Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Meghaladta az 5000 milliárd forintot a külföldi kézben lévő forint állampapírok értéke

A rendelkezésre álló legfrissebb, szerdai adatok szerint 5014,32 milliárd forintra nőtt a nem-rezidens befektetők tulajdonában lévő forint állampapírok állománya.
Új történelmi csúcsra szökött, és egyben meghaladta az 5 ezer milliárd forintot a külföldi tulajdonban lévő forint állampapír-állomány értéke - derül ki az Államadósság Kezelő Központ honlapján pénteken közzétett, a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) által szolgáltatott adatokból.

Október végén 11,4 ezer milliárd forintnyi magyar forint állampapír volt forgalomban.

A rendelkezésre álló legfrissebb, szerdai adatok szerint - névértéken számolva - 5014,32 milliárd forintra nőtt a külföldi befektetők, azaz a nem-rezidens befektetők tulajdonában lévő forint állampapírok állománya. Kisebb ingadozásoktól eltekintve, nominális értéken - tehát a forint értéke ingadozásának figyelembe vétele nélkül - számolva a 2010. július elsejei 2183 milliárd forintos mélypont óta folyamatosan nő a külföldi kézben lévő állampapírok összértéke.

Az elmúlt két évet megelőző időszakban 2008 januárjában, 3470 milliárd forinton volt történelmi csúcson a külföldi tulajdonérték. Ezt követően azonban, a nemzetközi pénzügyi válság és a magyar gazdasági nehézségek hatására 2008 szeptembere és december vége között mintegy 900 milliárd forinttal esett a külföldi tulajdon.

A lengyel pénzügyminisztérium honlapján fellelhető - október végéig követett - adatok szerint Lengyelországban is történelmi csúcson járt októberben a külföldi befektetők kötvénytulajdona. Ott 191 milliárd zloty, azaz mintegy 13,1 ezer milliárd forint volt a nem rezidens befektetők kötvénytulajdona, mintegy 36 százaléka az október végén számított, teljes, 532 milliárd zlotys lengyel állampapír-állománynak.

A magyar államkötvények - de voltaképpen valamennyi feltörekvő piaci kötvény - azóta vált rendkívül népszerűvé a külföldi befektetők körében, hogy a nagy központi bankok, így az Európai Központi Bank, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed rekordalacsony szintre csökkentették a kötvényhozamaikat. A mérséklődő euróövezeti hozamszintek, illetve az a felismerés, hogy a feltörekvő piacok állampapírjai magasabb hozamot kínálnak, ám nem jelentenek hordoznak sokkal kockázatot, mint néhány euróövezeti állam, elindította a tőkeáramlást a fejlett piacokról a feltörekvő piacokba.

A Magyarország finanszírozási helyzete szempontjából kedvező trendet erősítette az a likviditásbőség, amelyet Amerikában a Fed mennyiségi enyhítési politikája, az euróövezetben pedig az EKB hosszú távú refinanszírozási eszközei biztosítottak.

A növekvő külföldi kötvénytulajdon-érték azonban csökkenő átlagos hátralevő futamidővel párosul. Szerdán 3,7993 év volt a külföldi tulajdonban lévő magyar állampapírok átlagos hátralevő futamideje, rövidebb a 2010 szeptemberében tapasztalt csúcs 4,8 évnél.

Október végén a teljes forint állampapír-állomány (11,39 ezer milliárd forint) valamivel több mint háromnegyede volt államkötvény (8,70 ezer milliárd forint), míg a fennmaradó rész (2,69 ezer milliárd forint) egy éves vagy annál rövidebb lejáratú kincstárjegy.

Október végén a magyar központi költségvetés bruttó adóssága 20,8 ezer milliárd forint volt, amelyből 11,97 billió forint volt forintadósság, és 8,47 ezer milliárd forint devizaadósság. Az egyéb kötelezettségek 400 milliárd forintot tettek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: a német kkv-szektor felé nyit Magyarország

A Magyarországon hosszabb ideje tevékenykedő német vállalatokra jellemző, hogy fokozatosan a nagyobb… Tovább olvasom