Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Megéri-e a 180 forintos svájci frank?

A kormányfő bejelentette a rögzített, önkéntesen választható devizagátat: 1 euró 250-ért, 1 svájci frank 180-ért, 100 japán jen 200 forintért "kapható".
Létrejön a nemzeti eszközkezelő – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. A kormányfő közölte: az eszközkezelő két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét – mondta a miniszterelnök.

A hétfői bejelentés csak a lakáshitellel rendelkezőknek jelent könnyítést. A Magyar Nemzeti Bank májusi hitelezési feléréséből kiderül, hogy a lakáscélú hitelállomány 2009 első negyedéve óta 4 ezer milliárd forint környékén stabilizálódott. A fogyasztási hitelek állománya is eléri a 3 ezer 500 milliárd forintot – az ő hiteleikre nem terjed ki az árfolyamgát.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő – jelentette be Orbán Viktor hétfőn.
Létrejön a nemzeti eszközkezelő – jelentette be Orbán Viktor hétfőn.


Az MNB devizaárfolyamait vizsgálva nehéz eldönteni, mennyire éri meg a 180-as, fix frankárfolyamot választani. Míg 2007–2008-ban 150 és 170 forint között mozgott egy svájci frank, addig a 2009-2010-es év már a 180–190 forintos frank tükrében telt. Az alpesi fizetőeszköz elszabadulása a görög, az ír, a spanyol és az olasz krízisnek köszönhető, ma is 220 forintnál mozog az árfolyama.

Devizahitel egyszeregy

A lakásvásárlásra fordított devizahitelen túl eladósodhattunk autóért, plazmatévéért, nyaralásért és még ki tudja miért. A mostani csomag csak a lakáshiteleseken segít – értelmezésünk szerint azokon akik lakásvásárláshoz vettek fel hitel. Nem az autó, tv, hajó, és fogyasztási hiteleseken. 
Azok, akik eddig havonta 350 svájci franknak megfelelő összeget fizettek – ami egy 7–8 milliós, 20 éves hitelnek felel meg – a jelenlegi 77 ezer forint helyett 63 ezer forintot fognak fizetni. Azonban az árfolyamkülönbség egy külön számlán gyűlik – azaz, havonta 14, évente 168 ezer forinttal növelik tartozásukat. A „külön számla" díjairól, egyéb tudnivalóiról még nincsenek pontos információk, így megbecsülni sem lehet, mekkora többletköltséget jelent a 2014. december 31-éig tartó könnyítés.

Az euróban eladósodottaknak szinte semmilyen változást sem éreznek. A mai 268 forintos euróárhoz képest a 250-es rögzítés mindössze 7 százalékos megtakarítást – másik oldalon költségnövekedést jelent.

A legsúlyosabb helyzetben lévő japánjen-hitelesek a befagyasztással több mint 10 százalékos havi törlesztőrészlet-csökkenést érhetnek el.

Otthonvédelmi kamattámogatást vezet be a kormány – közölte a miniszterelnök az otthonvédelmi akcióterv részleteiről szóló hétfői tájékoztatón. Orbán Viktor elmondta: támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is – tette hozzá.

Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök hétfőn. Orbán Viktor azt mondta: először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bambinaXX 2011. június 23. 13:40
  „sztem ez egy direkt eladósítási koncepció része - pedig nem szoktam összeesküvés-elméleteket gyártani..”
 • 38. igazságkereső 2011. június 07. 14:15
  „Na még a CIB Autólizing Zrt is elég kurva volt, mert ők is csak CHF-re adtak hitelt,pedig nagyon sokan nem luxusból, hanem munkahely és munkavégzés esélye miatt vásároltak autót! Érdemes lenne végre a PSZÁF-nak az autó hitelezés körüli CHF anomáliákra is felfigyelni, intézkedni, mert gátlástalanságuk határtalanná vált!”
 • 37. maci52 2011. június 07. 12:07
  „Perelhet az adós
  Követeljenek kártérítést a bankoktól a devizahitelesek. Minden joguk megvan rá, hiszen ezek a kölcsönök hibás termékek - állítja Róna Péter a Magyar Nemzetben.
  FN.hu-lapszemle
  2011. június 7. 07:068 hozzászólás Szóljon hozzá!
  A közgazdász szerint a pénzintézetnek kell megítélnie, hitelképes-e az ügyfele, akinek csak annyi a dolga, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adjon meg. A bank munkatársainak ezen információk alapján el kell dönteniük, kinek mennyi pénzt adnak kölcsön. Vagyis a banknak kell eldöntenie, ki mekkora hitelt tud törleszteni.

  Róna Péter - aki”
 • 36. őrgróf 2011. június 01. 11:52
  „Örülnék, ha O:V: valóban tudna megszorításokat a bankokkal szemben. De nem tud. Legalább is eddig nem. A különadót már behajtották rajtunk (l. tétel-emelések, kölcsönszázalékok emelése, stb. ) Erre a hírre is azonnal megugrasztották a svájci frank árfolyamát ( 210-től egészen 220,.. -ig.!) Hogy a 180 és 220 közötti különbözetet majd újabb (forint?) kölcsönnel, és term. jó magas kamattal fizesd ki újra. A hithű bankosok tudják mit csinálnak. Már behálózták az USA-t is, ott is ők dirigálnak, lassan az egész (fehér) világot uralmuk alá hajtják ( az arabok még ellenállnak, kim tudja, meddig?) Talán Kína és az a térség sem tartozik (még) uralmuk alá...Mint tudjuk, egy országot két dologgal lehet térdre-kényszeríteni: fegyverrel vagy hitelekkel. Az elsőt már sokszor megpróbálták ( tatár, török, osztrák, orosz ) nem sikerült. A másodiknak úgy látszik sikere lesz...Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”
 • 35. merenge 2011. május 31. 18:56
  „Ennek a szépséghibája ott kezdődik, hogy papíron mind1 milyen valutában adósodott el a nép, kézbe senki nem kapott csak is forintot. Ez olyan, mint a monopoly játék. Játékpénz. Papíron látta mindenki az átszámolt összegeket. Ez az egyik legnagyobb üzlet, rosszabb mint az uzsora. Ha most születnék ezzel az ésszel, biztosan magánbankár lennék. Akkora hasznot a semmiért sehol nem fizetnek, még a valamiért sem.”
 • 34. mattil 2011. május 31. 15:15
  „"A mostani csomag csak a lakáshiteleseken segít - értelmezésünk szerint azokon akik lakásvásárláshoz vettek fel hitel. Nem az autó, tv, hajó, és fogyasztási hiteleseken."
  Számtalan esetről tudunk amikor a bankár a saját jutaléka érdekében a költözés előtt egy-másfél héttel közölte, hogy bár eddig úgy tünt minden rendben lesz, de sajnos mégsem tudja megítélni a szükséges összeget, csak kisebbet, de ránk való tekintettel ad személyi kölcsönt a nem megítélt részre. Például a Lófara mögötti Erstében ugyanígy jártam annak idején én is, sőt 10 munkatársam közül 9-en (ismétlem csak példaként hoztam fel, más bankoknál is előszeretettel alkalmazták ugyanezt a módszert, tele vannak ilyenekkel a netes panaszfórumok) tehát sokan épp a lakhatás miatt voltak kénytelenek másfajta hitelt is felvenni.
  Másrészt az autósoknak már találtak ki jobb konstrukciókat, amire megéri átváltani (pl. Fiat hitelcsere program), tévére, műszaki cikkre stb. meg szerintem szinte mindenki forinthitelt vesz fel (tudjátok, aminél azt hazudják, hogy 0% a thm)”
 • 33. mattil 2011. május 31. 14:57
  „"Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is - tette hozzá."
  Kis lakásban lakom jelenleg is (32nm) ennél kisebb, már nem nagyon van a lakáspiacon. (legfeljebb 1-2 nm eltéréssel) Egyébként évek óta nem értem azt a felfogást ami vezetőinket jellemzi e-tekintetben párthovatartozástól függetlenül. Ugyanis a nagy lakásnak nem feltétlenül nagyobb az értéke, de a 30-40 nm közötti lakások ára már legalább 6-7 éve nem csökkent (őrzi értékét), sőt még enyhe mértékben emelkedett is. Ha most arra kényszerítenek sokakat, hogy kis lakást keressenek, akkor egyrészt nem nyernek rajta mert a nagy lakást nem feltétlenül lehet többért eladni mint amennyibe a kicsi kerül, másrészt igencsak megnövekszik a kereslet ezek iránt ami felveri a kis lakások árait, ami már így is sokszor irreális szerintem.
  Van egy általános téveszme a társadalomban azzal kapcsolatban, hogy ha valaki nem tud egy nagyobb lakást fenntartani akkor kisebbe kell költözni és akkor minden frankó lesz. Ez abszolúte nem igaz! Egyrészt ott van amit fentebb írtam, másrészt mitől lenne egy kisebb lakásnak kisebb a fenntartási költsége? Ugyanannyiba kerül a kábeltévé, a szemétszállítás, az internet, és a vízdíj mint egy nagyobb lakásban, hiszen egyrészt fixárasak, másrészt nem fog kevesebbet tusolni attól valaki, hogy kisebb lakásban él. A közösköltség dettó ugyanígy van, az áram is hasonlóan, hiszen nem a lakás nagyságától függ, hogy ki mennyi elektromos eszközt használ. A fűtés talán az egyetlen amiben lehet különbség, de ott sem feltétlenül. Aki távfűtéses lakásban él annak mindegy mekkora a lakása, mert ugyanúgy marha sokat fog fizetni a fűtésért. Egyedi fűtésű lakásnál pedig számtalan eset van ami befolyásolja a fűtési költséget. Egy 60 nm-es lakásban ami egy tömbház közepén van kevesebb a gázszámla télen, mint mondjuk egy 35-40 nm-es lakásnál ami a társasház északi tűzfala mellett van. Ugyanígy a régi és újépítésű (A régiek még tudtak építkezni. Én szerencsére egy olyan téglaházban lakom aminek legalább 60cm-es téglafala van. Nyáron nem melegszik át, télen nem hül le! Az új társasházakat, meg olyan vékony fallal építik amin a polisztirol szigetelés inkább csak díszítőelem.), valamint a földszinti és emeleti lakások köött is akár havi többezer forintos eltérések lehetnek a fűtés tekintetében.”
 • 32. Silvio_Dante 2011. május 31. 14:41
  „Egy baj van ezzel, hogy nem vicc! Most akkor kikről is fognak újabb bőrt lehúzni a bankok?”
 • 31. nauset 2011. május 31. 13:12
  „zoltanszabo
  Talán OV navigálta bele az ország lakosságát a devizahitelekbe? Az alacsony kamatú forinthitelt épp OV előző kormánya idején vezették be és Medgyesy Péter valamint László Csaba időszakában szüntették meg. Mondd, Te mit tennél? Mondjuk a fröcsögés helyett?”
 • 30. GAgyi 2011. május 31. 13:06
  „Kóklerek....
  Az 1 millió (most már 1,1 millió) új munkahely és nincs semmi baj.....azon kellene dolgozni....nem kicsit, nagyon..”
 • 29. zoltanszabo 2011. május 31. 10:26
  „Neszek emberek : még egy cumi ov. és bandájától.
  Ez nem segítség, ez sárbatiprás ! A hitelt most nem tudók még + vegyenek föl másik hitelt amit majd 3.4 év múlva törlesztenek--ha lesz miből !
  NE ilyen segélycsomagot adjanak : ha nem munkát! tisztességes jövedelemmel ! alacsony kamattal !!!!!
  Megveszi az állam :50-35 % ért a lakásod-, -béreld vissza --ami havi szinten annyi mint a havi törlesztőd ! MIBŐL fizetik ki ????az emberek. egy élet munkáját egy tollvonással elveszik !
  A milliárdos csókosok--megvehetik félpénzért az emberek házait-lakásait !
  Mennyi öngyilkos lesz ???Mennyi hajléktalan ??? K...OV, és bandáját ez NEM ÉRDEKLI !!!!!”
 • 28. Moon 2011. május 31. 10:24
  „Ez egy paraszt vakítás.
  Még hogy a bankok megígérték..... ugyan már naív ember ma aki egy banki ígéretet komolyan vesz.”
 • 27. NTK 2011. május 31. 08:54
  „Nesze semmi fogd meg jól. Miből gondolja a kormány, hogy aki most nem tudja fizetni a hitelét, az majd egy-két év múlva képes lesz rá? Egyébként én is szívesen fogadnék valamilyen "mentőcsomagot" mert véget ért a forint hitelem egyik öt éves kamatperiódusa és a törlesztőrészlet tíz százalékkal emelkedett.
  Én úgy vélem, hogy ezt az egészet maguknak az adósoknak kell megoldani. Gondolom teljes felelősséggel írták alá a hitelszerződésüket!”
 • 26. ferdzso 2011. május 31. 08:42
  „Láttam a bejelentést. Egyet nem értek csak: Miért kell egy ország miniszterelnökének, állandóan a "Háborúban állunk", harcolunk"... stb. Lélekromboló kifejezésekkel élni?? Ha valaki ennyire szeret "harcolni", menjen háborús övezetbe, vagy minimum katonának, de ne idegelje effélékkel a békét szerető választóit! Köztudott, hogy Japán, a világon a legtöbb adóssággal rendelkező ország, mégis nyugalom és jóllét van, talán, mert nem görcsösködnek, az erőltetett visszafizetési tervekkel, ami hosszútávon, talán jó lesz, de jelenleg, sok család megélhetését, és jövőjét teszi tönkre! Való igaz, hogy a bejelentés, csak időtologatás, ha sokak, nem jutnak munkához.(Talán, "anno" nem kellett volna felpattanni az IMF tárgyalóasztaltól, talán még sikeres is lehetne ez a kormány.)”
 • 25. igazságkereső 2011. május 31. 08:22
  „Igen, a bankok ismét megvezették a kormányt,de főképp azokat, akik annak idején a bankok egyirányú orientálásra "devizahitelt" vettek fel! De: jó lenne ha valaki végre elmagyarázná,hogy mitől "devizahitel" az alpesi valutát ne mis látott magyarországi forinthitel? Több közgazdász is megírta ( Dr.Boros Imre,2010. november 26.Péntek Magyar Hírlap, "Mohó bankok diszkrét bája";valamint Torba Tamás,2011.május 28.Szombat Magyar Nemzet, "Adósrabszolga devizahitelesek),hogy ezeknek a hiteleknek semmi közük nincs a "devizához"! Kérdés az is,hogy Dr.Orbán Viktor miniszterelnök úr miért nem engedte ezt az ügyfeleknek semmit nem segítő hírt bejelenteni másoknak,miért vált szükségessé Őt megvárni? Ez épp olyan "bukta" megállapodás,mint amilyen volt korábban a Kósa-Rogán kettőssel,azaz bebizonyosodott, hogy a bankok a kormányt is megvezették, a különbség "csak" annyi, hogy ennek a döntésnek a súlyos hátrányát, a bankok által korábban jóváhagyott hitel megduplázását az ügyfelekre hárították, miközben teljesen tisztességtelenül jelentős profitra tesznek szert a bankok.Nos Tisztelt Miniszterelnök úr, Ön, Önök ehhez asszisztáltak és hagyták magukat megvezetni a bankok által.De az sem igaz, hogy a kormánydelegáció nem vette észre megállapodásainak súlyos hátrányait az ügyfelekre nézvést,hiszen teljesen figyelmen kívül hagyta a kormány is az 1996.évi CXXI.Törvény 46.§-át, valamint a hitelintézeti törvény 213.§(b.) pontjában foglaltakat! Összegezve: amilyen tárgyalásokat folytatott a kormány és amilyen megállapodást aláírt a bankokkal, az nem más mint látványtervezés és a polgárok egy jelentős részének hülyébe vétele! Miből is gondolta T.Miniszterelnök úr, hogy ennek a megállapodásnak van értelme az ügyfelek érdekvédelme tekintetében és,hogy ez a megállapodás majd megállítja a bankok további gátlástalanságát?!!”
 • 24. utazó81 2011. május 30. 22:42
  „Nekem ft hitelem van 4.5 milla . 70000re emelték 3 éve a törlesztő részletet.több mint 12000000 millát kell visszafizetnem.”
 • 23. johnconnor 2011. május 30. 22:42
  „"A felvett 8 millió helyett ,lehet visszafizetni 14 milliót.Ráadásul ha nem bírod,akkor a jelenlegi kamattal terhelt hitelt, másik hitelből kell fizetni, amit újabb kamat terhel. Ez a kamatos kamat.HA nem tudod fizetni, 50%os áron elviszik a lakásod, de a hitel megmarad, még a gyerekednek is."
  - Papsajt, szerencsére ez nem így van az adósság nem örökölhető ha az illetőnek már nincs semmije, a gyerekei nem örökölnek semmi adósságot http://www.hazijogorvos.hu/content/view/447/77/

  "Ha olyan ingatlant öröklünk,amelyet végrehajtási jog is terhel, ezzel együtt örököljük az ingatlanokat. Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hitelezőknek a hagyaték tárgyaival, hasznaival felel, de csak a hagyaték erejéig, így például abban az esetben, ha az örökös az örökhagyó 10 millió forint értékkel rendelkező hagyatékát örökölte meg, amelyet azonban 11 millió forintos hagyatéki hitelezői tartozás terhel az örökös csak és kizárólag a 10 milliós hagyatékkal tartozik helytállni, a fennmaradó 1 millió forintért nem felel."
  na, szép estét...”
 • 22. meinl 2011. május 30. 22:11
  „Orbán úr bájvigyorogva bejelenti a bedőlt hiteleseknek hogy ő a f.... gyerek mert segít nekik.A többség meg bedől újra ennek a jó átverésnek.”
 • 21. antikos 2011. május 30. 21:36
  „Így nem!!! Ha a bankok adják a különbséget akkor igen. Vagy legalább a vételi és nem az eladási árfolyamon kellene a hiteleseknek fizetni!!! Rossz kommunikáció és már is 225 a chf...”
 • 20. macs 2011. május 30. 20:51
  „19. Kazikázmér,
  tudod, volt egy-két ismerősöm és rokonom, akik miután rákérdeztem, számoltak-e az árfolyamváltozással, kiröhögött, és közölték, az alacsony kamat miatt még mindig megéri. Megjegyzem, már nem röhögnek rajtam.
  17. papsajt,
  14-8=6 millió miből jön össze, árfolyamváltozásból?”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő héten aláírják a megállapodást a Nabucco-ról

Fellegi Tamás a jövő héten írja alá a kormány nevében Törökországban a támogatói szerződést a… Tovább olvasom