Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megkezdődött a 45. Világgazdasági Fórum

Délelőtti programjában az orosz gazdaságról és az orosz olajtermelésről, a svájci központi bank múlt heti árfolyamküszöb-eltörlésének hatásairól, és Ukrajnáról volt szó.
A svájci Davosban szerdán megkezdődött a 45. Világgazdasági Fórum, amelynek délelőtti programjában az orosz gazdaságról és az orosz olajtermelésről, a svájci központi bank múlt heti árfolyamküszöb-eltörlésének hatásairól, és Ukrajnáról volt szó.

Axel Weber, az UBS svájci bank elnöke, a német Bundesbank egykori vezetője egyetértett a svájci jegybanknak (SNB) azzal a múlt heti döntésével, hogy három év után eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bankvezető szerint "mindenki tudta, hogy ez csak egy ideiglenesen hozott intézkedés volt". Hozzátette: "Szükség van arra, hogy egy deviza akadálytalanul mozoghasson és ez a helyzet most a frank esetében visszaállt".

A SNB január 15-ikei döntésére a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

Axel Weber az euróövezeti inflációval kapcsolatban úgy vélte, hogy az még évekig nem tér vissza az Európai Központi Bank (EKB) által célként meghatározott, valamivel két százalék alatti szintre. Úgy vélte továbbá, hogy "egyelőre egy ideig nem lehet számítani a gazdaság élénkülésére sem az euróövezetben".

Ugyancsak délelőtti felszólalásában Douglas Flint, a HSBC bankcsoport igazgatótanácsának az elnöke arról beszélt, hogy a bankok tavalyi terheléspróbája (sztresszteszt) során azt nem vették figyelembe, hogy a kőolaj ára 50 dollárig csökkenhet.

Elmondta: "A világon sok bank lett alávetve terheléspróbának tavaly, de egyetlen esetben sem abból kiindulva, hogy a kőolaj hordónként ára 50 dollárra csökken". Hozzátette: a bankok terheléspróbái több feltételezett gazdasági változást vettek figyelembe, mint például a kamatok különböző alakulása, vagy például az árfolyamok módosulása. Az olajár esését azonban nem, ami azt jelentheti, hogy "olyan eseményekre kerülhet sor, aminek a következményeit előre nem próbáltunk ki". Douglas Flint szerint ezért különösen fontos a bankok likviditásának fenntartása.

A davosi fórumon a Reuters hírügynökségnek Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország mesterségesen nem fogja csökkenteni olajtermelését. A lelőhelyek kimerülésével, vagy kapacitásaik csökkenésével azonban elképzelhető legfeljebb napi 1 millió hordós termeléscsökkenés. (Oroszország tavaly napi átlagban 10,58 millió hordó kőolajat bányászott.)

Arkagyij Dvorkovics rámutatott arra is, hogy Oroszország törli a szükségtelen kiadásokat a költségvetésében, hogy az kiegyensúlyozott maradjon, bárhogy alakuljon is a kőolaj világpiaci ára. Az orosz kormánytag hosszabb ideig alacsony olajárra számít.

Davosban az ukrán pénzügyminiszter is felszólalt, aki azt mondta, hogy a Kijevnek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás a szerkezeti reformokba és a konfliktus békés megoldásába fektetett összeg. Natalija Jareszko azt mondta, hogy "Ukrajna hitelvisszafizetési képességével nincs gond, Ukrajna jó hitelfelvevő". Kijelentette továbbá, hogy a külföld által előzetesen felajánlott 15 milliárd dollár "csepp a tengerben ahhoz képest, amit Görögország kapott".


Klímavédelmi világkoncertet jelentett be Pharrel Williams és Al GoreA klíma védelmére mozgósító világkoncert, a június 18-án hét kontinensen tartandó Live Earth megrendezését jelentette be Pharrell Williams popsztár és Al Gore volt amerikai alelnök szerdán Davosban.

Hét koncert lesz a világ hét nagyvárosában, több mint száz művész részvételével a világ minden tájáról. New Yorkban kerül színpadra a valaha rendezett legnagyobb koncert - közölte Gore a svájci Davosban folyó Világgazdasági Fórumon.

"Azt szeretnénk, ha milliárd hangon szólalna meg egyetlen üzenet: tenni kell azonnal a klíma védelmében" - hangoztatta a volt alelnök, akit 2007-ben klímakampányáért Nobel-békedíjjal tüntettek ki.
A koncertet kétmilliárd ember követi majd tévén, rádión és interneten keresztül az egész világon - jósolta Al Gore.

A gigantikus rendezvény a decemberi párizsi klímacsúcs résztvevőire kíván nyomást gyakorolni. Az előző, 2014. decemberében Limában tartott konferencia ugyanis a Föld átlaghőmérsékletének további növekedését meggátló legkeményebb döntéseket a párizsi csúcsra halasztotta.

Gore szerint a klímavédelmi tetteket tovább sürgeti, hogy múlt héten két amerikai kormányhivatal tanulmánya kimutatta: a 2014-es volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta.

A világkoncert szervezője Kevin Wall producer, aki 2007-ben szervezett már egy Live Earth-t. Wall a helyszínek közt felsorolta Kínát, Sydneyt, Rio de Janeirót, Fokvárost és Párizst is. Egy zenekar az Antarktiszon fog zenélni.

Korábban írtuk:A svájci Davosban 45. alkalommal rendezik meg január 21. és 24. között politikusok, üzletemberek, bankárok részvételével a Világgazdasági Fórumot. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy Cologny (Genfi kanton) székhelyű, svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ helyzetének javítása mellett kötelezte el magát. Legismertebb rendezvénye az évente megrendezett davosi találkozó, amelyen a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói gyűlnek össze, hogy megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, meghatározzák a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

A tanácskozás története 1971-ig nyúlik vissza: Klaus Schwab, a közgazdaságtan tanára, a genfi egyetem későbbi professzora majdnem ötszáz nyugat-európai vállalatvezetőt invitált a Davos-Klosters-i üdülőhely kongresszusi központjába, az első Európai Vállalatirányítási Szimpóziumra, hogy az amerikai multinacionális vállalatok terjeszkedése és erősödése miatt aggódó európai szakemberekkel megismertesse az általa tanulmányozott új amerikai vállalatvezetési módszereket. A saját költségén finanszírozott eszmecsere szakmailag és anyagilag is gyümölcsöző volt, támogatókra talált, felkeltette az igényt további találkozók megtartására. Az ötletgazda 25 ezer svájci frank nyereséget könyvelhetett el. Schwab ebből a tőkéből még abban az évben megalapította az Európai Vállalatirányítási Fórumot, és a második találkozót a sajtó már "egy ötlet diadalaként" méltatta.

1974-től a tanácskozások a vállalatvezetés helyett mindinkább a gazdasági és társadalmi kérdések elemzésére helyezték a hangsúlyt, a meghívottak köre pedig politikusokkal, újságírókkal, vezető értelmiségiekkel bővült. 1975-ben Mexikóból megérkezett az eszmecserére az első tengerentúli küldöttség, s a rendezvény elindult a globális nyitás útján. Az anyagi alapok biztosítására 1976-ban bevezették a tagdíjfizetéssel egybekötött szervezeti tagsági rendszert.

Az európai együttműködés lehetőségeinek felmérését az évek során egyre inkább felváltotta a világméretű kooperáció problémáinak tanulmányozása, erre utalt, hogy az addig Európai Vállalatirányítási Fórumként működő tanácskozás 1987-től Világgazdasági Fórumként folytatta tevékenységét. A névváltoztatás időszerűségét igazolta, hogy két évvel később a tagoknak már több mint a fele Európán kívüli országból érkezett. Az éves találkozók sok fontos nemzetközi kezdeményezés kiindulópontjává váltak, sőt politikai konfliktusok megoldására is vállalkoztak.

Davosi érdekességek, történelmi pillanatok:

Még a hetvenes években történt, hogy az alapító, Klaus Schwab megkérte a titkárát, hívja fel neki Giscard d'Estaing-t. Az alapító Olivier Giscard d'Estaing üzletemberre gondolt, titkára azonban annak fivérét, Valéry Giscard d'Estaing francia államfőt kapcsolta. Amikor Schwab meghallotta a francia elnök jellegzetes hangját, ijedtében és meglepetésében gyorsan letette a kagylót.

Az sem köztudott, hogy az 1979-es találkozó alkalmával rendezett első jótékonysági hangversenyen a zürichi kamarazenekar koncertjét vendégként az akkori angol miniszterelnök, Edward Heath vezényelte.
1987-ben Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter felszólalásában ösztönözte a résztvevőket a Szovjetunióval való kapcsolatok felvételére. "Adjatok egy esélyt Gorbacsovnak" - mondta. A német politikus beszéde fordulópontot jelentett a hidegháború ügyében, s közelebb hozta a befejezést.

A davosi fórumnak köszönhető a törökök és a görögök közötti, 1987-ben már a fegyveres konfliktus rémével fenyegető vita elsimítása is. A két állam kormányfője, Turgut Özal és Andreasz Papandreu 1988-ban itt írta alá az úgynevezett Davosi Nyilatkozatot. (Két évvel korábban ugyanitt még csak kettejük kézfogásáig jutottak el.)

1989-ben Davosban zajlott le az Észak- és Dél-Korea közötti első miniszteri szintű találkozó, 1990-ben pedig Helmuth Kohl nyugatnémet kancellár itt tárgyalt a német egyesítésről az újonnan kinevezett Hans Modrow keletnémet kormányfővel. 1992-ben Frederik Willem de Klerk dél-afrikai elnök, Nelson Mandela és Chief Gatsha Mangosuthu Buthelezi zulu politikus davosi közös megjelenése adott új impulzust a korábbi fajüldöző állam átalakulásának.

Az amerikai elnökök közül először Ronald Reagan ismerte fel Davos jelentőségét, s többször is videoüzenettel csatlakozott a fórumhoz. Hivatalban levő amerikai elnökként először Bill Clinton vett részt az eszmecserén 2000-ben.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit Davosban tartják, ez alól csak a 2002-ben - rendhagyó módon - New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt.

A Világgazdasági Fórum előtt minden évben közzéteszik a Globális kockázatok című jelentést, amelyben a tanácskozás résztvevőit tájékoztatják a legfontosabb globális problémákról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,7 százalékkal nőttek az átlagkeresetek január-novemberben

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 900 forint volt. Tovább olvasom