Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mi ösztönöz jobban: a pénz vagy az elismerés?

Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.
Kényszer vagy élvezzük is?

Időnk nagy részét munkával töltjük, nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat vagy élvezzük is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást, és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet - mondja Dr. Kocsi Anikó, pszichoterapeuta orvos. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

A pénz alapfeltétel

A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-szükséglet hierarchia is:

Önmegvalósítás
-továbbképzés lehetősége, döntési felelősség, önállóság

Elismerés igénye
-karrier lehetőség, teljesítmény prémium, egyéb juttatások

Közösséghez tartozás igénye
-jó munkahelyi légkör, jó vezető-beosztott kapcsolat

Biztonsági szükségletek
-biztos munkahely, orvosi ellátás, stb.

Fiziológiai szükségletek
-fizetés

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek szükségletei. Megfelelő fizetés és anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

Az elismerés a pénznél is motiválóbb lehet

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként.

A munkahelyen a visszajelzés rendszerint teljesítményértékelés formájában valósul meg. Fontos, hogy a pozitív és a negatív tulajdonságokat, az erősségeket és hiányosságokat egyaránt hangsúlyozzuk, s így teremtsünk lehetőséget a változásra, a fejlődésre.

Önmotiváció

A motiváció nem tart örökké. Az új munkakörhöz kapcsolódó feladatok elvégzésekor érzett kezdeti lelkesedés az idő múlásával rendszerint alábbhagy. Az elismerést nem csak környezetünktől kell várnunk, meg kell teremtenünk azokat a lehetőségeket, melyekkel önmagunkat is motiválhatjuk.

Munkánkat változatosabbá tehetjük, ha a különböző feladatokat felváltva végezzük. Egy-egy részfeladatot rövidebb idő alatti befejezése, új célok kitűzése növelheti az önbizalmat.

Legyünk tisztában saját értékeinkkel, így az elmaradt visszajelzéseket és az elismerés hiányát is könnyebben feldolgozzuk. Válasszunk új hobbit, kezdjünk sportolni, járjunk baráti társaságba. A munkaidőn kívül szerzett élmények nem csak kikapcsolnak, de segítségükkel nagyobb kedvvel végezzük majd kötelező feladatainkat is.

WellnessCafe - www.orvostkeresek.hu

Olvasóink írták

 • 8. 19701230 2009. november 19. 17:32
  „pénz”
 • 7. Esovaro 2009. november 01. 14:56
  „A penzbeni elismeres.”
 • 6. ancsa76 2009. november 01. 14:45
  „Ezzel az egész munkahelyi motivációval csak az a probléma kis hazánkban, hogy ha motivált vagy (szereted a munkád, érdekel az amit csinálsz és még tovább is képzed magad) és van egy "kedves" főnököd akkor biztos hogy elmarad az elismerés, sőt inkább feketelevest kapsz.”
 • 5. maradando 2009. november 01. 14:07
  „5.keiner
  De mi nem vagyunk fejlett ország,és valakik nem is akarják,hogy azzá váljék ! Ezért nem lehett alkalmazni egy pozitiv ötletett sem ami egy "szabad gazdaságban" törvényszerű ! Mi a felső tizezer (kőz)-társasága vagyunk. Szitokszó lett a "nép"-sző elötagként. Helyette a rabló vagy banán használatos !”
 • 4. keiner 2009. november 01. 13:37
  „1. hozzászólás dred, volt, hol nem volt egyszer a"féjlett országokban" a szociális gazadság, azóta már elmúlt, most szabad gazdaság van.
  Az úgy neveszett országokban egy ember egy szerszám. Mikor belép a cégbe feléjtsen el azt, ami kint van.
  Na, ez kemény hangzik, de ez a valóság. Tudom miröl beszélek, itt élek németbe, német vagyok és évekig manager voltam.
  Szóval, ahogy már valamikor valakinek írtam, itt sem más, csak más nészki.

  A cikkhez, ahogy, hogy valaki jó motivált legyen kell bisztonság, munkáhély szempontbol, físzetés szempontbol.
  Lehet valakit rövid idöre motiválni alacsony bér szinten, de nem szabad elfeléjteni, hogy mindig elvárja az elöre lépkedést, a több fiíszetést. Nem valosul be, akkor az ellenközeleg következik be, lassabban, kedvtelenül dolgozik, néha lop is, mert igazságosnak tünnik neki.”
 • 3. Schrek 2009. november 01. 13:27
  „Ebben az országban nem lehet becsületes munkával megélni. Azok boldogulnak, aki lopnak, csalnak, hazudnak -
  Maslow-szükséglet hierarchia ide, Maslow-szükséglet hierarchia oda. Én is tanultam közgazdaságtant.
  Csak a az kérdés, minek ..”
 • 2. maradando 2009. november 01. 13:00
  „Láttam már sanyarú sorsú" kiváló dolgozókat"zsíros kenyéren élni. De" talpnyaló szakembert" is akinek nem voltak megélhetési gondjai.És nem fakadt sírva ha nem kapott medáliát,vagy okleveleket. De szerencsére a rendszerváltás megszűntette a feleslegessé váló kiváló dolgozói státuszokat.Lett belölűk munkanélkűli.A "t-szakemberek pedig milliomosok lettek. Ezt nevezzűk lelki ösztönzésnek !”
 • 1. dred 2009. november 01. 12:44
  „A fejlett országokban fontos a cégnek a JÓ vezető-beosztott viszony, a motiváció, a megfelelő fizetés .Mifelénk ez kimerül a birtoklás tudatában ,a vezető tulajdonosa a beosztottnak mert (azt hiszi) megvette a fizetéséért !
  Az alkalmazottat tárgyként kezelik, értéktelen kivéve ha sokat tud vagy pofázik mert onnan kezdve teher !! Pénzért bármire képesek az emberek és nagyon sérülékenyek lelkileg ezért könnyen kezelhetők .Még 25 év kell hogy az igazi demokrácia fuvallata elérjen bennünket és van remény mert a süllyesztő után általában jön a felemelkedés...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soros: rövid fellendülés után újabb krízis jöhet

Soros György szerint kifulladhat a fellendülés az elmúlt hetven év legmélyebb válságából, amit egy… Tovább olvasom