Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Megszületett az első online pénztárgép

Szeged - Van már engedélyes, adóhatósággal beszélni tudó online pénztárgép: még egy kicsit tesztelik, majd indulhat a gyártás. Az ára 170–200 ezer forint körüli, és lehet, hogy kistestvére is lesz.
– Nem érdekel, én már úgyis hamarosan padlót fogok – ezt mondta egy ingerült mobiltelefon-szervizes üzlet vezetője. Azt kérdeztük tőle, mit szól hozzá, hogy megkapta az engedélyt az első pénztárgép, amely már alkalmas online kapcsolatra a kereskedők és a NAV között. Fényképe és leírása fenn van az interneten. – A zugcégeket nem tudják megfogni, csak azoknál próbálnak meg hibát találni, akik még nyitva vannak – tette hozzá.

Tovább nem is beszélgettünk, pedig még mondani akartam, hogy a beharangozott 700–800 ezer forint helyett legfeljebb 170–200 ezerbe kerül majd a kiskassza.

Az új gépekkel kapcsolatban Józsa Tamás is türelemre int. Fotó: Frank Yvette
Az új gépekkel kapcsolatban Józsa Tamás is türelemre int.
Fotó: Frank Yvette

– Csak a trafikosoknak kerül majd ilyen horribilis összegbe a pénztárgép – helyesbítette a sajtóban korábban megjelent közel 800 ezer forintról szóló rémhírt Józsa Tamás, a szegedi PTG Kft. társtulajdonosa. A pénztárgépműszerész elmondta: nekik raktárnyilvántartást kell vezetniük, és a vámosok is előírtak különböző paramétereket, ezért a horribilis ár. A trafikosok olyan pénztárgéppel tudtak a hónap elején kinyitni, amelyik össze van kötve a számítógéppel, de még nincs benne az adóügyi egység.

Kinek az 50 ezre?

Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a kormány által új pénztárgép vásárlásához ígért 50 ezer forintot nem kapják kézhez a vállalkozók. Csak egy „papírjuk" lesz, amelyet beválthatnak a forgalmazónál: ennyivel kapják majd olcsóbban a berendezést. De a forgalmazónak sem utalnak majd pénzt, hanem a következő évben visszaigényelheti az összeget a NAV-tól.

Mit kell tudni az első, engedéllyel rendelkező pénztárgépről? A magyar Laurel cégcsoport pénztárgépe kapott zöld utat, az online pénztárgép alapját képező kiskassza azonban egy lengyel gyártó fejlesztése. A géppel előbb próbaüzemet tartanak, majd a teszt tapasztalatai alapján indulhat a sorozatgyártás Lengyelországban. A több 10 ezer darab pénztárgép legyártása heteket vehet igénybe. Ugyanakkor várható, hogy más, olcsóbb berendezések is felbukkannak még a piacon. Az is lehet, hogy már a holnapi napon – mondták szakértők. – A következő történt: egy gép működését már megfigyelték, és kiderült, hogy teljesíti azt az igényt, amit elvár tőle a NAV – magyarázta Józsa Tamás. – Most még egy hónapig „edzik", hogy mit bír ki, és ha beválik, elkezdik a gyártását. Addig azonban még sok minden megtörténhet: az éjjel-nappal kérdezősködő ügyfelektől is türelmet kérek.

A NAV-ba kötött pénztárgépek rendszerének az eredeti tervek szerint áprilisban kellett volna elindulnia, később ezt tolták ki júniusra egy hónap türelmi idővel, végül pedig szeptemberre. Az intézkedéstől eredetileg közel 100 milliárd forint pluszbevételt várt az állam, a szeptemberi indulással viszont jó, ha 40 milliárd befolyik.

Olvasóink írták

 • 19. keletaru 2013. július 14. 16:14
  „Hát nekem is az jut eszembe a közpénzek elszámoltatása valahogy EL MARAD . Ez a rendszer is CSAK alul tud elszámoltatni . Fent NEM számít semmi . Mi balgák benyalunk mindent sőt egyesek pártjukat is fogják .......Értünk , miattunk , miattunk . 80 évre titkosítva .....c.c.c.p”
 • 18. X_Y 2013. július 14. 16:06
  „17. Ferrer 2013.07.14. 15:20
  "Pénztárgép mutyi"

  Jobb bele sem gondolni mi lesz ha ebből sem jön majd az elvárt adóbevétel..
  Sebaj, majd felemelik az ÁFA-t 27%-ról 37 %-ra...”
 • 17. Ferrer 2013. július 14. 15:20
  „Pénztárgép mutyi”
 • 16. X_Y 2013. július 14. 13:21
  „14. szatyi 2013.07.14. 12:52

  "Ezt már most is ellenőrzik:
  A NAV-os ellenőrök kint várnak és figyelnek, hogy a bent levő vásárló vesz-e valamit, majd a kijövő vásárló után belépnek és leellenőrzik a pénztárgépet. Az utolsó vásárlás időpontját keresik meg benne!"

  Vagyis ezzel az on-line pénztárgéppel feltalálták a kanálban a mélyedést:)
  Pontosabban: valakinek zsíros kis üzlete lesz ezekből...”
 • 15. kuyulu 2013. július 14. 12:56
  „Ejnye de ismerős ez az üzlet itt álltunk sorba az áfa 27% ra váltásakor. Futószalagon ment az átprogramozás.
  Aki nem kért számlát gyorsabban haladt Erről ennyit. Ez a magyar valóság!!!! Mindegy ki van kormányon.”
 • 14. szatyi 2013. július 14. 12:52
  „" Namost ha ebben a csodálatos új rendszerben szintén nem üti be, akkor mit csinálnak? "

  Ezt már most is ellenőrzik:
  A NAV-os ellenőrök kint várnak és figyelnek, hogy a bent levő vásárló vesz-e valamit, majd a kijövő vásárló után belépnek és leellenőrzik a pénztárgépet. Az utolsó vásárlás időpontját keresik meg benne!”
 • 13. nagyen 2013. július 14. 12:46
  „Kedves hozzászólók !
  Eddig volt anyugtaadási kötelezettség-sajnos nem vált be. ( a piacon hány árus ad nyugtát a zöldségekről, at autójavítók megkérdezik számlával vagy anélkül,lehetne sorolni a listát ) Jötteke a pénztárgépek, a szalagokkal el kellett számolni. Kinek volt ilyen gépe apiacon? Csak a kiskeskedőket ellenőrzi a NAV.Mikor volt ellenőrzés a Mars téri piacon ? Miért nincsenek a kötelező árcédulák kitéve? Miből fogják kifizetni az on-line gépeket az árűusok, amikor a nyugtaadást sem tartják be!
  Próbaidő követketkezik Április óta !Tényleg ennyire dilettáns az egész Nemzetgazdasági Hivatal ? Matolcsy és Vargan Urak ennyire elrugaszkodtak a valóságtól ?
  Az E-útdíj is száz sebből vérzik ! Senki nem érti a kezelését, műszakilag katasztrófális.Az okos kitalálók óriási pénzeket játszottak át használhatatlan berendezésekért csókos gyártóknak.( gondolom a baksist szemhunyás nélkül átvették )
  Most ugyanez a játék ismétlődik meg csak finomított formában. Van próbaidő és van protótípus . Hol van a beigért 2013 áprils i bevezetési határidő? A propagaand és a népbutítás gőzerővel dolgozik.Az Államilag pénzelelt Rádió és TVB álommásokon önlik a népbutítás. Szemrebbenés nélkül hazudoznak a jól fizetett államtitkárok és miniszterek.Sajnos az istenadta NÉP elhiszi.”
 • 12. queenmargareth1 2013. július 14. 11:17
  „ha jól értesültem egy nemzeti dohánybolt kiiktatva 14 évesek kiszolgálásáért...”
 • 11. Levrone 2013. július 14. 10:44
  „Óriási, ugyanis aki eddig "csalt", az nem úgy csalt, hogy a fekete dobozt buherálta, hanem 1xűen nem ütötte be az eladást. Namost ha ebben a csodálatos új rendszerben szintén nem üti be, akkor mit csinálnak? Merthogy a kassza az stimmelni fog az adómemóriában lévő adatokkal, így kimutathatatlanok maradnak a be nem ütött tételek. Vagy tán be is kamerázzák? Folyamatos online streaming fog menni webkamerával? Másik: az összes boltosnak kötelező lesz tudtommal egy mobilnetes előfizu, mert a SIM-kártya ugyan beépítésre kerül az eszközbe, de az előfizetés része már a felhasználót terheli... :-( Gratula.”
 • 10. queenmargareth1 2013. július 14. 10:42
  „jobb későn, mint soha:)”
 • 9. Logaritmus 2013. július 14. 10:28
  „Emberek, a Fidesz a totális maffia módjára mindent látni akar. Most már azt is, ki hány órakor mit vett, mit adott el. Ha túl jól megy a business, majd Orbán Viktor "megvédi" azaz <moderálva> államosítják ha úgy jobban tetszik.”
 • 8. +36 2013. július 14. 10:15
  „az óriási pénzek az elmúlt évtizedekben nem az agyonnyomorított kiskereskedelemben tűnt el.
  ott kell keresni...nem a fideszmszp nyomorultak zsebében!”
 • 7. zsozso64 2013. július 14. 10:14
  „Kedves Booo ! Szerintem igen nagy tévedés ezt a rezsimet dilettantizmussal vádolni! Amit csinálnak az összehangolt, és percre pontosan lebontott, szándékos, bűnszövetségben elkövetett gazdasági, és politikai puccs! A hozzá nemértésben elkövetett tévedések, melléfogások nem kevésbé fájóak, de legalább nem kell ,hogy elvitassa a jó szándékot az ember. Ebben a puccsista érzéketlen, önimádó bagázsban semmiféle jó szándékot sem lehet felfedezni. Az országban a lakosokat aljas bűnözőnek tekintik, minden szektorban közvetlen, azonnali, és totális ellenőrzést építettnek ki az ellenőrzöttekkel saját pénzükből. Az e-útdíj, NAV-hoz bekötött pénztárgép, mind olyan direkt ellenőrzési forma, amihez használt eszközt az ellenőrzötteknek kell megvennie, nem kis pénzért, és az egészet nem indokolja semmi. Egyedül az kormányzati hozzáállás, hogy úgyis mindenki lop. Ha meg nem akkor élhetetlen, hisz mindenkit az határoz meg "mennyije" is van. -Mindenki magából indul ki. Már ezeket az intézkedéseket is felesleges volt szó nélkül eltűrniük az érintetteknek, de még mindig volt mit félteniük az embereknek. Ha a kormány, a várható reakciók elmaradásán felbuzdulva mindenkivel személyi nyomkövező eszközöket vásároltat, és azt valamelyik hónap elsejétől kötelezővé teszi, ne csodálkozzunk rajta! És vegyük csak meg, hiszen ezzel csak a feketemunkába járást akarják kiszűrni, vagy a hőzöngőket beazonosítani! A tudomány fejlődésével várhatjuk majd a gondolati ellenőrző eszközök megjelenését, közvetlenűl bekötve a Fidesz székházak ellenőrző apparátusaihoz. Végre nem lenne szükség a Kubatov-listákra! Végre lenne "egy" valami amiről az ellenzék "nyomására" lemondott a kormány!”
 • 6. booo 2013. július 14. 09:17
  „5. KamuNeni - Teljesen egyetértek! Ha az adóforintokat értelmes dolgokra költenék, a fene bánja! Stadionok, kormányzati luxus járművek, ilyen olyan kétesnek látszó pályázatok és pl az egészségügy romokban hever.
  Véleményem szerint se helyes az, amit ez a kormány művel, bízok a jövő évben! Csak addig az a baj, addig sok mindent tönkretesznek a dilettantizmussal.”
 • 5. KamuNeni 2013. július 14. 09:01
  „Ja majd eztan en se kerem el a szamlat az eladoktol aztan ugy konyvelik ahogy akarjak. Nem azert mert ellene vagyok egy orszag fentmaradasanak, hanem azert mert piszok aljas modon probaljak az emberektol a penzeket kiszedni az helyett hogy elismernek hibaikat es korrigalnak azokat akar avval is hogy kirugjak a sok ingyeneleot es tudatlan rossz hatarozatokat a nepre eroszakolo elvtarsakat.

  Korrupcio es kizsaklmanyolas folyik az egesz allami szektorban.”
 • 4. NP1 2013. július 14. 08:56
  „"Megszületett az első online pénztárgép" - és a keresztségben a Matocsy Viktor nevet kapta.”
 • 3. mangó1 2013. július 14. 08:48
  „Leleményes magyarok is tesztelik majd a meg jelent gépeket...hogy hol lehet kis kaput találni rajta.........és szerintem találnak is......akik csaltak eddig...ezután is fognak....más módszereket találnak ki.”
 • 2. pog 2013. július 14. 08:34
  „szem fényvesztés az egész kell a pénz a stadionok és az ehhez hasonló haszontalan dolgokhoz...”
 • 1. X_Y 2013. július 14. 08:17
  „"Kinek az 50 ezre?
  Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a kormány által új pénztárgép vásárlásához ígért 50 ezer forintot nem kapják kézhez a vállalkozók. Csak egy ,,papírjuk" lesz, amelyet beválthatnak a forgalmazónál: ennyivel kapják majd olcsóbban a berendezést. De a forgalmazónak sem utalnak majd pénzt, hanem a következő évben visszaigényelheti az összeget a NAV-tól."

  Nem kell hozzá nagy fantázia hogy a forgalmazók pont 50 ezerrel fogják drágábban adni a pénztárgépeket. Majd fognak hitelezni a NAV-nak pénztárgépenként 50 ezret:) Tényleg ennyire debil ez a kormány?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden adott az IMF-hitel visszafizetéséhez

A szükséges összeg rendelkezésre áll - írja a Magyar Nemzet szombati számában. Tovább olvasom