Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Még mindig olcsóbb az importtej, mint a hazai

Csongrád megye - Próbavásárlást tartott a tejtermelők delegációja több szegedi áruházban. Azt nézték meg, hogy májusi demonstrációjuk óta még mindig olcsóbb-e az importtej a magyarnál. Olcsóbb volt.
– Két doboz 1,5 százalék zsírtartalmú literes UHT tejet vásároltunk a Pennyben: a legolcsóbb cseh tej literje 169 forint volt, a legolcsóbb magyar tejé pedig 199 forint, vagyis 30 forint a különbség az import javára – mutatta a számlát László Róbert makói tejtermelő.

Júliusban demonstráltak

Július 8-án vonultak utcára a tejtermelők több helyszínen is: Pécsen például a Mecsek Füszért Zrt. telephelye elé egy kocsira való trágyát borítottak. Nagytarcsán több mint 100 termelő tiltakozott, a fele Csongrád megyéből érkezett. Sikerült petíciót átadni a Foltin Globe Kft. vezetőjének, és vittek magukkal szalmabálát, a cég által importált, tejet szinte nem is tartalmazó sajtot, valamint tartós tejet.
Társával, a vásárhelyi Baksa Viktóriával láthatósági mellényt húzott fel László Róbert a parkolóban, amelyen a következő feliratot olvashattuk: demonstrációs helyszínt kijelölő bizottság. Majd bementek az élelmiszer-áruházba, és „próbavásárlást" tartottak.

– Az ország 5 pontján minden kereskedelmi láncot megnézünk, azt mérjük fel, volt-e értelme az egy hónappal ezelőtti demonstrációnknak – mondta László Róbert. – Szeged az egyik helyszín, utána eldöntjük, mikor, hová hirdetjük meg az újabb tüntetést. Muszáj ezt tennünk, hiszen az életben maradás a tét.

Megtudtuk: ha magyar feldolgozóhoz kerül az általuk fejt tej, akkor az ő árujuk is „tudna olyan olcsó lenni", mint az importtermék. Most azért kerül kevesebbe a több ezer kilométerről ideszállított cseh vagy szlovák tej, mivel a kereskedők a magyar termékre raknak magasabb árrést. Vagy pedig – feltételezik a termelők – trükköznek az áfával. Tapasztalataik szerint vannak olyan üzletek, amelyekben 100 forinttal is többe kerül a magyar tej, mint a külföldi. A termelők hozzátették: a Sparban már nem lehet importtejet kapni.

Baksa Viktória és László Róbert próbavásárlást tartott tegnap több szegedi élelmiszer-áruházban. Fotó: Schmidt Andrea
Baksa Viktória és László Róbert próbavásárlást tartott tegnap több szegedi élelmiszer-áruházban. Fotó: Schmidt Andrea

Résen kell lenni

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója azt mondta, ha a most bejelentett orosz embargó miatt a lengyel–holland–német sajtok bennragadnak az Unió piacán, akkor az olyan nyomást, dömpingárat okozhat, ami gondot jelent. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy akár átcímkézett termékek is megjelennek a piacon, amit eredetileg az orosz piacra szántak. A veszteség csökkentése érdekében ezeket a termékeket elláthatják az összetételtől függetlenül akár egy olyan címkével, ami Magyarországon is jó, ebből a szempontból a magyar hatóságoknak résen kell lenniük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyereséget is hozhat az államnak a rossz bank

Várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdi meg működését az állami intézmény. Tovább olvasom