Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Még nem jöttek, hogy 100 milliót befektessenek

Szeged - Tavaly február óta 16 település tartozik a megyében a mórahalmi és a kisteleki szabad vállalkozási övezethez. Ha valaki minimum 100 millió forintos beruházást hoz a két zónába, adókedvezményeket kap, valamint munkahely-teremtési támogatást kérhet. Új munkahelyekre még más forrásokból is lehet pályázni. Utánajártunk: az egy év kevés volt ahhoz, hogy „beinduljanak" a befektetők.
– Ma két tárgyalásom is volt, amelyeknek közük van ahhoz, hogy Kistelek és térsége a szabad vállalkozási zónához tartozik – mondta múlt héten hétfőn Nagy Sándor, Kistelek polgármestere. – Az egyik befektető 60-65 hektáros fejlesztésben gondolkodik, a másik kisebb beruházást tervez. Ezeken kívül 10 olyan aktuális beruházás van a térségben, amelyeknek a megvalósítása erősítheti a szabad vállalkozási övezetet.

– Mórahalmon megfordulnak külföldi befektetők is, nekik jelezzük, hogy van egy ilyen lehetőség is – közölte Nógrádi Zoltán polgármester. – A „befektetőjelöltekkel" folytatott tárgyalások azt mutatják, hogy akceptálják a kormányzati elképzeléseket a szabad vállalkozási zónákkal kapcsolatban.

Bővül a mórahalmi ipari park, de a nagy befektetőre még várni kell. Fotó: Schmidt Andrea
Bővül a mórahalmi ipari park, de a nagy befektetőre még várni kell. Fotó: Schmidt Andrea

Ezek a kedvezmények

Az ország leghátrányosabb 47 térsége lett 2013. február 13. óta szabad vállalkozási zóna, köztük a mórahalmi és a kisteleki. Kimondták: ha ezekben legalább 100 millió forint értékű beruházás jön létre, a cég minden új munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást kap. A szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást a foglalkoztatás első 2 évében havi bruttó 100 ezer forintig teljes egészében elengedi a kormány. A harmadik évtől az adókedvezmény a bruttó bér 14,5 százaléka, ami azt jelenti, hogy a harmadik, a negyedik és az ötödik évben a teher mértéke a felére csökken. Egy-egy terület 5 évig lehet szabad vállalkozási zóna, a meghosszabbítását kérni kell. Első alkalommal a beruházás üzembe helyezését követő adóévben lehet igénybe venni a kedvezményt.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint jelenleg az látszik, hogy a vállalkozások nagyon óvatosan fejlesztenek. Azt reméli a kezdeményezéstől, hogy majd „oldódik az óvatosság", és a cégek bátrabban vállalkoznak. Hozzátette: látja értelmét a szabad vállalkozási zónáknak és az adókedvezményeknek, hiszen munkahelyeket teremtenek.

Vannak más kedvezmények is, amelyeket jól ki lehet használni egy ilyen övezetben: ha egy munkáltató telephelye szabad vállalkozási zónában van, és munkahelyteremtő támogatásra pályázik, több pénzt kap, mint a szegedi.

– Idén is, akárcsak tavaly, országosan 13 milliárd forint a munkahelyteremtő pályázatok keretösszege: beruházás jellegű támogatást lehet nyerni, amihez foglalkoztatás kapcsolódik – magyarázta el Bakos László Attila, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott általános igazgatóhelyettese. – A vállalkozásnak minimum 2 főt kell felvennie. Alaptámogatásként 1,5 millió forintot lehet igényelni egy új ember után, de ha a munkáltató vállalja, hogy regisztrált munkanélkülit vesz fel, akkor plusz 500 ezer forint jár. Amennyiben a beruházását hátrányos helyzetű kistérségben, településen valósítják meg, plusz 200 ezer forint járhat, ha a leghátrányosabb helyzetű településen, akkor plusz 300 ezer, ha pedig szabad vállalkozási zónában, akkor ezt az összeget további 400 ezer forinttal lehet megfejelni. Roma munkanélküli alkalmazásakor még újabb 300 ezer forint vehető igénybe. Míg Szegeden 2,3 millió forint lehet a támogatás plafonja dolgozónként, a leghátrányosabb területeken elérheti a 3 millió forintot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megveszi a Motorolát a Lenovo

A Google megerősítette szerdán, hogy eladja a Motorola Mobility mobiltelefon-üzletágat a Lenovónak,… Tovább olvasom