Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Megszűnt az NFÜ, marad a DARFÜ

Szeged - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2014. január 1-jével beolvadt a Miniszterelnökségbe. Utánajártunk, a döntés miatt változik-e a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) Nonprofit Kft. mint közreműködő szervezet helyzete és szerepe.
2006-ban alapították

Az NFÜ-t a második Gyurcsány-kormány 2006-ban hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Tervet végrehajtó szervezetek összevonásával. A Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossága alatt létrejött központi hivatal azért alakult meg, hogy egy, az eddigieknél hatékonyabb és átláthatóbb intézményrendszer irányítsa az európai uniós támogatások szétosztását és eredményes felhasználását Magyarországon. A DARFÜ Nonprofit Kft. 2007 óta vesz részt közreműködő szervezetként az Új Magyarország Fejlesztési Terv, valamint az Új Széchenyi Terv keretein belül elindult támogatási konstrukciók lebonyolításában.

– A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség általános jogutódja január 1. óta a Miniszterelnökség, míg egyes irányító hatóságainak jogutódjai a különböző minisztériumok – magyarázta el a változást Kiss Imre, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A DARFÜ mind a Miniszterelnökséggel, mind a minisztériumokkal a továbbiakban is ugyanúgy folytatja eddigi munkáját, és nem változik sem a neve, sem szervezeti felépítése és működése. Egyedül a tulajdonosi viszonyok mások: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyett a régió területén működő megyei önkormányzatok lettek az új tulajdonosok. Így várhatóan a területi sajátosságok és igények nagyobb mértékben érvényesülhetnek, mint eddig.

Mit jelent az a gyakorlatban, hogy a jövőben az adott területért stratégiailag felelős minisztériumokhoz kerülnek az adott témát kezelő irányító hatóságok? Kiss Imre elmondta: ez várhatóan gyorsabb, pontosabb és megalapozottabb pályázati kiírásokat és döntéseket hoz majd, és az eddig esetenként előforduló párhuzamosságokat is ki lehet iktatni. A minisztériumok „házon belül" tervezik meg, szövegezik és írják majd ki a számukra szakmailag legfontosabb pályázatokat, tehát a tervezés és a végrehajtás is az adott szakterületért felelős minisztériumon belül zajlik.

– A változások nem járnak létszámcsökkentéssel – folytatta Kiss Imre –, mivel a feladatok nagyságrendje ezt nem teszi lehetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 5 évre lett a DélKerTÉSZ elnöke Ledó Ferenc

Ketten kapták meg 2013-ban Az év üzletembere Presztízs díjat, egyikük Ledó Ferenc, a szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke. Tovább olvasom