Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Megerősítette a Mal stratégiai fontosságát a kormány

A kormány most azt rendelte el, hogy a csődtörvény további három paragrafusát is alkalmazni kelljen a Malra.
A kormány szeptemberben stratégiailag kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, a Magyar Közlönyben legutóbb megjelent rendeletével pedig a cég kiemelt szerepét megerősítő szabályokról intézkedett.

A stratégiailag kiemelt jelentőség a csődtörvény szerint azt jelenti, hogy a cég adósságainak rendezéséhez, a hitelezőkkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy pedig kiemelt gazdaságpolitikai érdek, hogy a felszámolás gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

A kormány most azt rendelte el, hogy a csődtörvény további három paragrafusát is alkalmazni kelljen a Malra. Ezek azt rögzítik, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet - vagy az általa működtetett létesítmények - nemzetbiztonsági védelem alá esnek, továbbá, hogy a társaság honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű, illetve a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást lát el.

A kormány azért erősítette meg a Mal stratégiai jelentőségét, mert a veszteséges gazdálkodást eredményező okok miatt a vagyonhiány előreláthatólag nem szüntethető meg, a veszteségek halmozódása nem állítható meg, a gazdálkodó szervezet - megmentési céllal - tulajdonosi vagy állami támogatásban nem részesíthető. Ugyanakkor közérdek fűződik a gazdálkodó szervezet vagyonának működő üzemként történő értékesítéséhez.

Az ilyen cégeknél minden esetben az állami felszámoló jár el. Ez korábban a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. volt, de a stratégiailag kiemelt cégekre az állam megalapította a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t.

A kiemelt stratégiai fontosságú cégek esetében a felszámolónak lehetőleg egyben kell eladnia a cég vagyonát, hogy a vevő tovább működtesse.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. december 19. 10:34
    „A lényeg:
    2300 embert el kell kergetni mert kevés a munkanélküli!
    Vagy nem ez a cél?
    A vége pedig az lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az alapkamat, a forint nem reagált rá

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25… Tovább olvasom