Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Megmozdult az ingatlanpiac Csongrád megyében

Csongrád megye - Minden évben kétszer készíti el ingatlan- és értéktérképét az OTP Jelzálogbank saját, valamint az adóhatóság adatai alapján. Ezekből kistérségi „mélységekig" lehet következtetéseket levonni. A múlt év végén kiadott 2012-es, első félévi elemzés szerint Csongrád megyében mintegy 3-4 százalékkal több ingatlant adtak el, mint 2011 első 6 hónapjában, egyértelműen az év eleji végtörlesztések miatt.
Tavaly az év első 3 hónapjában előbb nagyobb lett a forgalom a lakáspiacon, majd kicsit emelkedtek az árak is az OTP Jelzálogbank és a NAV adatai alapján. Ezt az élénkülését azonban a második negyedévben csökkenés, ezzel párhuzamosan pedig némi áremelkedés követte. A félév végeredménye országosan 3 százalékos csökkenés: ez úgy jött ki, hogy az első 3 hónapban 10 százalékkal több lakást adtak el, a második negyedévben viszont 15 százalék volt a mínusz, országosan.

Szegeden átlagosan 120–160 ezer forintos négyzetméteráron árulják és kelnek el a lakások. Illusztráció: Schmidt Andrea
Szegeden átlagosan 120–160 ezer forintos négyzetméteráron árulják és kelnek el a lakások. Illusztráció: Schmidt Andrea

Mi történt Csongrád megyében? Más megyékhez képest nagyon is jól jöttünk ki a kiszámíthatatlan piaci helyzetből: a féléves mérleg 3-4 százalékos plusz, ennyivel több lakást, házat adtak el az emberek, mint 2011 első félévében. Megyén belül jelentősebb ugrást a vásárhelyi, csongrádi kistérség produkált: azért, mert itt az előző évben nagyon alacsony volt a forgalom.Az elemzők külön „végtörlesztés-térképet" is készítettek: ezen az látszik, hogy Csongrád megyéből a szegedi és a makói kistérség az, amelyikben a forgalom a négyszerese az országos átlagnak, ráadásul úgy, hogy nem csökkentek jelentősen az árak.

Módszertan

Az országos lakóingatlan-értéktérképet évente kétszer állítják össze. 2012 első félévéről nemrégiben jelent meg a kistérségeket forgalmát, árait is tükröző elemzés. Az adatok „megvalósult" piaci lakóingatlan-tranzakciókon alapulnak. Forrás a NAV adatbázisa is. Budapesten a 160 irányítószám-körzet, míg az ország egészén a – főváros nélküli – 173 statisztikai kistérség volt az elemzés ügynevezett területi alapja.

Lássuk az árakat! Országosan 11,4 millió forintot hoztak ki átlagárnak az elemzők. A végtörlesztés időszakában ennél körülbelül 2,5 százalékkal adták kevesebbért a lakásokat, házakat. A négyzetméterár-versenyben Somogy megye vezet (201 ezer forint), majd Pest megye, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik. A sor végén Nógrád kullog mindössze 82 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Csongrád megyében az átlagár 140 ezer forintra jön ki, Szegeden 120–160, a mórahalmi, kisteleki kistérségben pedig maximum 80 ezer forint, de inkább ez alatti. Az árcsökkenés 2008-hoz képest 15 százalék a térségben.

2011-hez viszonyítva Budapesten körülbelül 1 millió forinttal olcsóbb átlagáron juthattunk ingatlanhoz, de még így is 13,85 millió forint az átlagár. A négyzetméterár a II. kerületben 361 ezer forintra is rúghat, Csepelen viszont csak 161 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia a vevőnek.

Nem gondolnánk, de a lakótelepi ingatlanok az értéktérkép szerint 2008 óta egyre népszerűbbek. 20-ról 25 százalékra nőtt az általuk a piacból kihasított rész, a megyeszékhelyeken 35 százalék. 40 százalék feletti arányt képviselnek a lakótelepi lakások Szegeden, Tatabányán, Székesfehérváron, Kaposváron és Pécsen.

Olvasóink írták

 • 6. uborka 2013. január 05. 18:20
  „Szóval a végrehajtók ennyire jól dolgoztak. Így tovább!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. M.Aurelius 2013. január 05. 18:15
  „Meg, ha vesz is egy lakást egy panelban-társasházban, akkor még nincs igazán helyzetbe hozva, mert a ház
  közös gondjai-költsége-vállalása még megszívathatja.
  Nem beszélve a lakók összetételről.”
 • 4. papika56 2013. január 05. 14:56
  „Igen akinek van pénze..most vesz. De a nép 95 % nak nincs !
  Eladni nem lehet, 2 szomszédom is évek óta árulja a lakását. v. olyan piti pénzért kínálják...még se kell.
  Most a milliárdosok jól járnak.Olvastam pl. hogy Szeremley Huba borász milliárdos ..200 millióért vett Bpesten egy hatalmas irodaépületet, melyet 1 éve vett, most árulja : 2,5 milliárd ft ért !
  Vajon az ÚJ zöldkátya bevezetése ...mennyi javít v. ront az üzleten ?”
 • 3. klj-54 2013. január 05. 13:23
  „@ gubanc:
  Nincs vénasszony csak gyenge / kevés pálinka!
  Van mozgás, nővérem is el tudta adni lakását (horror áron, szinte semmiért), de érdemben ma csak az vesz lakást aki befektetni akar.
  Mert minden recesszió előbb utóbb véget és és akinek van anyagi kitartása az most roppant jól jár!”
 • 2. papsajt 2013. január 05. 08:39
  „akkor most siker ,hogy sok család féláron eladta a házát-lakását, hogy vissza tudja fizetni a hitelét?”
 • 1. gubanc 2013. január 05. 08:22
  „Hogy lehet ennyire szépíteni a semmit. A tehetős rétegnek kedvező végtörlesztések miatt volt egy felfutás, onnantól semmi. Pang az ingatlanpiac, mert nincs az embereknek pénze, nincs hitel, béka fenekén az árak, bedőlt hitelek mennyisége az egekben.
  Szóval Kedves Cikkíró, nem tündér a vénasszony.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 290 felett az euró

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon péntek estére a főbb devizákhoz képest a délelőtti… Tovább olvasom