Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Megjöttek a friss nyugdíjszámok!

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők számát, valamint az ellátások átlagösszegeit tartalmazó statisztikáit.
2010 decemberében összesen 2 689 504-en voltak jogosultak nyugellátásra, ők átlagosan 89 225 forintot kaptak, a nyugdíjszerű ellátásokkal együtt 2 925 449-en jutottak valamilyen - átlagosan 84 429 forint összegű - ellátáshoz - írta a pénzcentrum.hu.

A további részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. bánki 2011. március 05. 10:48
  „Tök mindegy !

  A munkaképes korúak 56 % aktív ! Kis túlzással fel !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 39. klj_54 2011. március 03. 10:15
  „38. dodoni 2011.03.03. 06:38
  Érdekes amit idéztél.
  Párhuzamot lehetett vonni a fidesz kommunikációja és az általad vázolt jövőkép kötött:
  "De a tömeg, ha kellő gyakorlattal felhergelik, könnyen ráhangolható a követelőzésre, s ezt a lehetőséget nem hagyják ki a hatalomért viaskodó pártok. Szinte kész győzelem, ha a szavazók legnagyobb táborát megnyerik."
  Ma a fidesz az egyetlen olyan párt ahol a vezér a főideológus és úgy általában mindennek a tudója és megmondója, Orbán.
  A párt csak az a csürhe, mely az ő akaratát érvényre juttatja.”
 • 38. dodoni 2011. március 03. 06:38
  „Vénuralom

  Elvénülő társadalmat a parlamentáris demokrácia belesodorhatja az öngyilkos pusztulásba is. Az elvénülő Európa mintha végképp nem számolna ezzel a vészhozó veszedelemmel.

  Már jó évtizeddel ezelőtt fölrémlett bennem:

  ,,Ha túlságosan nagy azoknak az aránya egy társadalomban, akinek nem mindennapos élményük, gondjuk, ábrándjuk a jövő, akkor túl sok ember kezd pillanatnyi érdekei, kívánságai szerint élni, gondolkodni, cselekedni, minthogy nagyobb távlatban sem érdekek, sem vágyak, tervek, szándékok, remények nem kötik a jövőhöz. Életkori sajátosságnak vehetem, hogy az öreg embereket elég általánosan mindennél inkább a jelen izgatja, s a múlt foglalkoztatja. Azon, hogy mi lesz húsz, harminc, ötven év múlva, nemigen gyötrődnek. A fogyás miatt hirtelen elöregedő társadalom közgondolkodása szükségképpen alakul így: eltompul az új iránti érzék, kevés a hajlandóság az áldozatra, s a távlati érdekek, a jövő gondjai, szükségletei fokozatosan háttérbe szorulnak. Annál nagyobb a közvetlen és pillanatnyi érdekek vonzása - ,,élni a mának", ,,éljünk magunknak" - elfogyasztani a még elfogyaszthatót, kiélvezni a még kiélvezhetőt - utánam az özönvíz... Már csak ezért sem lehet ifjúságpárti az elvénülő társadalom. Az egyéni lét elkerülhetetlen pusztulásának tudata párosul a közösségi lét pusztulásának felkomorló előérzetével, és mint az élő szervezetet a gócosodó rák áttételei, szövődményei, úgy fertőzi meg az egész közéletet, az egész magánéletet ez a gyógyíthatatlannak tetsző kórosodás." (Véreim, magyar kannibálok! 333-334. old.)

  Az egyre fogyatkozó, elvénülő társadalomban a jövőn élősködők ,,a többségi szerephez jutva akár a legtisztább demokratizmussal is érvényesíthetik önös érdekeiket. S ezek az új érdekviszonyok már nemcsak a szemléletet, a közgondolkodást, a közerkölcsöt, a magatartásformákat határozzák meg igen erősen, hanem érvényesülésre törnek a kommunikációban, a közigazgatásban, a jogalkotásban, és a közélet egyéb fórumain is mindenütt." (Elfogultságaim térképe. 276-277. old.)

  Mindez nem jóslat volt (ez utóbbi esetben pl. 30 évvel ezelőtt), hanem csupán következtetés, előreszámítás ,,Extrapoláció". Sajnos beigazolódott, túlságosan is. A társadalom harmadrészére dagadt az öregek, a nyugdíjasok, a leszázalékoltak aránya, és kialakulóban, messze túl a nyugdíjas korosztályokon, az elvénülés halálos kórokkal fenyegető szövődményei.

  Példaként veszek csak egyet az elvénülés számtalan szövődménye közül: politikai vetületét.

  Meghatározó szerepe van a számszerű többségnek a demokráciában. Noha a nyugdíjasok és a nyugdíjkorhoz közelítők nem - még nem? - képviselik a szavazásra jogosultak többségét, de, minthogy legnagyobb arányban ők vesznek részt a választásokon, a szavazók többségét helyenként is, s akár országosan is képviselhetik. Számítsuk be, hogy a demokratikus választási rendszer sehol a világon nem szabadulhat attól a képtelen ellentmondástól, hogy a jövő zálogát, a gyermekek, a serdülő fiatalok korosztályait a választójog kirekeszti, és sem képviseletükre, sem helyettesítésükre nem ad lehetőséget. A fiatal korosztályok esélye az érdekérvényesítésre a demokratikus választásokon tehát egyenlő a nullával, legfeljebb a szülők szavazati jogát semmivel sem nyomatékosító toldalék.

  Ennek a nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetésnek, a jövőt aláásó, milliók jogait sértő diszkriminációnak a feloldására sokan javasolják, hogy legalább azokban az ügyekben, melyek közvetlenül érintik a gyermekes családok gondjait, érdekeit, a kiskorúkra kiterjesztett szavazati jogot a szülők gyakorolhassák. Elvben ez a javaslat meggyőzően indokolható, ám a lehetséges gyakorlat bőven ad okot a vitára. Az viszont, hogy a gyerekek és a szavazásra még nem jogosult fiatalok sajátos jogait, érdekeit máig sem képviseli külön ombudszman, indokolni sem kell, olyan nyilvánvaló mulasztás.

  Ha csupán az anyagi érdekeltséget nézzük, a nyugdíjban közvetlenül érdekeltek köre kétségkívül a legnagyobb tábor, a szavazást gyakorlók között abszolút többségre esélyes. Tiszta képlet: minden együtt van ahhoz, hogy a létező demokráciát a többségi elv érvényesítésével leváltsa a vének uralma, a gerontokrácia.

  Egyelőre nem váltja le. Túl sok ahhoz az idősek között az olyan ember, akinek a jövőtudatába, talán meg sem születtek még, máris beépültek az unokái... De a tömeg, ha kellő gyakorlattal felhergelik, könnyen ráhangolható a követelőzésre, s ezt a lehetőséget nem hagyják ki a hatalomért viaskodó pártok. Szinte kész győzelem, ha a szavazók legnagyobb táborát megnyerik.

  Az öregeket körüludvarló, ajnározó, ígéretekkel elhalmozó, meg-megreszkető hangra sminkelt demagógia a ,,nomenklatura" öncélú hatalmát igyekszik balekosított vének tömegével bebetonozni, s ez sokkal nagyobb veszedelem, amilyennek első pillanatra látszik.

  Kedvezéseket támaszának - mint minden történelmi elődje - csakis mások rovására adhat a hatalom, de ma sötétebb kilátásokkal, mint bármelyik történelmi elődje: mindennél inkább az élet, a jövő rovására adhat kedvezéseket. És túl a kedvezéseken: beválthatatlan ígérgetése, szavazatvadász manipulációja is csak úgy hatásos, ha feladva az áldozatokat követelő távlati célokat a közvetlen, a pillanatnyi személyes érdekhez, az önérdekhez igazítja - voltaképp a közhatalom súlyával is felerősíti - az ,,élek magamnak", az ,,utánam az özönvíz" kártékony szemléletét.

  Mélyül tehát a népesedési csőd.

  Ezért a csődért a mai nyugdíjasok jelentős része első számú felelős, meglehet személyes okozója mostani háborgásának. Az életképes társadalmi szerkezetet szétroncsolta az elvénülés, folyamatosan eltolódnak az életkori arányok: 1958 és 78 között az elégtelen születéssel gondoskodtunk arról, hogy a nyugellátás és a társadalombiztosítás mára a csőd szélére - költségvetési besegítés nélkül fenékig csődbe - kerüljön. Az elmúlt húsz év még sokkal-sokkal alacsonyabb születésszámával pedig arról gondoskodtunk, hogy az elkövetkező húsz évben a nyugellátás-betegellátás csődje évről-évre tovább mélyüljön, az elviselhetetlenig. S ehhez járulnak még az elvénült társadalom elmaradhatatlan kórjai, szövődményei.

  Lesz tehát ok a háborgásra a nyugellátás-betegellátás miatt belátható ideig, és lesznek lelkiismeretlen politikusok is, akik a voksokra vadászva felelőtlenül rálicitálnak a legnagyobb érdekcsoport és reménybeli szavazótábor háborgásaira. Miáltal a parlamentáris demokrácia a személyes érdekérvényesítés alapján a jövő ellenzékét többséggé szervezheti.

  Kollektív öngyilkosságra.

  Fekete Gyula”
 • 37. macs 2011. március 02. 21:57
  „DoboI,
  bocs, neked irtam, de nagyon sok embernek szántam.”
 • 36. DobóI 2011. március 02. 16:57
  „23. macs 2011.03.02. 12:36

  Kedves macs Téged valami súlyos sokk ért, mert teljesen félreértelmezted a hozzászólásomat, mert részemről minden tiszteltem a mai nyugdíjas generációnak. Ők javarészt (kivétel Biszku-félék) megdolgoztak a saját nyugdíjukért, sajnálatos, hogy sokan egy egész élet után napi tengődés jár <moderálva>”
 • 35. roozee 2011. március 02. 16:52
  „én a rokkantnyugdijakat az egészségbiztosítási alapból fizetném, és nem a nyugdíijból!!! amúgy is az orvosok rokkantítanak!!!akkor vegyenek el a sajátjukból!!!az egészségügynek is mind1 már........”
 • 34. queenmargareth 2011. március 02. 16:12
  „25. klj_54 2011.03.02. 13:28
  ezzel mi a gond? lassan mindenki aki, ténylegesen dolgozik 40 év körül meghal Rengeteg férfiismerősöm halt meg.”
 • 33. alfa258 2011. március 02. 15:18
  „Megint megy az uszítás ismét a nyugdíjasok ellen! Csak annyit, hogy 40 évet dolgoztam, fizikai munka, felneveltem egyedül a gyerekemet, az általam befizetett pénzből palotát épített a nyufig magának, a vezetőik prémiuma jutalma az nem semmi! Most pedig én vagyok a szemét nyugger, mert én élősködök a társadalom nyakán!!!! Ami annyi pénzt jelent, hogy kifizetem a rezsit, marad egy kis zsé kajára, és imádkozom, hogy nehogy orvoshoz kelljen mennem, nehogy tönkremenjen egy háztartási gép! Hogy a gyerekem nem akar itt élni????? Nem csodálkozom, én sem tenném ha huszon éves lennék!! Miközben lopnak, csalnak, rabolnak a fehéringesek, a tücskök stb...
  Mi lesz velünk emberek???? Mi lesz azokkal a 30-40 évesekkel, akik kénytelenek voltak fekete munkát vállalni, hogy enni tudjon adnia a gyerekének??? Ha már nem bír dolgozni felkötheti magát, mert nyugdíjat nem fizettek utána, míg a "gazda" milliomos, milliárdos lett!!!”
 • 32. klj_54 2011. március 02. 15:13
  „30. deszkás 2011.03.02. 14:57
  Aki itt belép az felhagy minden reménnyel:)
  Szóból értünk, mármint a leírtból.
  És vagy egyet értünk, vagy sem.
  Sajnos a dolgokon érdemben segíteni nem tudunk:(”
 • 31. LukSzusz 2011. március 02. 15:07
  „A nyugdíjasok is összébb húzhatják a válságban magukat,nekik havonta biztos a kenyérre való.
  Meg kell nézni a közösségi oldalakat az összes ilyen külföldet járja,Szeged is tele van ilyen klubbokkal,esznek-isznak,ropják a táncot,csak amikor gyógyszerért mennek akkor sírnak hogy milyen kevés a pénz.
  Ha ez így jó akkor a kormány építse velük az országot tovább,vagy belerokkanak az eltartásukba.
  Ma úgy néz ki magyarország hogy aki véletlenül dolgozik annak jár egy ici-pici,de akinek 150-200 ezer a nyugdíja annak is jár az emelés.
  Ne csodálkozzon a kormány hogy a fiatalok külföldre húznak ilyen elosztásnál.”
 • 30. deszkás 2011. március 02. 14:57
  „KLJ54! Még egyszer elnézést kérek tőled csak kötekedtem és nem akartalak megbántani.Ahogy irod is nincs semmi konfliktus közöttünk. :))”
 • 29. történész 2011. március 02. 14:47
  „A fiatalnak még mindig van lehetősége jelen korban az öngondoskodásról.Bevallom nem a tolvaj ajánlatokban gondolkodom mert abból nem nekem lesz megtakarítás. Vannak ingatlan és egyébb befektetések amelyhez a sz....nem férnek hozzá és az a mienk marad.”
 • 28. tatár 2011. március 02. 14:40
  „A gyermekek egyes csoportjainak szegénysége ma sokkal súlyosabb társadalmi probléma, mint az időskori szegénység. Pölö nonszensz az ingyenes utazás 65 éven felül. Az index ma írta meg azt, hogy a MÁV-ot a lenyúlt magánnyugdíjalapokból stafírozzák ki 300 milliárdocskával. Meglesz a böjtje ennek 20-30 év múlva. Akkor sokkal durvább lesz nyugdíjasnak lenni, mint jelenleg. Ez az egész egy generációk közötti pilótajáték, ahol minél fiatalabb valaki, annál rosszabbul jár majd idős korában.”
 • 27. történész 2011. március 02. 14:39
  „Undorító ez a nép butítás és nyugdíjas gyülölet keltés.A magyar nyugdíjas nem eltartott személy,hanem kifosztásra itélt személy.Szégyen.hogy a nyugdíjas által éveken át befizetett pénzből tartják el a nyugdíjas rovására egy népcsoportot amely ezrével szüli a pénzért a gyereket.
  Miért nincs olyan jelentés,hogy a atsziganosz nemzetség hány munkanélküli fővel szaporodott,és eltartjuk, úgy hogy közben arról óbégatunk,hogy eltartjuk a nyugdíjast.Hazugság nem a nyugdíjas van eltartva..az gondoskodott magáról,hanem az előbbi népcsoport aki a munkát csak látásból ismeri.
  Miért kell a bukott politikusokat táppénzre,meg egyéb nyugállományba venni. Miért kellett több százezres fizetést adni szegedi politikusnak,holmi tiszti állás miatt??Minden ember megvetendő aki megalázza és meglopja azt az embert aki 30-40 évig spórolt a békés öregkorára.Tolvaj nemzet az aki ezeket picézi ki, kár itt a műbalhét csinálni.Vissza kell venni az új diplomás haverok több milliós fizetéséből stb..stb..”
 • 26. Yaqy 2011. március 02. 13:31
  „Rokkant nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj?

  Az a rendőr, aki a teljes szolgálati idelyét az "utcán" tölti közvetlenűl a bűnőzőkkel foglalkozik, az a fegyőr aki a fogvatartottak (gyilkos, rabló, erőszaktevő) között ténykedik, az a tűzoltó, aki a gyerekedet menti, bemegy az égő házba a még fel nem robbant gázpalackokért, na ők megérdemlik a korkedvezményt. De az ezeknél a testületeknél az irodákban üldögélő seggmeresztőknek nem adnám meg ezt a jogot.
  Biztos ismerős néhányatoknak a 20 éves kigyúrt rokkantnyugdíjas c...gyerek, vagy ugyanez tarkopaszban a terepjáróban.
  Ha ezeket szigorúan megvizsgálnák, mindjárt 50%-ot ki lehetne venni az ellátásból.”
 • 25. klj_54 2011. március 02. 13:28
  „21. deszkás 2011.03.02. 09:54
  Kérdésedre:
  10. queenmargareth 2011.03.02. 03:27
  11. DobóI 2011.03.02. 05:37
  13. dodoni 2011.03.02. 06:44
  Ezen a trión akadtam fel.”
 • 24. klj_54 2011. március 02. 13:25
  „21. deszkás 2011.03.02. 09:54
  Semmi konfliktus nincs közöttünk!

  Ki-ki azt írja le amit lát maga körül.
  Tudod, én is rokkant lettem a jogsim újítása helyett:(
  Szívesebben taposnám a pedált bárhol Európában, de nem tehetem. 41 év 14 munkanappal a hátam mögött még lenne kedvem melózni, de amikor jelentkezem bárhová és orvosi előzi meg, az orvos azonnal megköszöni!
  És sajnos ez már nem damagógia, hanem maga a büdös élet:(”
 • 23. macs 2011. március 02. 12:36
  „11. DobóI,
  szakadjatok már le az idősekről és az egyedülállókról!
  Lehet pocskondiázni a nyugdíjasokat, csak azt nem kéne elfelejteni, hogy a mai nyugdíjasok nevelték fel azokat, akik ma ilyen "lelekesen" vicsorognak! Az ő pénzükön tanultak, gyógyultak, éltek addig a korig míg, önálló életüket el nem kezdték. Hány olyan család van, ahol a nagymama a bébicsősz, a bejárónő. Milyen alapon veszik sokan a bátorságot, hogy eltartottnak, kvázi ingyenélőnek titulálja az időseket! Ők sose lesznek idősek?
  Senki sem lesz készakarva együlálló. Az élet furcsa dolgokat produkál. Körül kéne nézni, és végig gondolni, ki miért él egyedül.”
 • 22. kiokushyn 2011. március 02. 12:03
  „jó lenne már a sok álrokkantat eltakarítani francba azokkal az orvosokkal együtt, akik lerokkantosították őket.S lehetőleg visszafitettetni a kapott összegeket!”
 • 21. deszkás 2011. március 02. 09:54
  „KLJ_54! Egy egy példa? Nem kötekedek csak úgy.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 forintos benzin, de miért?

2008 nyarán 140 dollár fölé szökött az olaj ára – 317 forintot fizettük egy liter benzinért – 160 forintos dollárnál. Ma 100 dollár közelében az olaj, 197 forintos dollárnál. Tovább olvasom