Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Minél több a kulcs, annál nagyobb a kijátszhatóság lehetősége˝

Eltérően értékelték az MTI által megkérdezett elemzők Matolcsy György adózási elképzeléseit, akik szerint a piacok elsősorban egy strukturális kiadáscsökkentésen alapuló csomagot látnának szívesen.
A Heti Válaszban csütörtökön megjelent írásában a nemzetgazdasági miniszter egyebek mellett pénzügyi forgalmi adó bevezetése, és ötkulcsos áfa-rendszer mellett foglalt állást.

A nemzetgazdasági miniszter az áfával kapcsolatban kifejti: "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi". "Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit". "A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start-munkások), de még szükségünk lesz egy 25 és egy 75 százalékos kulcsra is" - írja a miniszter.

Az OTP Bank honlapján közzétett napi jelentésében azt írta: a piaci szereplők és a nemzetközi szervezetek elsősorban egy strukturális kiadáscsökkentésen alapuló csomagot látnának szívesen. Emiatt egy áfaemelésen és a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésén alapuló csomag negatív piaci reakciót válthat ki az állampapír- és a forintpiacon - vélik.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az adóintézkedések megítélése attól függ, hogy milyen célt szolgál. Ha a költségvetés bevételeinek növekedését célozza, az valóban negatív reakciót válthat ki, ha azonban a hatékonyság növelését szolgálná, pozitívan fogadhatja a piac.

Az elemző szerint a kormány már elindult a strukturális átalakítások útján, a Széll Kálmán Tervben több ilyen irányú lépés is látható. Suppan Gergely szerint ezeket folytatni, mélyíteni kellene, jó lenne látni, hogyan rakják rendbe a MÁV-ot, a BKV-t - sorolta.

Az elemző feleslegesnek nevezte az öt áfakulcs bevezetését, szerinte minél több a kulcs, annál nagyobb a kijátszhatóság lehetősége.

Mint mondta, egyetért azzal, hogy a fogyasztást terhelő adók a legkevésbé torzítóak, de - hangsúlyozta - már most is túl magas az áfa Magyarországon, ez erősíti a feketegazdaságot, inflációs többletet okoz, ami pedig korlátozza a nemzeti bank mozgásterét.

Az OTP Bank emlékeztet arra: várhatóak a költségvetés további konszolidációját célzó intézkedésekre vonatkozó bejelentések, hiszen április közepéig a kormány elküldi az EU-nak a konvergenciaprogramot. Ebben olyan költségvetési pályát kell bemutatni, intézkedésekkel alátámasztva, amely megegyezik a korábban vállalt, 2012 esetében 2,5 százalékos, 2013 esetében pedig 2,2 százalékos GDP arányos deficittel. Az OTP szerint ehhez az idei évben 0,6, 2013-ban pedig a GDP 1,2-1,5 százalékát elérő további kiigazítás szükséges.

Olvasóink írták

 • 2. Pimpa42 2012. április 05. 20:24
  „paprika56:

  Az irány jó, legyen 3 kulcs:
  jövedelemre 200e-ig 0%, 200e-1M közt 50%, felette meg 90%”
 • 1. papika56 2012. április 05. 15:57
  „Nekem is volna egy jóóó ötletem matolcsi fele.
  Inkább vezesse be a luxus adót !a 200 ezer ft feletti havi fizetést adóztassa meg mondjuk : 70 % ra, míg a vagyon adót :10 millió felett 80 % ot.
  NE A KIS emberekről akarjon még több bőrt lehúzni ! Saját magukon--és milliárdos haveri körüket adóztassák meg !
  Egyenlő teherviselés !!!
  Ki többet lop, szakít a közösből --fizessen !DE visszamenőleg :22 évre !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FAO: tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak

Drágultak a növényi olajok és a gabonafélék. Tovább olvasom