Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Megtisztítják a magyar zöldségpiacot a hamisított termékektől

Nemrégiben 56 tonna kétes eredetű zöldséget foglaltak le a hatóságok egy vecsési telephelyen.
Ki fogjuk takarítani a magyar piacról azokat a cégeket, amelyek hamisított vagy nem megfelelő eredetmegjelölésű terméket hoznak forgalomba - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselőivel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) főállatorvosával tartott eseményen elmondta, a nagybani piacokon tartott ellenőrzések tapasztalata, hogy olyan nagykereskedők és viszonteladók forgalmaznak, akik a külföldről behozott árut átcímkézik, majd magyarként árusítják.

Az államtitkár kiemelte: kérte a NAV bevetési főigazgatóságától, illetve az országos rendőrfőkapitánytól, hogy októbertől fokozottan ellenőrizzék a Lengyelországból érkező zöldség- és gyümölcsszállítmányokat, kifejezetten a végfelhasználási pontoknál.

Az eseményen közölték azt is, hogy nemrégiben ötvenhat tonna kétes eredetű zöldséget foglaltak le a hatóságok a Józsai Tész Szövetkezet vecsési telephelyén. A NAV és a Nébih közös akciója során szeptember 17-én átfogó ellenőrzést tartottak a telephelyen. Az okmányok alapján az áru Lengyelországból, a nyíregyházi Green Plusz Trade Kft. részére érkezett, amely a közösségi tagállamokból importál zöldséget és gyümölcsöt. A terméket továbbértékesítette a Józsai Tész számára, amely azután azt magyar termékként adta el; így értékesített árut az Auchan és az Aldi számára.

Az ellenőrzés során a Nébih és a NAV munkatársai összesen 56 tonna sárgarépáról, illetve hagymáról állapították meg, hogy nem található rajtuk az eredetmegjelölés, de a mennyiség egy részét már át is címkézték.

"Ekkora mennyiség szervezett rendszert tételez föl" - fűzte hozzá az államtitkár.

A két áruházláncot az átcímkézésről az államtitkár írásban tájékoztatta, amelyek ezt követően azonnal felmondták a szerződést a Józsai Tésszel.

Az eseményen közölték, a nagybani piacok augusztusban indult ellenőrzései során sok gyanús cég neve merült fel, s ezért kimondható, hogy maffiaszerű hálózat működik. Az ellenőrzési akciókat folytatják.

Helik Ferenc, a Nébih főállatorvosa elmondta, várhatóan mintegy 9 millió forintos bírságot szabnak ki a szövetkezetre, miközben célzott ellenőrzések keretében az összes nagyobb áruházláncnál vizsgálni fogják a zöldségek és gyümölcsök eredetét, nyomon követhetőségét.

Czuczor Ákos, a NAV bevetési főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az eredményesség szempontjából fontos, hogy több szakhatóság működött együtt, s a nagybani piacok ellenőrzése most is zajlik.

Olvasóink írták

  • 1. Fri-GO 2012. október 02. 17:52
    „Nagyon szép! És tessék mondani, a "termelői" piacokat mikor fogják kitakarítani a nepperektől és az engedélyek nélkül árusító egyénektől?
    Ismerek olyan "őstermeleőt" aki olasz szőlőtől a banánig mindent árul.
    Hogy hol van ez? Szentesen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150-200 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozók terhei

Kis intézkedések ugyan, de "könnyítenek, gyorsítanak és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét" -… Tovább olvasom