Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Mintegy 160 ezren végtörleszthetnek fix árfolyamon

A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek csillapítására a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak.
Január 30-ig meghaladta a 141 ezer darabot a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma, s további 19 ezer szerződés esetében igazolták az ügyfelek a szükséges fedezet meglétét, így mintegy 160 ezer családnál szűnik meg a devizakockázatoknak való kitettség, az adósok a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza - közölte a pénzügyi felügyelet kedden.

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1.073,7 milliárd forint volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött előzetes adatok alapján, 2012. január végéig azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetniük, a bankok vesztesége ezzel megközelítette 298 milliárdot. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek csillapítására a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak - közölte a PSZÁF.

Tavaly szeptember 29. és idén január 30. között 141 ezer 976 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsönt végtörlesztettek fix árfolyamon a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál. További 19.052 szerződés esetében az ügyfelek január 30-ig igazolták a szükséges fedezetet, így e hiteleknél is esély van a végtörlesztés teljesítésére. Február végéig így összesen mintegy 160 ezer lakossági hitelszerződés zárulhat fix árfolyamú végtörlesztéssel.

A már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 96 százaléka, 136 ezer 985 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1689, illetve 3302 darab volt.

A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon 5,5 millió forint volt, ami a felügyelet szerint jelzi, hogy kifejezetten alacsony összegű - 2-3 millió forintos - hiteleket is tömegesen végtörlesztettek. A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál összességében a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza. Szerződésszám szerint a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknál végtörlesztették.

Az ügyfelek 74 százaléka nem vett igénybe forinthitelt a devizatartozás végtörlesztéséhez. A pénzügyi szolgáltatók január végéig 36.980 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 206,8 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 87 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 120 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak.

A bankok összesen 139,633 milliárd, a szövetkezeti hitelintézetek 59,442 milliárd, a fióktelepek 2,7 milliárd, míg a pénzügyi vállalkozások 5,038 milliárd forint összegű forinthitelt folyósítottak kedvezményes végtörlesztésre. A bankok 83,678 milliárd forinttal saját adósaikat, 55,955 milliárddal más hitelezők adósait finanszírozták, a szövetkezeti hitelintézetek ugyanakkor 56,828 milliárd forintot folyósítottak más szolgáltatók adósainak, míg saját adósaiknak 2,614 milliárd forintot.

A PSZÁF a közlemény szerint folyamatosan szorosan felügyelte (és a továbbiakban is ellenőrzi) a fix árfolyamú végtörlesztési folyamatot, nyomon követte az érintett felügyelt szervezetek helyzetének változását, egyeztetett, intézkedett az intézmények biztonságos működésének folyamatos fenntartása érdekében, haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlatokkal szemben, állásfoglalásokkal, jogszabály-alkotási kezdeményezésekkel és a fogyasztók folyamatos tájékoztatásával segítette a pénzügyi szervezetek és a fogyasztók eligazodását.

Olvasóink írták

 • 8. bambinaXX 2012. február 08. 16:06
  „6! Egyetértek!
  Miként? Mert itt mindent lehet, hála az eddig töketlen jog(?)rendszerünknek..”
 • 7. vandar 2012. február 08. 15:28
  „Nem furcsa, hogy az országgyűlési képviselőink az elsők között maradéktalanul végtörlesztettek. És azóta is röhögnek a markukba. Az az 1 millió ember aki bennemaradt a lekvárba dögöljön meg!
  Talán nem olyan jogszabályt kellett volna hozni amely nem a parlamenti képviselőknek kedvező, hanem a többi egymilliónak?
  Minden szentnek magafelé hajlik a keze, ugye?”
 • 6. igazságkereső 2012. február 07. 20:34
  „A bankoknak nem lett veszteségük a végtörlesztés miatt, csupán nyereségeik csökkentek némileg! Nagy a különbség a veszteség és a nyereség csökkenése között, erre igazán odafigyelhetnének már a nagy kommunikátorok, köztük a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója is! Elég nehezen megy ez nálunk Magyarországon! Ebben a témában is körülnézhetnének már egy kicsit nyugat-európában, hogy megtapasztalhassák, hogy ott miként nem verik át a bankok az ügyfeleiket mindenféle indexálási trükkel!!”
 • 5. racionalitás? 2012. február 07. 18:56
  „tudom-már mindenki unja...de senkit sem erőszakoltak meg hitelfelvétel miatt....mondom ezt nulla hitellel...és nem is lesz.”
 • 4. orszagzaszlo936 2012. február 07. 18:37
  „Ezek szerint maradt még 1, 3 millió szerencsétlen devizarabszolga, meg tudja a fene mennyi, aki ft-ban vett fel hitelt. Azért is szép ez, mert immár mindkettőt lehet manipulálni a bankok maxiprofitjának elérése érdekében!”
 • 3. X_Y 2012. február 07. 18:00
  „Vettek volna fel frankhitelt, mint Pártunk és K.rmányunk nagyjai...”
 • 2. racionalitás? 2012. február 07. 17:50
  „ja és aki ft-ban adósodott el...most ő fog szívni.”
 • 1. racionalitás? 2012. február 07. 17:39
  „szép-szép-....az ország meg leáll.....MERT NEM LESZ CSAK NAGYON DRÁGA FT HITEL!!!!!!.....MAJD OTT KIFIZETIK AZ EMBÖRÖK A KÜLÖNBSÉGET.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszeri tételek miatt csökkent a Coca Cola nettó nyeresége

Egyszeri tételek miatt 71 százalékkal csökkent az amerikai Coca Cola nettó nyeresége a negyedik… Tovább olvasom