Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Mérlegen a jövő évi adóváltozások: a gazdagoknak lesz könnyebb

A havi bruttó 213 ezer forintnál kevesebbet keresőket hátrányosan érintik a jövőre tervezett adóváltozások. A minimálbéresek havi 10 ezer forintot is bukhatnak. A bérkompenzáció szinte teljesíthetetlen küldetés a munkaadóknak az adószakértő szerint. A vállalkozók pedig azt mondják: nem tudnak többet nyelni.
– A legnagyobb nettó jövedelemveszteség az alsó jövedelemkategóriákban lesz érzékelhető jövőre. Az egyedülálló adózók az idei minimálbért feltételezve közel nettó 10 ezer forinttal visznek kevesebbet haza, jelentős lesz azonban a jövedelemcsökkenés majdnem minden kategóriában, 213 ezer forintos havi bruttó jövedelemig – értékeli a kormány jövő évi adóterveit Kalocsai Zsolt, az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató elnök-vezérigazgatója (a cég kiszámította a várható jövő évi jövedelmeket, lásd táblázatunkat).

Nyertesek

A jövő év nyertesei a 213 ezer forint felett kereső, legfeljebb kétgyermekes családok lesznek az RSM DTM számításai szerint. A három- vagy többgyermekesek a munkavállalót terhelő egészségbiztosítási járulék egy százalékpontos járulékemelése miatt már rosszul járnak, a kedvező családi adózás ellenére.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken ismertette a kormány szándékait. 25 helyett 27 százalékos áfakulcs lesz, megszüntetik az évi mintegy 4 millió forintos jövedelemig kedvező hatású adójóváírást, emelik az egészségbiztosítási járulékot, baleseti különadót vezetnek be (a gázolaj, a cigaretta, az alkohol jövedéki adója már november 1-jétől emelkedik).

– Az ismertetett elképzelések jelentősen átrendezik, visszafogják a vásárlóerőt – figyelmeztet Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere, hozzátéve: „a kiigazítási intézkedések vonulata alapvetően illeszkedik az Európai Unióban követett általános gyakorlathoz, itt is egyre gyakrabban találkozunk a legmagasabb áfakulcs mellé kivetett jövedéki adókkal és a forgalmi szférában bevezetett különadókkal (chipsadó, válságadók)".

Baleseti különadó

Az egészségbiztosítási alap deficitjét szeretné egyensúlyba hozni a baleseti különadóval a kabinet – írja a biztositas.hu. A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A biztosítók fizetnek, mintegy 4 milliárd forintot évente. Ha jövőre ennél többre lesz szükség, 15–20 százalékkal, átlagban 3–4 ezer forinttal is nőhetnek a kötelező biztosítások díjai.

Az áfaemelés várhatóan nem érinti a kedvezményes áfakörbe tartozó termékek árát – például a kenyérét, tejét, könyvekét, gyógyszerekét. De mire számíthat a vásárló az érintett termékek esetében? Nő az ár vagy lenyeli a különbözetet a kereskedő? – Nyelnivaló már nincsen – vallja Martonosi István, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) megyei titkára, mivel úgy tapasztalja: a kereskedők fele megélhetési gondokkal küzd. Az adóváltozásokat e szféra azért tekinti „agyrémnek", mert a foglalkoztatás bővítését, a fejlesztést a vállalkozók szerint a munkaadói járulékok csökkentésével lehetne ösztönözni. Martonosi István szerint az áfaemelés következménye az lesz, hogy „még többet fognak vele csalni".

– Minden olyan intézkedés, amit az utóbbi időben hozott a kormány, az átlagkereset alatti munkavállalókat érinti hátrányosan, így az szja-változás, az új munka törvénykönyve, a nyugdíjreform is – fogalmaz Sárosi Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Csongrád megyei képviseletének vezetője. A szervezet ma egyeztet arról, hogyan folytatja tüntetéssorozatát. Az MSZOSZ kalkulációi szerint a változás legnagyobb veszteseinél 20 százalékos béremelés kellene ahhoz, hogy megmaradjon jelenlegi keresetük reálértéke. Az RSM DTM szerint ugyanakkor a bérkompenzáció „a jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdaság résztvevői részére szinte teljesíthetetlen küldetés, bár lehetséges ismételten a bérkommandó intézményéhez nyúlni" – az elvárt bér meghatározása ugyanis immár a kormány hatáskörébe tartozik.

450 milliárd plusz

A társaságok, vállalkozók számára a tervek szerint szigorúbbá válik a veszteségelhatárolás, ami jelenleg a legnagyobb adóalap-csökkentő tényező. Szigorodik a reprezentáció elszámolhatósága, a cégautók adója emelkedik. A kormány továbbá bevezetné a játékadót az online szerencsejátékokra is, és növelné az adóellenőrzés és -behajtás hatékonyságát. Az adórendszer változásától összesen 450 milliárd forint pluszbevételre számít, további 350 milliárdot pedig a költségvetési kiadások csökkentésével takarítana meg.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. bambinaXX 2011. szeptember 21. 09:56
  „apropó: definiálná vki a "gazdag" fogalmát?!
  sztem nem az a gazdag, aki havi x-százezret keres (és becsületesen adózik), fizeti a lakás/kocsihitelét - hanem aki több, mint 50M-ós ingatlan(ok)kal, sokmmilliós autó(k)val, földekkel, stb-vel rendelkezik. ugyanakkor tud trükközni az adóbevallásánál.. na, ők valóban gazdagok és valóban jól járnak: egészen addig, míg a vagyonadót nem kell megfizetniük. offshore-cégeken ki lehet menteni a pénzt, de az ingatlant nemigen lehet "titkolni"!”
 • 44. Egyolvasó 2011. szeptember 21. 06:04
  „Érdekes, hogy az ombudsmannak ehhez nincs semmi hozzáfűzni valója.??????
  Igaz ő is csak az állami közpénzen él, és gondolom nem minimálbért kap.”
 • 43. bambinaXX 2011. szeptember 21. 04:44
  „37, 38! <moderálva> és akkor kinek éri meg egyáltalán dolgozni?? hivatalosan?! (a tanuásról, képzésekről -a +pénzről,energiáról, időről amit a "jövőmbe" fektetek-nem is beszélve.. )
  felveszem a segélyeket, és elfeketézgetek, oszt´jóvagyok. van már egy ilyen, élősködő réteg. szélesítenétek??”
 • 42. messzegedi 2011. szeptember 20. 19:25
  „37:
  Egy kis matek: 500 ezer euro évente az több mint 140 millió forint! Ezt ha elosztod 12-vel, akkor nem 500 ezer forint a végeredmény, hanem jóval 10 millió forint feletti összeg! Abban maximálisan egyetérek veled, hogy erre a jövedelemkategóriára itthon is be lehetne/kellene vezetni a luxusadót!”
 • 41. messzegedi 2011. szeptember 20. 19:15
  „Kedves DM, minek mindig csúsztatni? Nem mondjuk már azt, hogy havi bruttó 213 ezer forinttal valaki gazdagnak számít! Ez napi árfolyamon alig 750 euró, bruttó!

  Az addig rendben van, hogy aki ennél is kevesebbet keres az nagyon szegény, de hogy ez a szint lenne a gazdagság határa, hát az több mint nevetséges!!!!

  Csak egy példa: gondolom a főszerkesztő úr (és munkatársai) fizetése eléri ezt a szintet. Most akkor Önök gazdagoknak számítanak?”
 • 40. nátha 2011. szeptember 20. 18:39
  „Ennyi volt és VÉGE!”
 • 39. Kert-ész 2011. szeptember 20. 15:37
  „Kedves hozzá szólók.
  A hozzá szólások zöme arról szól,hogy a jobb oldal szidja a balt a baloldal pedig a jobb oldalt.
  Nézzünk a dolgokat egy másik szemszögből.
  A szocialista kormány évek alatt felvett egy nagy csomó hitelt,melyet a nyugdíjakra,a közalkalmazottak bérrendezésére,a köztisztségviselők javadalmazására és még számos dologra fordított.
  Többek között saját zsebük tömésére.Köztudott volt ,hogy mind ezt hitelből.
  Volt-e akkor csak egyetlen jobb oldali is aki vissza utasította a fizetés emelést.
  A mostani kormány a gazdagoknak kedvez az adó politikájával.Miközben a saját zsebét tömi.
  Van-e egyetlen magas jövedelmű baloldali is aki vissza utasítja az adó csökkentésből származó plusz jövedelmet.
  Hosszú ideje már ,hogy a politikusainkat csak egy dolog érdekli,a MEGGAZDAGODÁS bármilyen áron.”
 • 38. sir.rasor@freemail.hu 2011. szeptember 20. 15:19
  „papika56 na ez egy jó ötlet!
  Elvileg válság van, és mindenki sokat dolgozik. Én bevezetném azt is, hogy az adózás a fizetés mértékével nőjön, és így mindenki kb. ugyanannyit keressen, amíg ki nem lábalunk ebből a helyzetből.”
 • 37. papika56 2011. szeptember 20. 14:10
  „Mit háborogtok emberek ? Ezek nem megszorítások !
  A szegényebb még szegényebb lesz , ---a gazdag --még gazdagabb !
  Amit ezek az agyatlanak művelnek már sok ember zsebében kinyilt a bicska . Vajon a tűréshatárt tesztelik ??Meddig lehet elmenni. a bírka magyar meddig tűr ?
  Az még véletlenül se jutott eszükbe : LUXUS adó ??
  Mert pl. Olszo.ban, Spanyolo. ban most vezették be : aki 500 000 EU keres évente --ettől felfele : 50 % luxus adót vetnek ki !!!
  Itthon is lehetne : 500 ezer ft feletti jövedelemtől --50 % ADÓT vonjanak le !!!!!”
 • 36. deszkás 2011. szeptember 20. 14:07
  „GYUKOLAC! Már azzal megelégednék ha a 27 %-os Áfa emelésre nem azt mondanák hogy "ez kevesebb mint a 25!" Tedd föl melyik a több egy első osztályosnak! De óvatosan nehogy lepusztitsd az ázsiódat.”
 • 35. gyukolac 2011. szeptember 20. 13:34
  „A sok okos "takarodj kormány!" kiáltozótól kérdezem:
  Ki lenne a hiteles alternatíva a mostani kormánnyal/korménypárttal szemben?”
 • 34. SWIFTMAN 2011. szeptember 20. 13:25
  „Ahogy egy ismerős mondta régebben: Lehet, ki kell ásni az AK-t a kutyaház alól.:)”
 • 33. klj_54 2011. szeptember 20. 12:12
  „Jól látom, hogy a kormánynak ez ügyben is sikerült összeugrasztani a nyugdíjast az aktívval?
  A nyögdíjas ellen ágálónak azt kívánom, hogy nagyon hosszú életű legyen,
  élvezze ki minden megaláztatását annak amit egy nyugdíjas a társadalom egy részétől kap!”
 • 32. KamuNeni 2011. szeptember 20. 12:05
  „Mennyi koldus lessz mar MO-n? Mar igy is szo szerint ehezik a negyede az orszagnak ha nem tobb. Hova teszik majd azt a sok otthontalan emberet, a caladokrol nem is beszelek. Mikor lessz mar forradalom??

  Az arabok vagy a latim amerikaiak mar reg fellazadtak volna. Orbant ki kell rugni. A komcsikat nem szabad be engedni. Teljesen uj vezetoseg ekll kezdve az osztalyvezetoktol, felfele. Ego es irigyseg nem hoz semmi gyumolcsot.”
 • 31. gavallér 2011. szeptember 20. 11:51
  „De miért csak a mai aktívakat kell sz...atni? A sok adósságot a hatalmon lévők java részben a nyugdíjasoknak tett igéreteikre fordították.”
 • 30. spiler 2011. szeptember 20. 11:28
  „REMÉLEM LESZ ITT felfordulás szeptember végén és igaza lesz LENGYEL LÁSZLÓNAK,hogy ez a kormány NEM TÖLTI KI A 4 ÉVET,,,,,,,,,,,az a bizonyos cérna elszakadt
  itt csak a foci és a dev. hitelesek számitanak,mert szeretnek focizni és a hitelüket vissza akarják fizetni mert valószínű ,hogy gondok lesznek a bankokkal és aelőre menekülnek.”
 • 29. s3307 2011. szeptember 20. 11:26
  „Nézve az országgyűlést el gondolkodtam azon,hogy iskolázott művelt emberek,lásd Államtitkár,hogy tud szemrebbenés nélkül hamis adatokat és elnem fogadható állításokat közölni? ilyen az államháztartási hiányok felsorolása,hisz a FIDESZ lakás támogatását úgy tünteti fel mint ha az Kánaán lett volna,és még véletlenül se eliti meg,hogy Járai milyen magasan tartotta a forint kamat árfolyamát,és emiatt vettek fel olcsó deviza hitelt,de csak hebegett az önköltséges felső oktatásról is.De mondhatnám a FIDESZ frakció vezetőjének hablatyolását az egy kulcsos adóról,a magát jólétbe dolgozó állampolgárról és egy év után még mindig a visszamutogatásról,pedig a mai állapotokat már a FIDESZ dilletáns politikája okozza,Matolcsy féle megszorító rossz álom.”
 • 28. xBen 2011. szeptember 20. 11:13
  „Rosszabbul élek, mint másfél éve! Pedig már akkor sem volt az egekben az életszínvonalam!
  Lassan beigazolódik a narancsosok 2006-os kampányszövege, csak várni kell még bő két évet!”
 • 27. xBen 2011. szeptember 20. 11:04
  „orbán, matolcsi, meg az egész bandája! TAKARODJATOK!!!”
 • 26. Lutetia 2011. szeptember 20. 10:44
  „Majd gondoljunk mindezekre akkor is, amikor a 2014-es választások előtt megindul a Fidesz "mézesmadzag-hadjárata". Ki-ki döntse el, hogy bedől-e (még egyszer) nekik.
  gyukolac, az előző kormányok némelyikének hibái nem adnak felmentést a jelenlegi kormánynak a felelős kormányzás alól. Sőt, ha lehet, még nagyobb a felelősségük, hiszen bajban vették át az országot. Sorozatos rossz döntéseikkel, dilettantizmusukkal csak tovább tetézik a bajt, ahelyett, hogy valódi megoldást kínálnának. Ráadásul még folyamatosan hazudnak is és arrogánsak. Biztosan van, aki szereti, ha hülyének nézik, én speciel nem kedvelem ezt.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan jön az útdíj? - Hegyeshalomból Szegedre 7480 forintért?

A Hegyeshalom-Szeged közötti útvonal 7480 forintba kerülne? Tovább olvasom