Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Megállt a gödör alján a gazdaság

Továbbra sem tudott lendületet venni a magyar gazdaság, ám úgy tűnik, megállt a zsugorodás - írja a Világgazdaság.
A Világgazdaság mutatószáma szerint továbbra sem tudott lendületet venni a magyar gazdaság, ám úgy tűnik, megállt a zsugorodás: az előző év azonos hónapjához képest novemberben még jelentős, 1,39 százalékos visszaesés látható, azonban októberhez viszonyítva 0,02 százalékkal emelkedett a Gyorsulási Irányadó (GYIA) - számol be róla a csütörtöki Világgazdaság.

A lap szerint a gazdaság már a második egymást követő hónapban mutat stagnálást, illetve hajszálnyi emelkedést hó/hó alapon. Novemberben a GYIA tíz részindexe közül kettő csökkentette, hét növelte a mutatószámot, míg egy semlegesen hatott rá.

Az öt pénzügyi részindex közül az Ifo-index csökkenése és a reálkamat növekedése negatívan hatott a GYIA-ra. A pénzkínálat növekedése, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének reálértéken számolt emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények közötti különbség csökkenése kedvező hatást gyakorolt a GYIA-ra.

Az öt reálgazdasági részindex körül négy segítette a mutatószámot. A reálkeresetek növekedtek, a fogyasztási hitelek állománya emelkedett, a munkakeresés átlagos időtartama pedig csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. Mindez, valamint az ipari termelés volumenbővülése pozitívan befolyásolta a GYIA-t. Az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe stagnált, ami nem hatott az indexre.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faktorcéget indított Magyarországon a Grenke csoport

A GF Faktor Zrt. - a Grenke-csoport nemzetközi tapasztalatainak felhasználásával - egyedi… Tovább olvasom