Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megsínylik a cégek a bérkompenzációt

Csongrád megye - A Pick Szeged Zrt. nem képes megadni dolgozóinak az elvárt béremelést. A kisvállalkozók 71 százaléka nyilatkozott hasonlóan egy felmérésben.
Idén nem csökkenhetnének a nettó bérek az adójóváírás megszűnése miatt a bruttó 216 ezer 806 forint alatt keresőknél, a költségeket jórészt a cégeknek kellene állniuk. – Igen, felemeljük érintett dolgozóink fizetését, mert muszáj – nyilatkozta lapunknak még januárban Magyar József, a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója. – A bérkompenzáció 1550-ből 1370 dolgozónkat érinti. Ez 350 millió forintjába kerül a vállalatnak.

Fotó: Segesvári Csaba
A húsiparban szinte minden drágult: az élő sertés éppúgy, mint a csomagolóanyag. Illusztráció: Segesvári Csaba


5 százalék a cégek terhe

Eredetileg 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguknak a cégeknek kell végrehajtaniuk, fölötte a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt. A munkaadók járulék-jóváírással, új nevén a szociális adó jóváírásával ellentételezhetik az 5 százalék feletti emeléseket. Március eleji változás, hogy zöld utat kapott az úgynevezett kiegészítő bérkompenzációról szóló koncepció: a 21 milliárd forintos költségvetési csomag azokon a cégeken akar segíteni, amelyek még az állami támogatás alapfeltételéül előírt 5 százalékos saját erős béremelést sem tudják teljesíteni.

– Jelen körülmények közepette egyelőre akkor sem látjuk felvállalhatónak a bérkompenzációt, ha tisztában vagyunk elmaradásának hátrányos következményeivel is – nyilatkozta Kovács László, a szintén a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó Pick Szeged Zrt. elnöke. Indoklásként elmondta: a húsiparban tovább nőttek a költségek, az alapanyagok, az élő sertés és a hús ára az előző év hasonló időszakához képest 20–22 százalékkal emelkedett, de jelentős volt a drágulás a csomagolóanyagoknál, az energiahordozóknál is. Nem elhanyagolható költséget jelentett a cég számára januárban a minimálbérek megemelése. Mindezeket a társaság az értékesítési áraiban csak csekély mértékben tudja érvényesíteni. Kovács László szerint az adóváltozások hátrányos hatását kiküszöbölő bérkompenzáció – az állami segítség figyelembevételével is – olyan további terhet jelentene, amit a cég már nem tud kigazdálkodni.

A GDF Suez magyarországi energiatársaságai meglépték a bérkompenzációt, az EDF DÉMÁSZ-nál azonban még nincs megegyezés. Megtudtuk: mindenképpen adni akarnak azoknak a munkavállalóknak, akiknek havi nettó jövedelme ténylegesen csökken, de a tárgyalások még nem zárultak le az érdekképviseletekkel. A kompenzáció terveik szerint visszamenőleges lesz – nyilatkozta az áramszolgáltató.
A legrosszabb helyzetben a kisvállalkozók vannak. Megírtuk: a Kisosz felmérése szerint a vendéglátásban és a kereskedelemben a vállalkozások csaknem háromnegyede nem emelt béreket. Aki „megcsinálta" az elvárt béremelést, azt olyan áron tette, hogy vagy elküldött dolgozót, vagy 8 órás dolgozóját 6 órássá minősítette át.

Olvasóink írták

 • 10. kumisz 2012. március 24. 07:33
  „8. Koszta 2012.03.23. 11:47

  Nagyon jól látod!”
 • 9. Együgyű 2012. március 23. 12:20
  „,,Megsínylik a cégek a bérkompenzációt"
  Kedves demokratikus, szabad, polgártársak!
  Szabad így lázadozni, amikor Matolcsy György gazdasági miniszterünk minden intézkedését a sajátját és a kormányét dicsőíti!
  Sikert sikerre malmozunk!
  Tökmag huszárunk meg szabadságharcot folytat sikeresen az EU-val, sőt a világgal! Mindenki jól jár!
  Egyesek biztos, mert ez is kiderül a hozzászólások egy némelyikéből. Főleg azok, akik az egykulcsos adóval jól jártak és elfogódottak! Persze már az is elégedett lehet, akinek munkahelye van! A nettó béreket meg nem kell figyelembe venni!
  Az országházban ülőknek, politikusainknak, gazdasági moguljainknak jó munkájukért biztos jövedelmük és vagyonuk van!
  Ennek is örülni kell ebben a mai világban.
  Mindenki vegye már tudomásul, hogy a szabad, demokratikus, Szent Istváni, Antal Istváni, Orbán Viktori (I. uralkodás) örökségű Magyarországon él még!
  Hóbagoly volt miniszterelnökünk is kifejtette: A politikusoknak a választás előtt mindent meg kel ígérni a választóknak a szavazatok érdekében. Amikor a hatalomra kerülnek, akkor az ígéreteket már el lehet felejteni.
  A nemzet meg nem lesz egységes sosem. Mindenki nyír mindenkit. Az ellenzéki pártok is a koncot akarják csak megkaparintani.
  Segíteni valójában nem akarják az átlagos és az alatti tömeget!
  OFF.”
 • 8. Koszta 2012. március 23. 11:47
  „Az Audi gyár nyugaton dolgozó targoncása 5x annyit keres mint a magyar kollega...
  Pedig az eladott autókat közösen adják össze...
  Egy bécsi McDonald´s pénztárosa 5x annyit keres mint egy pesti...
  Pedig ugyanannyi hambit adnak el, azonos áron...
  Egy francia kisváros gázszolgáltató ügyfelese 5x annyit keres mint a magyar...
  Pedig itt is meg ott is piaci áron cserél gazdát a gáz...
  Hosszan sorolható, hogy a piaci áron vásárló és értékesítő vállalkozások ugyanazon teljesítményért, hasonló bevétel mellett itthon töredék bért fizetnek...
  Mert így nagyobb a bevételük...
  Sírok is értük... hangosan zokogva...
  Hiszen a Picknek se kicsi az exportja... És nyugaton nem adja olcsóbban a termékeit, mint itthon... de fizetésben elmaradnak a dolgozói a nyugati bérektől...
  Válság ide, vagy oda, valóban, Csányi úrnak nem lett kisebb a vagyona... rá nem hat a válság... és más gazdagokra sem...
  Tudja valaki a logikát levezetni, hogy miért "értéktelenebb" munkában a hazai?
  Miért kaptak harmad annyi dotációt a magyar gazdák az Eu-ba lépés után, mint a nyugatiak?
  Miért drágább itt egy perc telefon beszélgetés mint nyugaton?
  Ugyanazon osztrák bank kondíciói miért rosszabbak itt mint a határ túloldalán?
  Stb... stb...
  Ezen anomáliákat ki sínyli meg? Nem a dolgozó tömeg? Már hosszú, hosszú évtizedek óta...
  A sírás mögött sunyi az üzletpolitika!”
 • 7. macs 2012. március 23. 10:50
  „Úgy látom ez intézkedés hihetelenül felpörgeti a gazdaságot és megnöveli a fizetőképes keresletet, ami újabb munkahelyek létesítését eredményezi majd. Vagyis végre beindul a gazdaság növekedése.
  Abszurdisztán!”
 • 6. 3ikutas 2012. március 23. 10:49
  „5. Admin07 2012.03.23. 09:07
  Pedig ő orbán embere, vagy éppen ezért,ő megteheti, neki szabad büntetlenül, a melósai meg éhen halnak. Majd jövőre kiderül mennyit hozott ez neki a konyhára.Simlis banda.”
 • 5. Admin07 2012. március 23. 09:07
  „Szegény Csányi elvtárs nem tudja megadni a béremelést. Tavalyi évben (Elvtársak! Válság van!) Csányi elvtársnak 35 milliárd forinttal nőtt a vagyona!!!”
 • 4. roxper 2012. március 23. 08:51
  „Nem értem miért nem tudják megemelni a béreket, hisz gyuri szerint pörög a gazdaság és az eu is sorra dicséri meg az országot!

  Ugyanilyen bosszantó történet, hogy nem csak a nettója csökkent az átlagembernek, hanem a 20%-os élelmiszer drágulás miatt még a reálkereset is durván csökkent!”
 • 3. hahaha62 2012. március 23. 08:39
  „150%-os tb alap megállapítás...mi van????????? ki kap másfélszeres tb ellátást...még egyszerest sem lassan----fityisz az fityisz.”
 • 2. kristóf65 2012. március 23. 07:48
  „Matolcsy és Orbán "nagy ötletei" szép lassan teszik tönkre az országot.

  A piac pang, a kereslet visszaesik. A vállalkozók nem tudnak béreket emelni. Lassan már fizetni sem tudnak. Dőlnek be a kisebb, nagyobb vállalkozások. Közben az árak csak nőnek.
  Egekben az élelmiszerek ára. Rekordot döntögetnek az üzemanyag árak.

  Megérte?
  Mennyi plusz pénz folyt be a chips-adóból?
  Mennyi plusz pénz folyt be játéktermi adóból?

  Miért emelkedik a képviselők fizetése, amikor a nép folyamatosan elszegényedik? Havi milliókat kapnak azok, akik tönkreteszik az országot.

  Nálam okosabb ember mondta:
  "A legfontosabb feladat, hogy kinyissuk a magyar emberek szemét. El kell nekik mondani, hogy mi vár rájuk, ha nem lesz kormányváltás. Úgy, hogy ők is megértsék. El kell mondanunk nekik, akkor olyan megszorító csomagot kapnak a nyakukba, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle volt ahhoz képest.

  Ha nem lesz kormányváltás, a most is magas munkanélküliség tovább növekszik, és tömeges elbocsátásokra kell számítani.
  Ha nem lesz kormányváltás, el fognak szabadulni az árak, nőni fog a gáz, a villany és a gyógyszerek ára.
  Ha nem lesz kormányváltás, pénzhiányra hivatkozva mindent el fognak adni, azt is, ami le van és azt is, ami nincs lebetonozva.
  Ha nem lesz kormányváltás, fizetőssé fogják tenni az egészségügyet.
  A magyar vidéknek is fel kell ébrednie, mert ha nem lesz kormányváltás, akkor folytatni fogják az óvodák és a kisiskolák bezárását."”
 • 1. X_Y 2012. március 23. 07:02
  „Nem a cégek sínylik majd meg igazán, hanem azok a dolgozók akiket az utcára tesznek, hogy a maradéknak kigazdálkodják a kompenzációt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan erősödött a forint az euróval szemben

Az eurót 18 óra körül 293,85 forinton, délután négykor 294,10 forinton, csütörtökön reggel 291,90… Tovább olvasom