Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megemelt összegű támogatást kapnak a juh- és kecsketartók

A tárca elkötelezett amellett, hogy az engedélyezett támogatást teljes egészében, termeléshez kötött formában, a juh és kecsketartóknak kifizesse.
Megemelt összegű támogatást kapnak a juh- és kecsketartók, mivel a kormánynak sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy a nemzeti forrásból nyújtható, úgynevezett csekély összegű, de minimis támogatások szabályai szerint három év alatt 10 ezer eurónak megfelelő forintösszeghez jussnak a magyar gazdák - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén kijelentette: a tárca elkötelezett amellett, hogy az engedélyezett támogatást teljes egészében, termeléshez kötött formában, a juh és kecsketartóknak kifizesse.

Kiemelte: az anyajuhok 2013. évi átmeneti nemzeti támogatási lehetősége ugyan minimálisra csökken a magyar támogatások uniós kiegyenlítődése miatt, viszont ennek kompenzálására megemelt összegű de minimis támogatást ad a VM.

Ennek mértéke anyajuhonként 600 forinttal, az egy termelő által igénybe vehető támogatás felső határa pedig 833 euróval - közel 250 ezer forinttal - magasabb, mint korábban, vagyis a kérődző szerkezetátalakítási program forrásaival együtt összességében jelentősen növekszik a juhtartók támogatása.

Az anyakecskék után járó de minimis támogatás állatonként 500 forinttal, 3500 forintra nő - olvasható a közleményben. Az átmeneti nemzeti támogatásokkal szemben a megemelt összegű de minimis támogatásra nem kell alkalmazni az úgynevezett moduláció miatti támogatáscsökkentést, így azt a termelők teljes egészében megkapják.

Czerván György örvendetesnek nevezte, hogy a juh és a kecskeállomány folyamatosan nő, ebben jelentős szerepe van a 2012-ben indított kérődző szerkezetátalakítási programnak. Hozzátette: 2013 júniusában mintegy 1,16 millió juhot tartottak a magyar gazdák, ebből anyajuh 810 ezer volt. A kecskeállomány 88 ezer darabot tett ki, ebből 42 ezer volt az anyakecske.

A juhágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron mintegy 16 milliárd forintot tett ki, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. A kecske ágazat termelési értéke 2012-ben folyó áron 1,6 milliárd forint volt, ami a növekvő állatlétszám ellenére 8 százalékos csökkentést mutat a tavalyi évhez képest, ennek okaként a csökkenő felvásárlási árakat nevezte meg az államtitkár.

Czerván György felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az állattartó telepek és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzéséhez nyújtandó támogatásokra 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 2014. január 31-én 18 óráig lehet pályázni.

Az állattenyésztési technológiai fejlesztésére beszerzendő technológiák, gépek támogatására mintegy 35 milliárd forintot, az élelmiszeripar-feldolgozás technológiai fejlesztésére legalább 15 milliárd forintot biztosít a tárca. A támogatási keret felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy a más jogcímekről felszabaduló forrásokkal a VM még ki tudja egészíteni a 60 milliárd forintos alapösszeget - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gazprom elnöke szerdán Budapesten tárgyalt

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, az este, az Országházban folytatott… Tovább olvasom