Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Megálljt parancsolnak a fogyasztói csoportoknak

Szeged - Végleg betiltják a fogyasztói csoportok szervezését, ha a parlament elfogadja az erre vonatkozó törvénymódosítást. A Gazdasági Versenyhivatalhoz már több ezer panasz futott be, a megyei fogyasztóvédők 11 folyamatban lévő közigazgatási eljárásról tudnak. Egy olvasónknak több mint 56 ezer forinttal tartozik a cég, amely átverte.
1 millió forint kölcsönt szeretett volna felvenni tavaly a szegedi irodával is rendelkező Best Invest System Kft.-től olvasónk, a meghirdetett havi 3334 forint törlesztőrészlettel. Gyanútlanul – még nem tudta, hogy fogyasztói csoporttal került kapcsolatba – be is fizetett 56 ezer 355 forint regisztrációs díjat, de a kölcsönt nem kapta kézhez a megadott időre. Visszaigényelte az összeget, ám hiába futott a pénze után. Az esetét januárban mutattuk be, akkor a rendőrségi feljelentést fontolgatta.

– Tízen vagyunk, akik feljelentést tettünk. A fogyasztói csoport vezetője már lebukott Pécsett. Azt mondták, maximum attól a két fiatalembertől tudják behajtani a pénzt, akik az irodában voltak, hiszen ők nem világosítottak fel minket rendesen. Megvan, hogy ki volt a két ember, de szerintem akkor látom viszont azt a több mint 56 ezer forintot, amikor ön fizet nekem – sóhajtott a nyugdíjas nő. Neki „baromi nagy pénz ez", mivel 70 ezer forint a havi nyugdíja. Úgy tudja, a szegedi Kárász utcán is lebukott egy cég, amelynek a vezetője „fizetett, mint a pengős malac". A Best Invest Kft. helyi irodája a Londoni körúton már régen megszűnt, most nemzeti dohánybolt működik a helyén.

Fogyasztói csoportokat szervező cég egykori – mostanra megszűnt – irodája Szegeden. Sokan már nem is reménykednek abban, hogy viszontlátják a pénzüket. Archív fotó: Schmidt Andrea
Fogyasztói csoportokat szervező cég egykori – mostanra megszűnt – irodája Szegeden. Sokan már nem is reménykednek abban, hogy viszontlátják a pénzüket. Archív fotó: Schmidt Andrea

Véglegesen betiltják a fogyasztói csoportok szervezését, ha a parlament elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény kormány előtt lévő módosítását – írta a Magyar Nemzet. A módosítás 2014. január 1-jétől végleg megtiltaná új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012. január 1-jét megelőzően alakultakat pedig szigorúbb szabályok szerint engedné működni – ismertette a lap a kormany.hu-n közzétett tervezetet.

Több ezer panasz

A fogyasztói csoportok általában kölcsönt ígérnek fix törlesztőrészletért cserébe, de gyakran sorsolással döntik el, hogy ki kaphat pénzt. A részleteket viszont annak is fizetnie kell, akinek nem volt szerencséje. A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) több ezer panasz érkezett fogyasztói csoportokkal kapcsolatban az elmúlt években, és 2001 óta 33 eljárást indítottak. 30 eljárás lezárult: szinte kivétel nélkül megállapították, hogy a cégek megtévesztették a fogyasztókat. A GVH kutatása szerint minden századik ember tagja ilyen társulásnak.

A működő csoportok számára előírt szigorítás lehet például, hogy a vállalkozások kötelesek lesznek ügyfélszolgálatot működtetni a fogyasztói panaszok intézésére, a fogyasztók tájékoztatására. A módosítás bővíti azokat az eseteket is, amikor kötelező bírságot kiszabni: ezek közé tartozik, ha a jogsértés koruk, hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatékosságuk miatt különösen kiszolgáltatott ügyfelekkel szemben történik.

„Ez év január- február hónapban témavizsgálat keretében fogyasztói panaszok alapján vizsgáltuk a fogyasztói csoportokat. Ennek keretében összesen 13 kérelem érkezett Felügyelőségünkhöz, ebből 11 esetben indult közigazgatási eljárás, melyek jelenleg is folyamatban vannak.
A 11 eljárás 4 fogyasztói csoport ellen folyik. További 3 eljárás megtévesztő reklám miatt folyik fogyasztói csoporttal szemben" – közölte Tombáczné Gazsó Éva, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőhelyettese. „Sajnos hosszadalmas a fogyasztói csoportokkal szembeni eljárások lefolytatása, mert a vállalkozások nehezen fellelhetőek, sűrűn változtatnak székhelyet, ezzel átkerülve más megye cégbíróságának illetékességi területére, a céginformációs rendszerben megadott székhely címükön nem találhatóak" – írta közleményében Tombáczné Gazsó Éva.

A fogyasztóvédők tanácsokkal látják el az embereket. A szerződéssel kapcsolatos elállás, az eredeti állapot helyreállítása, a befizetett összeg visszakövetelése, mint polgárjogi jogviszony bírósági útra, valamint békéltető testületi eljárásra tartozik. A szerződéskötéskor tapasztalt félretájékoztatás, illetve a szerződés valós tartalmával kapcsolatos megtévesztés kivizsgálása viszont a felügyelőség hatáskörébe tartozik. Arról nincs pontos információjuk, hogy Csongrád megyében hány fogyasztói csoport van jelenleg, de az ügyfélpanaszok alapján egy-kettő működhet.

Olvasóink írták

 • 15. öreganyó 2013. október 01. 17:37
  „Évek óta foglalkoznak vele, hogy ez csak a csóró bizakodók átverése.Mint mindennel ezzel is foglalkoznak, csak
  komolytalan szócséplés szinten. Szegeden már a rendőrségre is voltak becitálva az egyik iroda nyilvántartásában
  szereplő embereket. Függetlenül, hogy kötöttek-e szerződést, vagy sem. A vizsgált iroda telephelyet váltott, és
  működik tovább. A városban nem is egy iroda van. Valakiknek a bennfentes körökben biztos van hasznuk belőle,
  és meg sem merik szagolni őket. Megszüntetésére tárgyalgatnak, ugyanúgy, mint a hitelesek megsegítéséről.
  Nekik nem sürgős, addigra már sokan pórul járnak.”
 • 14. Agáta 2013. szeptember 11. 18:45
  „A piszok drága, semmire sem jó akármilyen árucikkek bemutatóját szervező kft.-k működését is betiltanám. Naponta zaklatnak telefonhívásokkal, hogy menjek ilyen-olyan bemutatóra. Van, hogy egy nap 2 órán belül 3 hívás is történik. Ebédtől ugrasztanak fel rendszeresen - az anyjuk nem tanította meg őket, hogy ebédidőben nem illik idegen helyre telefonálni. Ha felveszem és hallom, hogy x kft... már le is teszem, de vanna olyan hiszékeny buta öregek, akik elmennek és alá íratnak velük mindenféle szerződést.”
 • 13. C6H12O6 2013. szeptember 11. 18:02
  „Egy ennyire jogellenes valaminek a működtetését akkor nem szüntetik be az illetékes hatóságok, ha hasznuk van belőle...”
 • 12. Torontál 2013. szeptember 11. 16:23
  „Éppen ideje volt.Ez egy jó döntés....”
 • 11. zsozso64 2013. szeptember 11. 13:59
  „Én nem igazán értek hozzá, de szerintem nem a fogyasztói csoportokat kellene "betiltani", hanem a szándékos csalást elkövetőket kellene becsukni! Azt gondolom, a közös érdekekkel rendelkező, azonos módon gondolkodó, hasonló problémával rendelkező embereknek nem szabad megtiltani, hogy azonos jogosultságon alapuló érdek, és gazdasági csoportokat hozzanak létre! A közlekedést sem érdemes megtiltani, a jelentős számú baleset ellenére sem! Viszont jól, és egyre jobban szabályozni, szükség esetén szankcionálni, azt igen..!!! Annak volna értelme, és szükségszerűsége is!
  Lehet hogy nincs igazam, de az, hogy az eddigieket engedjük, az ez után alakulni kívánókat nem, az nekem felháborító! Ezek a fogyasztói csoportok nem olyanok, amelyekből már van elég, és telített a piac....! Honnan tudhatja a törvényhozó, hogy holnap, az élet mely területén, milyen igények mentén lesz létjogosultsága egy újabb szervezetnek? Sehonnan! Akkor pedig mi az, hogy továbbiak nem alakulhatnak, viszont az eddigiek működhetnek? Az eddigieket lehet fejőstehénnek is használni, az igaz! Például."a módosítás bővíti azokat az eseteket is, amikor kötelező bírságot kiszabni: ezek közé tartozik, ha a jogsértés koruk, hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatékosságuk miatt különösen kiszolgáltatott ügyfelekkel szemben történik". - A magyar valóság az az, hogy az utóbbi választások eredménye után igazolt, hogy minden polgár védelme érdekében, vagy hiszékenységük, vagy szellemi fogyatékosságuk okán bátran bírságolhat majd a hatóság! Igaz ezzel szemben, jövő májusban még fellebbezhetünk, és bizonyíthatjuk, felelősen is tudunk dönteni!!”
 • 10. alfa258 2013. szeptember 11. 13:41
  „Na ez a nagy baj honfitársaink zömével! Elhisznek minden idétlen ígéretet, azt hogy majd egy ilyen cég jótékonykodik velük, azt hogy lesz 1 millió munkahely, stb... Mindent elhisznek, ha arról van szó, hogy munka nélkül pénzhez, stb. jutnak! Ha azt mondják nekik amit hallani szeretnének máris rohannak pénzt felvenni, vagy adott esetben az igérgetőkre ikszelni!!! Ha azt mondják nekik, hogy bizony jön pár szűk esztendő, már nem is akarják, és nem is hallják meg!!! Aztán jön a szívás, hogy nem ezt akarták!!! Bár sajnálom a pórul járt embereket, de azért megkérdezném, hogy nem-e hallott arról, hogy Jézus koporsóját sem őrizték ingyen!!!!”
 • 9. Kircsi 2013. szeptember 11. 12:59
  „Nem véletlenül működhettek ezek idáig...
  A sok madár mit gondolt? Lógtak egy csomó banknak és nem tudták fizetni, majd valaki ad még nekik lób... fejében?
  Megérdemlitek! Ingyen tv, ingyen nyaralás, ingyen kocsi? Vegye-vigye, egyszercsak köhögni kell a lét.”
 • 8. macs 2013. szeptember 11. 10:53
  „Értem én, hogy ezek a cégek megtévesztették az embereket, de miért tudták megtenni? Amikor a feltételeket elmondják, a kedves kuncsaftnál nem szólal meg a riasztó? Sajnos, mindig is sejtettem, hogy nagyon sokan vannak, akiknek a matek általános iskolai szinten sem megy, alapvető pénzügyi ismeretekről nem is beszélve.
  Bocs, ha valakit megbántottam.”
 • 7. TELSTAR 2013. szeptember 11. 10:34
  „2. "prolitikus" ez jó... :-)))”
 • 6. queenmargareth1 2013. szeptember 11. 10:13
  „ingyen "péz" van, politikusnak.”
 • 5. nyuszituro 2013. szeptember 11. 09:31
  „Nincs ingyen pénz. 1 millió forint és havonta csak 3300 forintot kell fizetni? Ha csak a tőkét nézzük akkor 26 év mire visszafizeti! És akkor nem beszéltünk a kamatokról. Mit gondolt a néni? Felveszi nyugdíjasként és ki fizeti vissza? Nem értem tényleg mit gondolt. Már az hogy "bar-listásoknak és nyugdíjasoknak is" az már beszédes.”
 • 4. acidrain 2013. szeptember 11. 08:31
  „Aki az emberi hülyeségre épít: betonra épít.”
 • 3. 80sFan 2013. szeptember 11. 08:26
  „#2: ez jó megfogalmazás! :)”
 • 2. joy 2013. szeptember 11. 06:45
  „Az emberi hiszékenységet nem lehet betiltani!
  A vallások, és prolitikus pártok is ezért működnek.”
 • 1. info 2013. szeptember 11. 06:35
  „törvény......Tiszába vizet hordani”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem három dollárral esett a nyersolaj ára

Csaknem három dollárral esett a kőolaj világpiaci ára kedden délutánra azokra a felerősödött… Tovább olvasom