Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megvizsgálja az EB a Munka törvénykönyvét

Az Európai Bizottság (EB) megvizsgálja majd, hogy az új Munka törvénykönyvéről szóló törvénytervezet, és a majdan elfogadott törvény megfelel-e az európai uniós jognak.
Erről Andor László, a bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja beszélt pénteken Budapesten, ahol találkozott a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

Andor László az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) vezetőivel tárgyalt. A megbeszélésen részt vett Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is.

A felek közös, MTI-hez eljuttatott közleményükben kifejtik: a magyar szakszervezeti vezetők ismertették a biztossal az új Munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatos kifogásaikat, aggályaikat. Elmondták, hogy ha a jelenleg ismert formában fogadja el a javaslatot az Országgyűlés, akkor az súlyosan veszélyezteti a magyar munkavállalók elemi jogait és szociális helyzetét, valamint ütközik az Európai Szociális Kartában foglalt normákkal és az európai országok demokratikus gyakorlataival.

A közlemény szerint Andor László hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a szociális párbeszéd elvére épül, s a bizottság a maga hatáskörében folyamatos párbeszédet folytat a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, a szociális partnerek által kialakított közös megállapodásokat elfogadja. A biztos egyben kívánatosnak tartotta, hogy a magyar kormány az európai gyakorlattal egyezően folytasson háromoldalú egyeztetést a szociális partnerekkel.

A Munka törvénykönyvének minisztériumi tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat követően nyújtja be a kormánynak, amely várhatóan ősszel dönt a tervezetről, és ezután kerülhet az Országgyűlés elé.

Olvasóink írták

 • 1. papika56 2011. szeptember 03. 13:31
  „Nagyon helyes ! Igen is nézzenek a körmükre ezek az EU-s szakemberek.
  Ma az Euban a legtöbbet a magyar ember dolgozik .A legkevesebben--a legtöbbet. és a legkevesebb bérért !
  Ez az új MT-könyv csak a vállalkozóknak jó--a dolgozónak--rabszolga sors !
  Ma a magyar 1848 órát dolgozik egy évben . a közép EU-ban 1829 óra. A nyugati Eu ban :1679 óra.
  Túl munka :most 200 óra, de növelni akarják : 300 ra.
  A szabadságot is megnyirbálják.
  Ez az új MTK. nagyon hasonlít a Kínaira . Nem hiába fordul a kormány arra fele.
  Az emberi munkának NINCS becsülete.
  A kormánynak csak a multik, bankok, politikusok, milliomosok--milliárdosok számítanak ! kis ember.kétkezi munkája sajnos levan sz@rva !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árfolyamrögzítés kiterjesztésére tett javaslatot a kormány

A kormány pénteken nyújtotta be javaslatát a parlamentnek. Tovább olvasom