezt váltotta fel a 2010 utáni gazdaságpolitikai szemlélet, az együttes figyelem az egyensúlyra és növekedésre - mondta Matolcsy György. Kifejtette, hogy költségvetési konszolidáció és stabilizáció többször lezajlott az ország történetében, ám a legtöbbször külső segítséggel, pénzügyi kölcsönnel, vagy - miként 1946-ban - egy új, nemzeti fizetőeszköz, a forint bevezetésével.

Kiemelte: a Bokros-csomag ugyan eleinte sikeresnek tűnt, ám a program a jövőre tolta át a konszolidáció és stabilizáció terheit.

Matolcsy György szerint az egyensúly és növekedés politikáját az IMF-fel együtt nem sikerült volna megvalósítani, mert Magyarország nem a jövőt terhelő konszolidációt akart végrehajtani.

Az MNB elnöke rámutatott: a 2010-ben kétharmados többséggel hatalomra került kormány azért tudta végrehajtani a gazdaságpolitikai fordulatot, mert a költségvetési stabilizáció mellett elindította a strukturális reformokat is, ráadásul mindez a foglalkoztatás folyamatos bővülésével párosult, így a gazdaságpolitika társadalmi támogatottsága is fennmaradt.

A bemutatón tartott pódiumbeszélgetésen Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója arról beszélt, hogy a mostani alacsony kamatoknak köszönhetően a következő 2-3 évben 50-70 milliárd forinttal csökkenhet a központi költségvetés éves kamatkiadása.

Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Magyarországon nincs deflációs veszély, az idei év második felében az infláció már várhatóan ismét a pozitív tartományban lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matolcsy György a jegybankelnök Egyensúly és növekedés című könyvének bemutatóján a Magyar Nemzeti Bankban 2015. március 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matolcsy György a jegybankelnök Egyensúly és növekedés című könyvének bemutatóján a Magyar Nemzeti Bankban március 5-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A könyvbemutatón elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Bank kiemelt feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését, ezért a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni kívánja a közgazdasági oktatást és a pénzügyi műveltség szélesítését. Ennek érdekében döntöttek az új, közgazdasági és monetáris politikai könyvsorozat elindítása mellett.

Az "Egyensúly és növekedés" című kötet részletesen bemutatja mindazokat az új gazdaságpolitikai elgondolásokat, és eszközöket, amelyek a magyar gazdaság 2010 és 2014 közötti, gazdaságtörténeti szempontból is jelentős sikeréhez vezettek, megvalósítva a költségvetési és pénzügyi stabilizációt, ezzel megteremtve a fenntartható növekedés alapfeltételeit.

A sorozat következő három kötetének címe: Új gazdaságpolitika (A jövő kormányzati politikájának csírái); Új irányzatok (Közgazdaság és pénzügyek); Az új átmenet (A monetáris politikai irányváltás okai és eredményei).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

256,9 milliárd volt az államháztartás februári hiánya

Ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forint összegű deficitnél - közölte az NGM. Tovább olvasom