Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Mercedes és Forbes - Gellért és Frittmann

Tudja, hogy a szegedi Naturtex miért nem beszállítója az Ikeának? Mit játszott edzőjével közel 3 órán keresztül Vajda Attila az olimpiai arany megszerzésének napján?
Nagy érdeklődéssel kísért konferenciát rendezett a múlt héten Szegeden az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában a Mercedes-Benz és a Forbes magazin. A „központi" előadókon kívül ismert helyi emberek is szót kaptak.

Galambos Márton házigazda, a Forbes magazin főszerkesztőjének köszöntője után elsőként Ingo Fröhlich, Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezetője beszélt a márka magyarországi jelenlétéről, s a kecskeméti Mercedes gyárról. Őt követte a „Címlapsztori", vagyis Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapítója, aki 20 évesen a tomboló digitális kapitalizmusban kezdte, s mára cége milliárdos hozammal számolhat.

Mercedes és Forbes. Fotó: Kovács András (képgaléria)

A következő programpontban Ács Gábor befektetési percei kötötték le a résztvevők figyelmét. Az előzetes szerint témája a „pénzügyi piacok áttekintése, aktualitások, befektetési tippek, víziók" voltak. Az előadón érződött, hogy nem olyan magabiztos már a hazai piacot illetően – a brókerbotrányok azért alaposan újraírták a befektetői stratégiákat. A negyedévvel ezelőtt is jónak tűnő recept ma már nem az, és a januári svájci frankpánikot még nem is említettük.

A kávészünet után következezett a meglepetésvendég, a kenus Vajda Attila, kapcsolódva Forbes magazin márciusi számának címlapsztorijához, a 25 legértékesebb magyar sportolóról szóló összeállításhoz. Ezen a listán ő a 13. – előtte Michelisz Norbert, utána Csipes Tamara. Egy ország jegyezte meg a nevét egy csapásra, amikor s sikertelen pekingi olimpia első magyar aranyérmét megnyerte. Attilától megtudtuk, hogy eddigi menedzserével megromlott a kapcsolata – most tulajdonképpen a maga ura.

A Forbes és vendégei Szegeden. Fotó: Forbes (képgaléria)

Kérdésekre válaszolva beszélt a meleg vízi edzőtáborokról, amelyek nagyon messze vannak a nyaralástól – szigorú penzumot kell teljesítenie nap mint nap. Sokat megtudtunk a táplálkozásáról és sportágáról – legnagyobb figyelmet az a kapott, amikor részletesen elmesélte az olimpiai aranyérem megszerzésének napján történteket. Gondolta volna, hogy a futam és ebéd előtt közel 3 órát biliárdozott edzőjével?

A „Helyből nagyra!" kerekasztal rovatban Kecsmár Attila és az Antavo mutatkozott be – a szegedi startup vállalati ügyfeleknek kínál világszínvonalú integrált online promóciós megoldásokat. Abban nem vagyok biztos, hogy valamennyi hallgató mindent értett abból ami elhangzott – pedig a moderátor, Galambos Márton időnként még fordított is.
A Forbes. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Nem kellett ilyesféle tolmács a szegedi Gellért Ákosnak, a Naturtex alapítójának – apa és fiai közösen építették fel a mára több mint 40 országba szállító lakástextilben ágyneműben utazó céget. Az átfogó vállalkozástörténetet túl azt is megtudtuk, miért nem szállít a szegedi cég az Ikeának és miért tud eladni 200 ezer forintnál induló luxuspaplanokat a Közel-Keleten.

A családfő életútjára amúgy is jellemző, hogy a biztosat bizonytalanra váltja és nem csak akkor, amikor a világ egyik legnagyobb és legfizetőképesebb, de nyomott árat szabó vevője, illetve a nagy darabszám – ez is az Ikea – helyett inkább a piaci résekre koncentrál. Hét milliárd forint feletti árbevételük bizonyítja, ez is lehet eredményes út. Az est mondatát is tőle hallotta a nagyérdemű, arról, mit jelent az, ha a cégnévben ott a család neve is. Apja mondta neki egykor: fiam, ha a nevedet adod a cégnek, sokkal jobban oda fogsz rá figyelni, többet fogsz vele foglalkozni.

A Forbes és vendégei Szegeden. Fotó: Forbes (képgaléria)

A záró programpont az 5 perc, 5 kérdés volt, fókuszban a sporttal. Simán Kristóf és a Statzup élő és addiktív magyar fejlesztésű applikációt kínál focimániásoknak. Itt is szükséges volt időnként a fordításra, de a pergő tempó ezt nem mindig engedte. A másik villámkérdés csokorra Schneider Balázs válaszolt – All You Can Move: a sportpass, ami megmozgatja az országot.

A vacsora előtt egy fiatalember, Frittmann Péter beszélt néhány percet a családi vállalkozásról. A borokat Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készíti a Frittmann család – ott is elindult már a generációváltás, ami Gellértéknél már előrébb tart. A hivatalos rész után beszélgetett is id. Gellért és ifjú Frittmann, a gesztikulációkból ítélve nem tiszteletkörökről volt szó, hanem érdemi információ-átadásról.

Gellért és Frittmann. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Péternek szülei, nagyszülei, dédszülei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Háromféle bort hozott a Forbes-Mercedes estre, egy friss rozét, egy ereje teljében lévő – ha jól emlékszem – 2009-es Kékfrankost és egy késő szüretelésű édeset a desszert mellé. Mindhárom kifogástalan volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 15 havi csúcsra erősödött szerdán a forint

Az eurót este hét órakor 297,10 forinton jegyezték. Tovább olvasom