Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Megerősítette az amerikai ˝AAA˝-t a Fitch

Az amerikai szövetségi adósságlimitet februárban sikerült még időben felfüggeszteni ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ország hitelképességébe vetett teljes bizalom megrendülése.
Megerősítette pénteken az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adósbesorolását a Fitch Ratings, stabil kilátással.

A nemzetközi hitelminősítő így leminősítés nélkül fejezte be a tavaly októberben kezdett, negatív kihatású besorolási felülvizsgálatot.

Döntéséhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte: az amerikai szövetségi adósságlimitet februárban sikerült még időben felfüggeszteni ahhoz, hogy - a 2011 augusztusi és a tavaly októberi válságokkal ellentétben - elkerülhető legyen az Egyesült Államok hitelképességébe vetett teljes bizalom megrendülése.

A Fitch szerint mindemellett úgy tűnik, hogy a 2011-es és a 2013-as adósságlimit-válságoknak sem volt negatív hatásuk az amerikai kötvényhozamokra, és nem vezettek a külföldi intézményi befektetők portfolióiban tartott amerikai állampapír-állomány csökkenéséhez. Ennek alapján a Fitch Ratings úgy ítéli meg, hogy az amerikai dollár globális szerepe, az Egyesült Államok szuverén finanszírozási rugalmassága és adósságtűrő képessége nem károsodott érdemben.

Mindeközben erőteljes államháztartási konszolidációt sikerült elérni: a szövetségi költségvetési hiány a tavalyi pénzügyi évben a GDP-érték 4 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 6,7 százalékról és a 2009-es pénzügyi évben mért 9,8 százalékról. A Fitch Ratings pénteki előrejelzése szerint az idei pénzügyi évben 2,9 százalékra, jövőre 2,6 százalékra csökken tovább az Egyesült Államok szövetségi államháztartási deficitje.

A Fitch október 15-én vette leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának "AAA" osztályzatát. A cég a lépést annak idején azzal indokolta, hogy akkor még nem volt megállapodás a Fehér Ház és a kongresszus között az államadósság-limit emeléséről vagy felfüggesztéséről.
Ha a Fitch most megvonta volna az amerikai "AAA" szuverén minősítést, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard Ú Poorís ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal a jelenleg is érvényes "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

Az SÚP annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kakaó drágulására kell számítani

Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, ami szinte teljes egészében… Tovább olvasom