Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Megmutatjuk, hol keresnek a legjobban

A pincér vagy a szállodai portás keres jobban Szegeden? Összeállításunkból az is kiderül, ki kap többet: a magánklinikai dolgozó vagy az utazási iroda alkalmazottja.
Bérek 2013-ban
A minimálbér 2013-ban bruttó 98 ezer, nettó 64 ezer 190 forint volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint a Csongrád megyei átlagkereset két éve 154 ezer forint körül alakult. Az adóbevallók 40 százaléka élt minimálbérből vagy annál is alacsonyabb keresetből.

Tavaly decemberben 7,7, az egész évben pedig 3,2 százalékkal emelkedtek a reálbérek – közölte a KSH. Az országos adatok szerint legjobban a pénzügyi, biztosítási tevékenységből élők keresnek, a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) honlapján közzétett elektronikus beszámolók alapján elkészítettük saját listánkat: megmutatjuk, 2013-ban melyik szakmában fizetnek a megyében a legjobban. Azért 2 évvel ezelőtti adatokkal dolgozunk, mert a 2014-es évet majd csak idén kell bevallani. A felsorolás csak a magántulajdonban lévő társas vállalkozásokról szól, az egyéni vállalkozóknak nem kötelező a nyilvános adatszolgáltatás, az állami alkalmazottak bérét pedig bértábla rögzíti. A cégek minden évben beszámolnak arról, hány főt foglalkoztattak, és mennyit költöttek a dolgozók bérére. Ebből az következik, hogy a listánkban szereplő összegek a papíron kifizetett jövedelmekkel egyeznek, a borítékos és egyéb megoldásokról nem tudhatunk.

Szegeden 7-féle tevékenységi kört vizsgáltunk. Megnéztük, mennyit vihetnek haza átlagosan a szállodaiparban, a vendéglátásban, a pékségekben, az utazási irodákban, a kisboltokban, az autószerelőknél és a magánegészségügyben dolgozók. A cégeket nem nevesítjük, csak a beszámolókban található számokat közöljük.

Csábító poszter az egyik szegedi utazási iroda kirakatában. Az átlagbérnél jobban keresnek az itt dolgozók.
Csábító poszter az egyik szegedi utazási iroda kirakatában. Az átlagbérnél jobban keresnek az itt dolgozók.

Az Opten és az IM céginformációs és az elektronikus cégeljárásban közreműködő szolgálatának adatai szerint nem az uniós pénzekből felépített szállodákban keresnek a legtöbbet a szegediek. Két céget vizsgáltunk, az egyiknél papíron még a minimálbért sem érte el az alkalmazottak bére. A másiknál jobb a helyzet: a fizikai állomány havonta bruttó 112 ezer forintot kapott, míg az irodisták 175 ezer forintot kerestek.

A bejelentett bérből a pincérek sem fognak meggazdagodni. Három éttermet vizsgáltunk, amelyek éves összes forgalma meghaladta a 300 millió forintot. Azt láttuk, két helyen az alkalmazottak a minimálbért kapták, csak egy helyen fizettek 130 ezres bért. Boldogok lehetnek, akik magyar tulajdonú pékségekben kaptak munkát: szinte mindenhol legalább 120 ezer forintos fizetést adtak. A szegedi cégek közül a legjobban fizetők közé az utazási irodák kerültek. Két vállalkozásnál is legalább bruttó 180 ezer forintos alkalmazotti bért találtunk. Jó tudni, ha autószerelőnek szegődünk, hivatalosan a szakmunkás-minimálbérre számíthatunk.

Az átlagnál jobban, de az utazási irodában dolgozóknál rosszabbul keresnek a magánegészségügyben foglalkoztatottak. Az egyik – ha nem a legnagyobb szegedi vállalkozás – havonta 168 ezer forintot fizet alkalmazottainak, a kisebbeknél viszont elkeserítő a helyzet: van olyan cég, amely 2 munkatársának egy év alatt összesen 1 millió forint bért fizetett ki. Egy másik magánklinikánál sem jobb a helyzet: hiába a 200 millió forintot meghaladó éves bevétel, a 20 milliós nyereség, az alkalmazottak papíron csak minimálbér-közeli összeget kerestek.
Bármilyen hihetetlen, a kisboltokban is annyit fizetnek, mint egyes magánklinikákon: közel a minimálbérhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépre csalt ügyfelek - élet a Quaestor előtt

Az Enigma-ügy volt a rendszerváltás utáni legnagyobb szegedi csalássorozat. Elkövetőit hét év után fogta el a rendőrség Görögországban. Tovább olvasom