Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mégiscsak lesz nyugdíjunk?

Ma Magyarországon a férfiak átlagosan 14, míg a nők 18 évet töltenek el nyugdíjban. Ez a szám pedig évről évre emelkedik. Ráadásul a statisztikai adatok azt mutatják, hogy az idősek aránya egyre nagyobb a társadalmon belül, vagyis egyre kevesebben tartanak el egyre többet – hangzott el az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár és a Portfolio.hu közös szakmai előadásán, Szegeden.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján folyamatosan növekszik a korbetöltött öregségi nyugdíjellátásban részesülők száma. Csak az utóbbi hat évben több mint 20 százalékkal emelkedett az ilyen ellátásban részesülők száma. További, a nyugdíjrendszer szempontjából figyelmeztető adat, hogy Magyarország termékenységi arányszáma az egyik legalacsonyabb Európában

Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a trendek kapcsán elmondta: „A hazai lakosság jelentős része láthatóan még nincsen tisztában azzal, hogy a hazai nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában nem lesz képes tartani a mostani helyettesítési rátát 30-40 év múlva. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amíg egy ma nyugdíjba vonuló munkavállaló a fizetése 80 százalékára számíthat nyugdíjjárulékként, addig ez a szám a jövőben jelentősen csökkenhet. Ennek oka többek között az, hogy egyfelől egyre többeket tartunk el egyre kevesebben. Éppen ezért érdemes már ma elkezdeni előre gondolkozni, hogy a későbbi nyugdíjunkat több tízezer forinttal tudjuk kiegészíteni. Jelenleg, az OTP Bank kutatása szerint, a lakosság mindössze 17 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással."

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagsága mintegy 218 ezer embert számlál. Ez a teljes önkéntes nyugdíjpénztári piac mintegy egynegyede. A pénztár által kezelt vagyon pedig meghaladja a 180 milliárd forintot. 2014-ben a válság óta először emelkedett a taglétszám.
Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfélköre jelentős átalakuláson ment át az utóbbi négy év során. Amíg 2010 környékén a befizetések 80 százaléka a munkáltatóktól érkezett, addig ma ez az arány megfordult, és ha csak néhány százalékkal is, de a munkavállalói befizetések aránya meghaladja a munkáltatóit. Ez azt is mutatja, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb része kezdett el tudatosan készülni a nyugdíjas évekre.

A munkaadói hozzájárulások kapcsán Nagy Csaba a nyugdíjcélú támogatás fontosságára, az edukáció szerepére hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években a cafeteria piac átalakulásával azt tapasztaltuk, hogy a munkavállalók egyre inkább a likvid, gyorsan elkölthető juttatásokat kezdték el preferálni. Ennek megfelelően csökkentek a pénztárunkba érkező munkáltatói befizetések. Ugyanakkor mi azt tanácsoljuk munkáltatói partnereinknek, hogy akár a hagyományos cafeteria rendszeren kívül, alanyi jogon, kisebb összegekkel támogassák dolgozóik nyugdíjcélú megtakarításait, hiszen ezzel is növelhetik alkalmazottaik elkötelezettségét"

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár úgy látja, hogy a jövő bizakodásra adhat okot, hiszen 2014–ben, a válság óta először, nemcsak a pénztár által kezelt vagyon gyarapodott, hanem a tagok létszáma is. Ez a szám is azt mutatja, hogy a demográfia és gazdasági trendek egyre több munkavállalót ejtenek gondolkodóba, és terelnek a hosszútávú nyugdíjcélú megtakarítások irányába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ezermilliárd adótartozás vár behajtásra

Tavaly a tartozás behajtására 157 835 cég ellen rendelt el végrehajtást a NAV, az összeg meghaladja… Tovább olvasom