Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Megbírságolták a Best Invest vezetőjének korábbi cégét

Budapest, Szeged - Megtévesztő kereskedelmi kommunikáció miatt bírságolta meg tavaly 5 millió forintra a Gazdasági Versenyhivatal a Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t, amelynek ügyvezetője ugyanaz a férfi, aki most a szegedi irodával is rendelkező Best Invest nevű fogyasztói csoportot vezeti, és ami ellen már többen tettek feljelentést a Szegedi Rendőrkapitányságon.
Szinte napra pontosan 1 éve bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az akkor kiszabható legmagasabb összeggel, 5 millió forinttal a fővárosi székhelyű Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t, amiért az kereskedelmi kommunikációjával megtévesztette a fogyasztókat. A vállalkozás ügyvezetője azonos azzal a férfivel, aki a vezetői posztot tölti be a szegedi kihelyezett irodával is rendelkező, ám szintén budapesti székhelyű Best Invest System Kft.-nél.

Korábban megírtuk: többen tettek feljelentést Szegeden a Best Investtel szemben, az emberek úgy vélik, hogy a cég hirdetésében, majd a szerződéskötés aláírásakor nem teljeskörűen tájékoztatta őket a szerződés részleteiről. A forgatókönyv mindig ugyanaz volt: az emberek kölcsönért mentek be a vállalkozáshoz, kifizettek nagyjából 50 ezer forint regisztrációs díjat, ám azóta se a kért összeghez nem jutottak hozzá, sem a regisztrációs díjat nem térítették vissza nekik. A Best Invest ajánlatát kiemelten hirdette nyugdíjasoknak és BAR-listásoknak. Bár a cég az apró betűben jelezte, hogy fogyasztói csoportról van szó, a lapunknak nyilatkozó, önmagukat becsapottnak érző emberek azt mondták, hogy a szerződéskötésnél erre és a pontos részletekre már nem hívták fel a figyelmet az üzletkötők, akik ekkor már hitelről beszéltek nekik.

Kampány

A GVH tavaly nyáron indított társadalmi célú kampányt a fogyasztói csoportok megtévesztő hirdetései ellen, a jogalkotó pedig 2012. január 1-jétől 2014. január 1-jéig megtiltotta új csoportok létrehozását. A GVH szerint ez viszont aktívvá tette a még működő csoportszervezőket, akik a meglévő csoportjaikat töltik fel, nem utolsósorban a megtévesztő hirdetésekkel. 2011-ben 234 bejelentés érkezett a fogyasztói csoportok ellen a GVH-hoz, ami tavaly már meghaladta a 300-at.  
A Creditswisst a GVH többek között azért büntette meg tavaly januárban, mert megállapították, hogy a fogyasztók részére nem vagy nem egyértelműen adtak információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól. Többek között arról, hogy az adott szolgáltatást nem a fogyasztói csoport szervezője által biztosított pénzügyi alapból nyújtják, hogy meghatározó a szerencseelem léte, és a fogyasztó nem a szerződéskötéskor, hanem akár évek múltán juthat a vásárlási joghoz. A GVH szerint a részvétel költségeivel kapcsolatos tájékoztatás is megtévesztőnek minősült, mivel nem utaltak arra a hirdetések, hogy a feltüntetett havi „törlesztőrészletek" mellett egyszeri regisztrációs díj és havi rendszerességgel megbízási díj is fizetendő. A Best Invest tavaly decemberben megjelent hirdetései szintén nem hívják fel a figyelmet regisztrációs díjra.

„Cégünk 2010. szeptembere óta szabályszerűen és a vonatkozó jogszabályok maximális betartásával végzi gazdasági tevékenységét" – ezt a Creditswiss akkori, és a Best Invest mostani ügyvezetője írta egy internetes fórumba még 2011 áprilisában. A GVH a jelek szerint mégsem így gondolta, hiszen a Creditswisst 5 millió forint bírsággal sújtotta. A maximális bírság kiszabását azzal indokolták, hogy a jogsértő hirdetések, reklámok közzététele több hónapon át zajlott, azok a fogyasztók széles körét érték el, a kommunikációval megcélzott, illetve elért fogyasztói kör részben az átlagosnál kiszolgáltatottabb személyekből áll, akik számára a fogyasztói csoportba történő belépés egy hosszú távú elkötelezettséget jelentő jogviszonyt teremt.

Olvasóink írták

  • 2. geza 2013. január 24. 15:00
    „Nevét miért nem lehet közzétenni???
    Magyar abszurdisztán, tönkretesz egy céget adósságot hagy hátra majd mintha mi sem történt, alapítja a következőtk, következőt...”
  • 1. deszkás 2013. január 24. 14:38
    „Úgy beszélt a vezér mint a MÁV Biztosítós főmufti de se pénz se posztó. Szerintem az 5 millát se fizette ki. Ez egy intézményes fosztogatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most kapjuk meg az adóigazolásokat

Január 31-ig írásban kell nyilatkoznia annak, aki azt szeretné, hogy a munkáltatója állapítsa meg a 2012-es személyi jövedelemadóját, és számolja el a különbözetet – tájékoztatott az adóhatóság. Tovább olvasom