Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Minden beütést lát a NAV

Csongrád megye - Jövőre minden pénztárgépet interneten kötnek be a NAV-hoz – ez volt Matolcsy György egyik ötlete az áfabevételek növelésére. Az alapelvvel egyetértenek a vállalkozások, de szeretnék tudni, mindez hogyan történik és ki fizeti a költségeket.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolatot alakítanak ki. 2013. januárjától minden pénztárgépet egy chippel látnak el, amivel az adóhatóság belelát a napi forgalomba, új adatbázisa segítségével pedig „összeolvassa" az áfabevallások adatait.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: az alapelvvel, a szürkegazdaság kifehérítésével egyetért, az adót fizető vállalkozóknak nincs is félnivalójuk. Hiszen jelenleg is van a pénztárgépekben egy „fekete doboz", amely rögzíti az adatokat.

A pénztárgép azonnal jelent majd a NAV-nak, de a kereskedők szeint aki csalni akar, azután is megteheti. Fotó: Karnok Csaba
A pénztárgép azonnal jelent majd a NAV-nak, de a kereskedők szeint aki csalni akar, azután is megteheti. Fotó: Karnok Csaba


Az új rendelkezéssel információink szerint azokat az üzleteket lehet majd kiszűrni, amelyekben csak néha vagy egyáltalán nem használják a pénztárgépeket – ezért beszélnek a szürkegazdaság kifehérítéséről.

Trükkök

Online ellenőrzés ide vagy oda, a vendéglátóhelyeken továbbra is szabadon működhet az a gyakorlat, hogy az ismerősök, törzsvendégek fogyasztását nem ütik be. Kereskedhetnek olyan áruval is, amelyhez feketén jutottak: ennek sehol se lesz nyoma. Vannak olyan vállalkozók is, akik nem jelentik le a pénztárgépüket. Igaz, sokat kockáztatnak: a büntetés összege csődbe viheti az egész vállalkozást.

Ellenőrizni lehet majd azokat is, akik a pénztárgép szalagjaihoz képest más összegeket szerepeltetnek a bevallásukban.

Mivel számítások szerint Magyarországon 400 ezer pénztárgép van, Martonosi abban reménykedik: nem a kereskedők kerülnek célkeresztbe. Olyan szakmákban nézhetnek körül, mint például a most reggeltől estig dolgozó gázszerelők, akik nem a kirakatban, hanem a lakásokban dolgoznak. A gazdasági tárca valószínűleg tőlük várja a  többletáfa-bevételt. – Eddig mindig a kereskedőt, a kocsmárost ellenőrizték, mert ez a legkönnyebb: az üzlet, a vendéglő ugyanis mindig nyitva van – tette hozzá a Kisosz megyei titkára.

De ki fizeti a révészt? Vida János kereskedő, több szegedi üzlet tulajdonosa így tette fel a kérdést. – Az alapelvvel nekem nincs bajom – mondta –, de kiszámolta-e már valaki, hogy mennyibe kerül a rendszer kiépítése, hiszen még közbeszerzést sem írtak ki a projektre. A vállalkozónak további kérdései is vannak: ha internetalapon működik majd a rendszer, akkor kötelező lesz-e üzletenként havi előfizetési díjat fizetni? És mennyibe kerül majd maga a chip? Neki 6 pénztárgépe van, 2 közülük tartalék: ez azt jelenti, hogy a „bekötés" árát ő egymaga 6-szor fizeti ki? (Kérdéseire próbáltunk választ keresni, de a megkérdezett informatikusok nem tudták a választ.)

Még ennél is nagyobb kiadással azoknak kell számolniuk, akiknek öreg, korszerűtlen pénztárgépük van, ők az egész szerkezetet kihajíthatják. A jobb berendezések informatikai háttere ugyanis fejlett, hiszen ennek köszönhetően tárolja az adatokat a „fekete doboz".

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Queenmargareth 2012. október 10. 19:12
  „A NAV-nak küldeném a bikás viccet...”
 • 42. iHomer 2012. október 10. 12:07
  „És amit nem üt be azt a NAV se látja, azaz továbbra is fekete jövedelem. És ez ilyen egyszerű”
 • 41. papsajt 2012. október 10. 11:56
  „aki eddig nem ütötte a gépbe,az ezután sem teszi.”
 • 40. TürelmesPolgár 2012. október 10. 09:53
  „Csakhogy Matolcsy - úgy tűnik - nem ebben az országban él. Azok, akik csalni akarnak a bevételeikkel, nem is ütik be a összeget. Újabb kontár ötlet. Gratulálok!”
 • 39. mártika 2012. október 10. 08:33
  „Jó lenne ha a NAV ellenörizné a sok feketén dolgozó fodrászt,mert tönkre teszik a járulékot fizetőket.”
 • 38. csmano 2012. október 10. 06:22
  „Kedves kommentelők, ez nem a kereskedők sarcolásáról szól (bár az lesz), és egy forint sem fog kifehéredni.
  HANEM:
  Kiépítették a nyerőautomatákhoz a központi szervert, amit Rogán egy éve ígért, de párttársai betiltották a nyerőautomatákat, most új funkciót kellett hozzá rendelni, hogy a havernak mégis csak megérje ezt csinálni.”
 • 37. h65535 2012. október 09. 22:05
  „Akitől a cége levonja az adót, annak nincs lehetősége trükközni. Aki meg tudott trükközni, az meg is tette a pofátlanság határán is túl.
  Nem értem a sírást. És a 32. békaügetés 2012.10.09. 14:26 által felsorolt nem adózókat is jó lenne bevonni a tisztességesen adózók körébe!!!”
 • 36. ascendum 2012. október 09. 18:39
  „1. És amit nem ütnek be?
  2. Általában pont az üzletek azok, ahol mindig kapok nyugtát, míg pl. a fodrásznál életemben soha. Össze kellene kötni a pénztárcáját a NAV-val...”
 • 35. bof 2012. október 09. 18:10
  „Ezzel az internet alapú összeköttetést üzemeltető "szolgáltató " cég jár a legjobban ,mert nem igazán gondolom, hogy VATIKÁNI VALUTÁBAN történik a szolgáltatásuk ellentételezése.
  A közölt 400 ezer kapcsolat a NAV-val szép kis bevételt hozhat a konyhára a szolgáltatónak. Ebből a plussz bevételükből vígan tudják fizetni a külön adót. /lehet, hogy ök voltak a tipp adók.”
 • 34. grafika88 2012. október 09. 17:16
  „Van itt pénz emberek !
  orbán kormány havonta ad fel hírdetéseket sajtókban, amiben riogatnak az IMF " megszorításokkal " ami ugye nem igaz !Mert semmi + megszorításról NINCS SZÓ !
  EZ havonta : 200 millió Ft be kerül !!! /origó/
  MÁS :
  a felcsúti utánpótlás focicsapat évente : 2,8 milliárd ft TÁMOGATÁST KAP !!!!
  a többi sportág összesen kap ennyit !”
 • 33. lamatic 2012. október 09. 14:53
  „32. békaügetés 2012.10.09. 14:26 Nálad a pont!!! Ezt Ők is tudják, de a kérdés továbbra is az, kinek és miért jó az hogy a magyarokat kizsigereli, el üldözi, megnyomorítja stb.?!”
 • 32. békaügetés 2012. október 09. 14:26
  „A bolti kereskedő fix helyen elérthető,a NAV-nál cím és nyitvatartási idő is rögzítve van.A pénztárgépben ott a fekete doboz és az ellenőrző szalag.

  Na most nézzük kik azok akik Nem nyilvános helyen, vagyis nem bejelentett telephelyen végzik a munkájukat.
  - TANÁR, aki a hülyécske gyermeket korepetálja.
  -TALPMASSZŐR
  -MASSZŐR
  -FODRÁSZ, aki házhoz megy kialakult vendégkörhöz.
  -SZEXUÁLIS szolgáltatás.
  -SZOBAFESTŐ-MÁZOLÓ.
  -GÉPJÁRMŰ javító
  -BURKOLÓ
  -ASZTALOS
  -GÁZSZERELŐ
  -VILLANYSZERELŐ
  -TV Szerelő
  STB,STB,STB, és a végtelenségig lehetne sorolni, a HÁLAPÉNZT,orvosnak nővérnek....
  NAGYON EL KELLENE GONDOLKODNI HOGY MIÉRT IS MINDIG A KERESKEDŐKET CÉLOZZÁK MEG?????
  Talán a KISEBBSÉGET IS MEG KELLENE VIZSGÁLNI HOGY A SEGÉLY HOGYAN FUTJA AZ AUDI,MERCÉDESZ FENNTARTÁSÁT.
  Szóval ez sokkal összetettebb annál minthogy kössük össze a NAV-ot a pénztárgépekkel,egyébként csak azt fogja látni amit beüt a gépbe a kereskedő, VAGY KAMERÁT IS ÉS MIKROFONT IS BESZERELNEK???
  SZÓVAL AZT A LOVAT ÜTIK AMELYIK A LEGJOBBAN HÚZ!!!! de egyszer az is megdöglik!!!”
 • 31. kokorcsin 2012. október 09. 13:47
  „Ez már megint egy teljesen felesleges és a kicsiket megszorító lépés. Még az a kevés kisbolt is tönkremegy, ami eddig működött. Eddig legalább saját magukat el tudták tartani valamilyen szinten, de ezt már nem fogják bírni anyagilag sokan. Említette valaki a kommentelők közül a fodrászokat is, ezek az emberek is alig tudnak megélni. Nem itt kellene keresni a nagy pénzeket, amit eltüntetnek, hanem pl. a beruházásoknál. A korrupciót kellene megfogni. Mindenki tudja, hogy miért olyan drága nálunk az autópálya. Minden szinten leveszik a sápot. Aki a tényleges munkát végzi, annak marad a legkevesebb, ha egyáltalán kifizetik, és ez nem csak az útépítésnél van így. Sokan gazdagodnak meg így munka nélkül. A másik meg, hogy nem kellene szórni az állam pénzét feleslegesen. Nincs pénz az oktatásra, egészségügyre, sok betegtől elvették a rokkant nyugdíjat, közben százmilliókat költenek kommunikációra és lehetne sorolni, hogy még mire.”
 • 30. lukrecia 2012. október 09. 13:25
  „Nem a kiskereskedok loptak szet a magyar allamot. Inkabb keresnem a politikusok, jogaszok, maszek orvosi rendelok kozbeszerzesek, eu palyazatok korul tenykedok koreben a penzt. A TEK sem hala egnek az offshore kintlevosegek utan nyomoz . Az esti hiradokban hangzatosan ismetelt " felszolitom felemelt kezzel jojjon ki" sem elobb felsorolt koroknek szol. Inkabb ajanlanam az ugyvedi irodakba , birosagokra bekotni a szakemberek szamara lathato kamerakat. Erdekes dolgok derulnenk ki. Az onkormanyzatokat sem hagynam ki !!!!!
  Korrupcio elsosorban egy allami lakalmazott es egy maganszemely kozott jon letre.”
 • 29. klj-54 2012. október 09. 12:37
  „Rövid leszek:
  Kivitelezhetetlen!”
 • 28. macs 2012. október 09. 12:07
  „Az utóbbi időben több olyan cikket olvastam, melyben több 100 milliós ÁFA csalásokról írtak. A kisboltok miatti ÁFA kiesés is kiesés, de nagy csalások nem náluk történek. :-)”
 • 27. joy 2012. október 09. 11:31
  „26;!
  A különböző állami-települési csúszópénzes hivatalokra gondolsz, netántán a hálapénzes eüintézményekre, esetleg különböző ügyvédi, közjegyzői irodákra?”
 • 26. DMagóg 2012. október 09. 11:16
  „A nagy lenyúló cégekhez is telepítenek valami ilyesmit, már csak azért, hogy a lenyúlók tisztán lássák a napi lenyúlást?”
 • 25. DMagóg 2012. október 09. 11:11
  „10.Figyelő2012.10.09. 08:47! Figyelő! Látom, tényleg figyelsz! Eljutunk még oda, hogy mindenki figyel mindenkit? A technika mai állása szerint megoldható. Ám, nem biztos, hogy mindenki, legfeljebb a mindenkit, kivéve, akit mégsem.”
 • 24. X_Y 2012. október 09. 11:09
  „20.geza 2012.10.09. 10:39

  #16 Gondolom kimegy majd az apeh és ellenőrzi a készletet...és ha eltérés van, akkor bünti.

  Ezzel szépen ki is lehet nyírni az öszes kisboltot: egy ilyen "rovancs" minimum 1-2 napos, addig be kell zárnia.. Ezzel át is szokik mindenki majd a közeli SPAR-ba, TESCO-ba...”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint délelőtt: 284 az euró

A hétfő reggeli órákban kissé erősödött, majd délelőtt tíz óra körül gyengülni kezdett a forint a… Tovább olvasom