Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Mennyit tilthat le a NAV a jövedelemből?

Csongrád megye - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal „kényszerintézkedéseinek" egyike a jövedelem letiltása, amelyhez az alapot a havi munkáltatói adóbevallás adja.
A jövedelemletiltás kapcsán a munkabérrel egyenértékűnek számít a munkaviszonnyal összefüggésben kapott munkabér jellegű juttatás – például munkabér, munkadíj, illetmény –, a betegszabadság idejére kifizetett összeg, a végkielégítés, a prémium és a jutalom is. A szabályok érvényesek többek között a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, valamint a társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságra is: nyugellátás, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai. Vannak juttatások, amelyek mentesek mindenfajta letiltás alól, ilyen az anyasági támogatás, az átmeneti segély, a rokkantsági járadék, a vakok személyi járadéka, a tartásdíj, az egészségkárosodásra tekintettel járó keresetkiegészítés, az ápolási díj, az ösztöndíj, a fogyatékossági támogatás. A levonás alapja a nettó bér, de legfeljebb 33, kivételes esetekben 50 százalékát lehet levonni. Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegével megegyező munkabér, a 28 ezer  500 forint mentes a végrehajtás alól, de korlátozás nélkül végrehajtható az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét, azaz 142  ezer 500 forintot meghaladó munkabérrész. Ha az adós jövedelmét egyidejűleg több jogcímen terheli letiltás, levonni legfeljebb a nettó munkabér feléig lehet. Január 1. óta a NAV a jövedelemletiltásért 5000 forint végrehajtási költségátalányt állapít meg, ezt az adósnak kell megfizetnie.

Olvasóink írták

 • 3. qrumpli 2013. október 09. 07:58
  „A fináncok valamikor nem igazán Laca -Facáztak!”
 • 2. _csutak_ 2013. október 08. 21:09
  „Ténybeli hamis állítás.
  A rokkantsági ellátásból is le lehet tiltani bármely jogszerű tartozást!”
 • 1. pachakuti 2013. október 08. 11:19
  „Ha így van, miért csak a pár tízezret felhalmozó bérből és fizetésből élőkkel szemben alkalmazzák, az adócsalást hivatásszerűen űző úgynevezett vállalkozókkal és celebekkel szemben miért nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztulhat az élelmiszerpiac

Az e-útdíjrendszer adatainak felhasználásával, valamint a Nébih informatikai fejlesztésével lépnének fel a hatóságok az élelmiszeriparban tapasztalt feketegazdaság ellen. Tovább olvasom