Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Mindenkit elbocsátottak a hollóházi porcelángyárból

Megszűnt a munkaviszonya a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. minden dolgozójának - adta hírül a BorsodOnline (Boon) szerdán.
A honlap tudósítása emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. májusban döntött úgy, hogy a többségi tulajdonában lévő Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. működtetését jogutód nélkül megszünteti.

Augusztus 31-én minden dolgozónak megszűnt a munkaviszonya - írta a Boon, megemlítve azt is: Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere speciális közmunkakeretet kért a településnek, mert legalább 100 hollóházi porcelángyári dolgozónak a munkanélküli járadék lejárta után nem marad más jövedelme, csak az önkormányzati segély. Ehhez pedig önerőt kellene biztosítani az önkormányzatnak, amire nincs keret, hiszen így is ötmilliós adóssággal küzd a hegyközi település.

Koleszár Sándor elmondta azt is: a porcelángyár területén szeptembertől megkezdi működését egy cég, amely azonban csak mintegy ötven embert vesz át a most elbocsátott kétszázból.

Az MTI májusban adott hírt arról, hogy fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult. A cég többségi tulajdonosa, az MNV a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására, valamint a térség foglalkoztatására új stratégiát dolgozott ki, amelyet egy 100 százalékos állami tulajdonú társaság keretein belül valósít meg.

A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben volt, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt - tudatta akkor az MNV, megjegyezve azt is: a társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, a reorganizációs eljárás sem járt sikerrel.

Olvasóink írták

  • 1. favágó 2011. szeptember 01. 09:50
    „Ennek a megmentése csak néhány millióba került volna. De inkább kellenek a milliárdok a BKV-ra, a MALÉV-ra stb!:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós bírság a CIB Banknak

A hitelintézet megtagadta az együttműködést a Pénzügyi Békéltető Testülettel, ezért bírságolt a PSZÁF. Tovább olvasom