Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Mekkora a sikerfaktorod?

Gazdaság - Képzéssel el lehet érni azt, hogy a személy 100 %-ban kompetens legyen a témájában, hogy higgyen abban amiről kommunikál.

Minden olyan ember, aki még rendelkezik hajtóerővel, célokkal sikeres akar lenni. Talán furcsa ez a meghatározás, hogy azok akarnak sikeresek lenni, akik „még" rendelkeznek hajtóerővel, de az, akinek már elfogyott a motivációja, azoknak elfogyott az ambíciója is, és nem sok erőfeszítést hajlandóak tenni bármilyen siker érdekben sem. Ez bizony rossz hír egy vezető számára, mert a csapat sikere nagyban függ a csapattagok siker potenciáljától.

Mi kell ahhoz, hogy valakinek magas legyen a SIKER POTENCIÁLJA?

Egy ember sikerességének potenciálja egyenes arányban áll a kommunikációs képességével. Tudom, hogy egyszerűen hangzik elsőre, de a modell működik, és gyorsan be lehet látni, hogy egy vezető képes meghatározni a saját csapatának várható sikerességét, pusztán ennek az adatnak az ismeretével. (És természetesen a saját potenciális sikerességét is.)

Kommunikációnk szintje az készség és képesség összessége. Ahhoz, hogy egy személy jól kommunikáljon, más szavakkal, képes legyen kommunikációval elérni a kívánt hatást magabiztosnak kell legyen, kompetensnek abban amiről kommunikál, képesnek kell lennie figyelni a külvilágra és megtalálni azt a hangnemet, ami a legjobban illik a hallgatók befogadóképességéhez.   

A jó hír, hogy a kommunikációs képesség fejleszthető. Képzéssel el lehet érni azt, hogy a személy 100%-ban kompetens legyen a témájában, hogy higgyen abban amiről kommunikál. Gyakorlással elsajátítható a közönség figyelmének fenntartása, megértésének kontrollálása. Ezek technikák, amelyek fejleszthetők.

Van viszont egy olyan tényező, ami felette áll minden megtanulható technikának, kommunikációs trükknek, manipulációnak. Ez pedig nem más, mint a személy pillanatnyi állapota. Azzal talán senki nem vitatkozik, hogy amikor „magunk alatt vagyunk", akkor valahogy kevésbé sikerülnek a dolgok, kevésbé áll mellénk a szerencse. Szakmai nyelven ezt érzelmi hangoltságnak hívjuk. Amikor ez az érzelmi szint alacsony, akkor az több szempontból akadályoz bennünket.

Először is, a figyelmünk befelé van, saját magunkon, így nehezen vesszük észre a hallgatóság reakcióit, tetszését, vagy nem tetszését, és így elveszítjük a kontrollt. Másodszor pedig, az alacsony érzelmi hangoltság maga is „kommunikál"! Igaz, hogy észre szoktuk venni, amikor a partnerünk „szétszórt", nem figyel, esetleg mogorva, maga alatt van? Ugyan így, észreveszik mások, amikor nem jó az érzelmi szintünk, és ez gyengíti a bizalmat, ami gyengíti az elért hatást.

Szóval, mitől függ a SIKER POTENCIÁL? A kommunikációs szinttől. Mitől függ a kommunikációs szintünk? A kompetenciánktól és a jellemző érzelmi szintünktől!
Aki sikeres akar lenni, mind a kettőt magasan kell tartania! Egyszerű, aki tudja, hogyan kell csinálni.

Nagy Béla, motivációs tréner

Comline Budapest Kft.

Olvasóink írták

  • 1. szabójóska 2013. augusztus 13. 11:23
    „Ilyen alul-definált fogalmakkal csak hablatyolni lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország visszafizette IMF-hitelét: 2,15 milliárd eurót utalt az állam

A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol… Tovább olvasom