Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Megszületett a megállapodás a devizahitelek forintosításáról

Bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank, hogy megkötötték a devizahitelesek érdekeinek védelméhez és a forint árfolyamának megóvásához szükséges megállapodásokat.
A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán vagy a november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni.

Az MNB közölte, hogy felkészült a fogyasztói devizahitelek forintosítására, így az egy lépésben, gyorsan és rendezett módon mehet végbe. A deviza- és a devizaalapú fogyasztói jelzáloghitelek forintra váltásához a bankok számára az MNB biztosítja a szükséges deviza teljes mennyiségét. A jegybankkal egyedi megállapodást kötő hitelintézetek pedig azt vállalták, hogy minden fedezeti ügyletekhez szükséges devizaigényüket a jegybanktól szerzik be a devizapiac helyett.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a devizahitelek kivezetése nélkül nincs gazdasági növekedés. Ahhoz, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára kerüljön, banki hitelezésre van szükség, ehhez pedig a hitelintézeteknek is meg kell szabadulniuk a devizahitelek jelentette kockázattól.

Hangsúlyozta, hogy a devizahitelek forintosítására az elszámoltatás során megszerzett előnyök megtartása érdekében van szükség, a hitelesek azonban szabadon dönthetnek arról, megtartják-e jelenlegi hitelüket. Megjegyezte, hogy az elszámoltatás nyomán az adósok terhei 25-30 százalékkal csökkennek. A forintosítás az euró, svájci frank és japán jenben nyilvántartott, jelzálogalapú hitelekre fog kiterjedni.

Az MTI által megkérdezett elemzők eltérően vélekedtek arról, hogy mennyire lehet sikeres a forintosítás. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ügyfelek, akik az elmúlt években már "megégették magukat", örömmel fogják választani a forintosítást, hogy ezáltal csökkentsék devizakitettségüket. Hozzátette: emellett a devizahitelesek "ajándékcsomagot" is kapnak, mivel az egyoldalú szerződésmódosítások és a kamatemelések elszámolásának következtében összességében 850 milliárd forinttal csökken a tőketartozásuk, továbbá a kamatok is mérséklődnek, és így 25-30 százalékkal alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője ugyanakkor szkeptikus volt a lépés sikerével és azzal kapcsolatban, hogy a piaci árfolyamon történő forintosítással véglegesen felszámolhatók a devizahitelek. Az ügyfelek szerinte nem biztos, hogy vállalják a mostani és a hitelfelvételkori árfolyam különbségéből adódó veszteség realizálását.

A héten egyébként hét devizahiteles pert tárgyalt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, és hat esetben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A nagy bankok közül a CIB és az UniCredit is immár jogerősen pert vesztett.

A bíróságnak másodfokon is arról kell határoznia, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A Fővárosi Törvényszék eddig elsőfokon összesen 68 ítéletet hozott, ebből 65 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, három esetben - az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank Zrt. és a K&H ügyében - részben helyt adtak annak. A szeptember 29-én indult másodfokú eljárásokban eddig 32 ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásain, mindegyikben helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, az Erste Bank esetében részlegesen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint hétfő reggelre

Erősödött hétfő reggelre a forint a bankközi devizakereskedelemben, miután a hét végén megszületett… Tovább olvasom