Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Minden tizedik dolgozójától megválik a posta

Csongrád megye - Négy év alatt minden tizedik dolgozójától megválik a Magyar Posta. Ez nem elbocsátás, mert közös megegyezéssel válnak meg tőlük.
Az utóbbi négy évben 3000, tavaly óta 800, idén eddig 400 dolgozójától vált meg a Magyar Posta – írta meg a vg.hu. Az internetes portál az állami vállalat kimutatására hivatkozik. E szerint négy éve 34 ezer 048-an voltak, ehhez képest az idei második félévben már csak 31 ezer 322-en dolgoznak a társaságnál. Év elején a hét postai érdekképviselet közül egy, a Kézbesítők Szakszervezete nem írta alá a 2014-es bérmegállapodást, a foglalkoztatási tervet pedig egyik sem.

– Úgy gondoljuk, hogy a szakszervezet nem fogadhat el a dolgozókat hátrányosan érintő intézkedéseket. Talán az egyetlen olyan szakszervezet vagyunk, amely valóban alulról szerveződik, vagyis a tagság mondja meg a vezetőségnek, hogy mit tegyen – mondta Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke. – Sajnos valóban, a Magyar Posta folyamatosan csökkenti az alkalmazottainak létszámát, azonban a dolgozóknak nem felmondtak, hanem közös megegyezéssel váltak meg tőlük. Így nem kell bejelentenie a társaságnak a csoportos létszámleépítést, hiszen a munkaadó és a munkavállaló közös akaratából jönnek létre a megállapodások. A kézbesítők létszáma is radikálisan csökkent az elmúlt időkben. Éppen ezért a maradóknak egyre több a munkájuk, és mind fizikailag, mind mentálisan elfáradtak, teljesítőképességük határán vannak. A kézbesítőkre egyre több teher hárul, nem tudom, meddig lehet még feszíteni a húrt.

Információink szerint a megye Duna–Tisza közötti részén megközelítőleg 500-an dolgoznak most a postákon. A szegedi postások helyzetéről megtudtuk: nagyjából náluk is az országos 10 százalékos leépítési átlag jellemző. Úgy tudjuk, a lehetőségekhez képest azért jobb a helyzetük, mert közülük azoknak kellett távozniuk, akik nyugdíjba mehettek, vagy más lehetőségük adódott.

A posta válasza

Apáti-Tóth Kata szóvivő azt írta: „A Magyar Posta Zrt. annak érdekében, hogy a piaci elvárásokra gyorsan, rugalmasan tudjon reagálni, munkaerő-kapacitását úgy igazítja, hogy az ügyfeleket minél magasabb színvonalon és hatékonyan tudja kiszolgálni. Számos fejlesztést tett és folyamatosan tesz a szolgáltatásportfólió bővítése, a postahelyek rugalmas működése, a küldeményszállítás és feldolgozás biztonságának és a kézbesítés hatékonyságának növelése, illetve a kézbesítők által megtett útvonalak optimalizálása érdekében. Nemzeti vállalatként alapvető elvárás a Magyar Posta Zrt.-vel szemben a felelős, racionális, hatékony gazdálkodás".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése várható

A kora tavaszi kedvező időjárás következtében az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése várható Magyarországon. Tovább olvasom