Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Még csak az őszi árpát aratják

Szeged - Idén késik a búza aratása a hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt. Az őszi árpa betakarításával viszont jól állnak, a termésátlag is jobb a tavalyinál.
– Többet vártunk azért az őszi árpától – mondta Földi István, az Algyő körüli földeken gazdálkodó Agroplanta Kft. ügyvezető igazgatója –, legalábbis többet mutattak a táblák. Sajnos kiderült menet közben, hogy a nagy vizek „kivitték" a termés egy részét, kisebbek, rövidebbek a szemek. Az árpa aratásának a felénél tartunk, a búzát legkorábban egy hét múlva kezdjük el.

Egy esztendővel ezelőtt kánikula volt, a búzaföldek nagy részén már egy héttel Péter–Pál előtt elindultak a kombájnok. 2012. június 28-án egy jelképes eseményen egyszerre kezdődött el a búza betakarítása a Csongrád megyei Tiszaszigeten és a határ túloldalán, Törökkanizsán. Idén azonban az időjárás miatt nem a naptárhoz igazodik az aratás.

Ebédszünet. A megye nagy részén már végeztek az őszi árpa betakarításával, Szeged környékén azonban még dolgoznak a földeken. Fotó: Schmidt Andrea
Ebédszünet. A megye nagy részén már végeztek az őszi árpa betakarításával, Szeged környékén azonban még dolgoznak a földeken. Fotó: Schmidt Andrea

Muszáj exportálni

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: idén 15–20 százalékkal több gabona terem az országban, a mennyiség elérheti az 5 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy 2–2,5 millió tonnát exportálni kell, de kérdés, hová, hiszen Oroszországban, Ukrajnában is jók a hozamok. Fontos lenne, hogy ne csökkenjenek tonnánként 50 ezer forint alá az árak, mert akkor veszteségesek lesznek a termelők. Az ideális a 60 ezer forintos tonnánkénti ár lenne.

– A megyében az árpa betakarítása június 17-én, Forráskúton kezdődött el – tájékoztatott Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – A megyében már szinte mindenütt be is fejezték a gazdák, mert féltek a lehűléstől, egyedül Szeged környékén, kötött talajon vártak vele. A búzának pedig egy hét múlva indulnak neki: de akkor is csak azok a gazdaságok, amelyeknek van szárítójuk, mivel magas a szemek nedvességtartalma.

Az őszi árpának az eddigi információk alapján magasabb a termésátlaga a tavalyinál: most 4,1 tonna az átlag hektáronként, 2012-ben 3,7 tonna volt. Búzából 4,3–4,5 tonnát várnak, míg tavaly az aszály miatt csak jó közepes, 3,9 tonnás termésátlagok születtek Csongrád megyében.

– Egy hét, 10 nap múlva okosabbak leszünk – tette hozzá Futó Tamás.

Nem feküdt le a gabona

Megtudtuk: az a hatalmas felhőszakadás, amelyik hétfőn érte el Szegedet, nem okozott károkat a táblákban, a gabonát egyes helyeken inkább a szél „fektette meg". Az elemek a város felett tomboltak, Szatymazon például egy csepp eső sem esett.

Olvasóink írták

  • 1. Légiós 2013. július 07. 17:30
    „akár sok van akár kevés mindig drága minden, és a sok siro parasztnak a segge alatt több millios traktor..... brrrrrrrrrr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félmillió szja-bevallásban talált hibát a NAV

Kisebb jelentőségű elírásokat az adóhatóság munkatársai kijavíthatnak, máskor nélkülözhetetlen az adózó közreműködése. Tovább olvasom