Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mezőgazdasági támogatások szezonja - határidők

Gazdaság - A mezőgazdaságban igényelhető legnagyobb összegű támogatásokra lehet ezekben a hetekben beadni a kérelmeket. Figyelni kell a határidőket!
Egységes területalapú támogatás

A területalapú támogatást csak elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére – tájékoztatott Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezető-helyettese. A támogatások szankciómentes elektronikus rögzítésére május 15-ig van lehetőség, ezt követően napi 1 százalék levonása mellett lehet csak a támogatást igényelni, június 9-ig. Az egységes kérelem május 31-ig jogkövetkezmények nélkül módosítható, azt követően csak pontosításra és visszavonásra van lehetőség. Támogatást igényelhet minden termelő, aki június 9-i határnappal jogszerű földhasználatot tud igazolni, legalább 1 hektár támogatható területtel rendelkezik, vagy 0,3 hektár szőlő, vagy gyümölcs ültetvény után is kifizethető a támogatás. Az igényelt parcellák méretének el kell érni a 0,25 hektárt.

Az elektronikus kitöltést a termelő saját maga is elvégezheti, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus belépéssel, illetve az MVH-tól kapott regisztrációs számmal. A támogatási kérelem beadásában segítséget nyújt a CSMKH földművelésügyi igazgatósága (Szeged, Deák F. u. 17), illetve minden településen ügyfélfogadást tartó falugazdász, vagy kamarai tanácsadó. A támogatása kitöltését előjegyzés alapján telefonon (Szegeden 62/553-460, illetve a helyi falugazdásznál), vagy személyesen történő bejelentkezés alapján végzik.

Az egységes támogatás keretébe a területalapú támogatás mellett még 25 jogcímre lehet támogatást, vagy kifizetési kérelmet igényelni (KAT, AKG, Natura 2000, erdőtelepítési támogatások, biztosításdíj támogatás, kárenyhítésbe való bejelentkezés).

Természeti kockázatok kezelése

Idén megváltozott a természeti károk támogatása. Az Országgyűlés megalkotta a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényt, mely a korábban alkalmazott, és a termelők számára jól ismert kárenyhítési támogatás tovább fejlesztett változatából, illetve egy biztosításidíj támogatásból áll. A kis és közép vállalkozások kötelezően vesznek részt benne, amennyiben a szántó területük a 10 hektárt, a szántóföldi zöldség az 5 hektárt, vagy az ültetvény területük az 1 hektárt eléri. Az ennél kisebb területet használó termelők önként csatlakozhatnak a rendszerhez.

A támogatás igénylése az egységes területalapú támogatás felületén lehetséges. Amennyiben a termelő természeti kárt szenved, azt a káreseményt követő 15 napon belül be kell jelentenie a földművelésügyi igazgatósághoz, de falugazdászokon keresztül is lehetséges. Bejelentés hiányában kárenyhítő juttatásban a termelő nem részesülhet az őszi elszámolás folyamán. A kockázatkezelési rendszerben résztvevők hozzájárulást fizetnek, melynek összege szántó esetében 1000 forint hektáronként, ültetvények és szántóföldi zöldség esetében 3000. Átutalással, az MVH által megadott számlaszámra szeptember 15-ig kell megfizetni.

Az őszi aszály, téli fagykár bejelentések megtörténtek, a tavaszi fagykár bejelentések folyamatban vannak. A tavaszi fagy április 10-én érte a megyét, ebből következően az előzetes bejelentés határideje április 25-én lejár, illetve ahol a kárt első jelei később jelentkeztek, attól az időponttól számított 15 nap. A legnagyobb mértékű kiesés a kajszi- és őszibarack ültetvényeknél várható, 90–100 százalékos, de az alma, cseresznye, meggy, illetve a szőlő esetében is jelentős károkkal, valószínűen 50 százalék felettivel kell számolni. A szántóföldi zöldségek közül a spárga, a burgonya és a kiültetett káposztával kapcsolatban érkeztek bejelentések, szántóföldi növények közül jelentős cukorrépa és őszi káposztarepce kipusztulást jelentettek a termelők.

A kockázatkezelési rendszer másik szegmense a biztosítási díj támogatása, amely a kereskedelmi biztosítóval kötött szerződés alapján fizetendő díj 65 százaléka lehet maximálisan, de 2012-ben az országosan rendelkezésre álló összeg maximalizált nagysága 9,33 millió euró. A biztosításidíj támogatás iránti igényt szintén az egységes területalapú támogatás beadásakor kell jelezni.

Szőlő, gyümölcs de minimis támogatás

A 2011-es évre vonatkozóan a szőlő- és gyümölcsültetvények művelése során felhasznált gázolajhoz támogatást vehet igénybe az a mezőgazdasági termelő, aki legalább 0,5 hektár ültetvényes szőlő- vagy gyümölcstermesztést folytat, saját névre szóló gázolaj számlával rendelkezik, s a NAV Vám Igazgatósága a 2011-es teljes mezőgazdasági gázolaj jövedéki adó visszaigénylését visszaigazolta. A támogatás mértéke felhasznált gázolaj literenként 95 forint. A beadási határidő május 31.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. április 23. 16:51
    „Vajon miért kapott 1,2 milliárd ft visszanem térítendő, mezőgazdasági támogatást --orbánné ???? Tokaj-hegyalján ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint délelőtt, 298 forint felett az euró

Gyengült a forint hétfőn délelőtt a főbb devizákhoz képest.
Az eurót délelőtt fél tízkor 298,10… Tovább olvasom