Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

˝Még nincs vége a válságnak˝

Bár a gazdasági növekedés beindult, de nagyon törékeny - véli Mario Draghi, az EKB elnöke.
Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint még túl korai a gazdasági válság végéről beszélni, de a gazdasági adatok alátámasztják az EKB véleményét, amely szerint "hosszabb ideig a mostani szinten maradhat az alapkamat".

Az elnök azt követően beszélt erről, hogy az EKB közölte: továbbra is 0,25 százalékon tartja alapkamatát.

Draghi szerint belátható időn belül az infláció "visszafogott lesz", és csak fokozatosan éri el a 2 százalékot. Az EKB elnöke kijelentette, hogy a központi bank középtávon korlátozott inflációs várakozásainak megfelelően megengedőbb monetáris politikát folytat.

Mint mondta, az EKB továbbra is kész minden eszköz bevetésére, de a pontos körülményektől függ, hogy milyen eszközöket mikor használna fel. Vannak olyanok, amelyek a rövidtávú pénzellátási problémákat kezelik és olyanok, amelyek a hosszabb távúakat, de az EKB minden esetben az árstabilitás megőrzését figyelembe véve fog cselekedni.

Az EKB elnöke szerint összességében túl korai még a válság végéről beszélni, nagyon óvatos lenne egy ilyen kijelentéssel. Kiemelte, hogy nagyon magas szinten, 12,1 százalékon van a munkanélküliség az eurózónában, és bár a gazdasági növekedés beindult, de nagyon törékeny, azt politikai és gazdasági kockázatok is fenyegetik.

Draghi kedvezőnek nevezte, hogy míg korábban a növekedés szinte teljesen exportvezérelt volt, mostanra nagyobb szerep jut a lakossági fogyasztásnak. A növekedést segíti az EKB monetáris politikája, a visszatérő gazdasági bizalom, valamint az európai országok pénzügyi helyzetének javulása is. Ezek a kedvező hatások azonban könnyen megszűnhetnek.

Az EKB szerint a lakossági kereslet és az export erősödése ellenére is csak lassú gazdasági növekedés lesz 2014-ben és 2015-ben is. A bank a hitelezésben és a pénzellátásban is csak mérsékelt növekedést vár a 2013. novemberi adatok alapján. A lakosságnak és a vállalakozásoknak nyújtott hitelezés szintje is alacsony, sőt az utóbbi kategóriában még csökkenni is látszik.

Draghi szerint 2012 nyara óta jelentős előrelépés történt a bankok finanszírozásának javításában, de tovább kell csökkenteni az európai bankrendszer töredezettségét, és erősíteni a bankok stabilitását. A bankunió létrehozására tett lépések fontosak, mert önmagukban növelik a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: munkahelyteremtésre 13 milliárd forint támogatás jut az idén a kkv-n

A tervek szerint ebből a támogatásból 1100-1200 vállalkozásnál várhatóan 6500 új munkahely jön létre… Tovább olvasom